19 / 04 / 2024

Devlet korumasındaki çocuklar için Çocuk Ev'leri açılacak!

Devlet korumasındaki çocuklar için Çocuk Ev'leri açılacak!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, devlet korumasında bulunan çocukların yetiştirme yurdu yerine site içerisinde kurulacak olan çocuk evler'ine yerleştirme kararı aldı. Bu proje kapsamında 14 bin çocuk eve çıkacak






Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, devlet koruması altına alınan 14 bin çocuk için bir proje geliştiriliyor. Yetiştirme yurdu yerine site içinde açılacak olan çocuk evi projesinde çocuklar bu evlere yerleştirilecek. 


Sevgi Evleri ve koğuş tipi yetiştirme yurtlarının dahil olduğu kurumları kapatmayı veya dönüştürmeyi kararlaştıran Bakanlık, bunun yerine site içerisinde apartman dairelerinden oluşan Çocuk Evleri'ni gündeme getirecek. 


Uygulamanın temel amacı ise çocukların ev sıcaklığında, sosyal yaşamdan kopmadan hayata kazandırılması olarak açıklanıyor. Ev hayatının tüm gerekliliklerini burada öğrenecek çocuklar, ayrıca yıllardır yurtlarda ayrı kaldıkları kardeşleriyle de aynı ev ortamında büyüyebilme imkanını yakalayacak. 


Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun kapatılması sonrasında çocukla ilgili tüm kuruluşları kendi içinde yapılandıran ve ihtisaslaştıran Aile Bakanlığı, son 6 aylık süreçte 81 yeni Çocuk Evi'ni hizmete açtı. 


Çocuk Evleri'nin Türkiye genelindeki sayısı 500'ü geçerken, bu yıl içerisinde 152'nin üzerinde ev Bakanlık bünyesine katılacak. İlerleyen süreçte ise koğuş tipi yetiştirme yurtlarında kalan, suça itilme ve benzeri özel durumları olmayan tüm çocukların evlere nakli gerçekleştirilecek. 


Site içerisinde apartman dairelerinde konumlandırılan Çocuk Evleri'nde en az 4 en fazla 6 çocuk ve onlardan sorumlu bir bakıcı öğretmen kalıyor. 3+1 dairelerde, çocuklar ikişer kişilik odalarda normal bir ev yaşamının içerisinde hayatlarını sürdürüyor. Kendi yemeklerini yapabilen, istediğinde markete alışverişe gidebilen miniklerin düzenli olarak iletişimde olduğu komşuları da bulunuyor. Çocuklar böylelikle, hem güvenilir bir ortamda hem de sosyal yaşamın sorumluluk ve gerekliliklerini öğrenerek yetişiyor. 


Çocuk Evleri'ne yerleştirilen minikler seçilirken, özellikle kardeş olanların aynı evde bir araya getirilmesine önem veriliyor. Böylelikle ailesi tarafından bakılamadığı için devlet korumasına alınan ve farklı yurtlarda birbirinden ayrı kalan kardeşler, aynı ortamda birlikte büyüyebiliyor. Daha önce sayı olarak arttırılması kararlaştırılan kampus biçimindeki Sevgi Evleri'nden geri adım atılmasının nedenini ise, çocuklara sosyal hayattan kopuk izole bir yaşamın iyi gelmemesine yönelik tespitler oluşturuyor. 



14 bin çocuğun durumlarını yeniden ele alan Genel Müdürlük, çocuklarla ilgili şu süreçleri izleyecek: 

 Her zaman çocuk için önceliği aile yanında bakım oluşturacak. 


Ailesi yanına döndürülebilecek, evlat edinilebilecek veya koruyucu aileye verilecek çocukların işlemleri hızla tamamlanacak. 


 Engelli olduğu saptanan çocuklar, Umut Evleri'ne alınacak. 


Hırsızlık gibi suçlara yönlendirilen veya istismara uğrayan çocuklar hem sağlıklı çocuklarla aynı ortamı paylaşmayacak hem de kendi içlerinde ayrıştırılacak. 


 Bu durumda olan her çocuk için ayrı rehabilitasyon programları hazırlanacak. 


Sabah


Geri Dön