19 / 04 / 2024

Derya Oktay: Estetik kentin özünde olmalı!

Derya Oktay: Estetik kentin özünde olmalı!

OMÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Oktay, Samsun'da geleneksel bina sayısının azalmasının kentin, kendine özgü bir kimlik ve karaktere sahip olmasını zorlaştırdığını söyledi.



OMÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Oktay, Samsun'da geleneksel bina sayısının azalmasının kentin, kendine özgü bir kimlik ve karaktere sahip olmasını zorlaştırdığını söyledi 


Samsun geleneksel mimari örneklerinin azalmasının şehir için büyük bir kayıp olduğunu söyleyen OMÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Oktay, buna rağmen Samsun'un düz şehir örneklerine göre monoton bir şehir olmadığını ve bütünleşmiş bir şehir olduğunu belirtti. 


Çağdaş mimarlık çizgisinin yakalanabilmesi için çeşitli yarışmalar düzenlenmesinin faydalı olacağını söyleyen Oktay, kentin karakterine uygun mimarinin oluşturulabilmesi için bu tip faaliyetlerin olması gerektiğini söyledi. Ayrıca mimarinin gelişmesi ve doğru yapılaşmanın oluşturulması için de11 Üniversite-kent ilişkisi geliştirilmeli" diye konuştu. 


BÜTÜNLÜĞÜNÜ KORUMUŞ BİR ŞEHİR 

Samsun mimarisi ve modern mimari hakkında değerlendirmelerde bulunan OMÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Oktay, "Samsun, kıyı boyunca uzanan, yüksek tepeleri arkasına alan coğrafik konumu, çevresinde düzensiz yapılaşmaya rağmen aralarda büyük boşluklar bırakmadan büyümesi ve hala konut yaşam alanlarını da barındıran canlı bir kent merkezine sahip olması nedeniyle bütüncül yapısını korumuş. Kent merkezinde özgün dokunun korunamamasını ise büyük kayıp. Yeni yapılaşmalar içinde belli oranda nitelikli yapılara rastlansa da, tarihi ve geleneksel binaların sayısının çok azalmasının kentin güçlü ve kendine özgü bir kimlik ve karaktere sahip olmasını zorlaştırıyor" dedi. 


YARIŞMALAR DÜZENLENMELİ 

Çağdaş mimari uygulamalarda en iyi sonuçlara ulaşmak için en iyi yöntemin mimari proje yarışmaları olduğunu ifade eden Oktay, kentlerdeki yeni binaların çoğunda da özgün bir mimariden bahsedilemeyeceğini söyledi. 

Oktay, "Günümüz mimarisi büyük ölçüde uluslararasılaşmanın etkisi altında. Samsun'da gördüğünüz ve beğendiğiniz bir yapının çok benzerini İbir başka ilde veya dünyanın herhangi bir şehrinde görmeniz mümkün. Bu da o yere ait çevresel değerlerin dikkate alınmaması, yani 'yersiz' mimarlık demek. Doğru olan, o yere ait geleneksel mimarinin kendine has özelliklerinin, bire bir kopya edilmeden, yeniden yorumlanarak çağdaş tasarımlara aktarılması. İşte o zaman hem çağdaş hem de özgün mimari niteliğe ulaşılabilir" ifadelerini kullandı. 


BİLGİ BİRİKİMİNDEN FAYDALANILMALI 

Türkiye'de, pek çok alanda, üniversitelerdeki bilgi birikimlerinden yararlanmada sorun olduğunu vurgulayan Dekan Derya Oktay, "Kentsel tasarım, kentsel dönüşüm ve kentsel yenileşme konularında, gerek yerel yönetimler gerekse özel sektör kapsamında, mimarlık fakültelerinin bilgi birikiminden yararlanılmalı.Samsun'da, kentsel ölçekte ve büyük projelerde üniversiteden yararlanılmalf'dedi. 


Ekip


Geri Dön