23 / 04 / 2024

Devletten başkasına ait ormanların kadastrosu nasıl yapılır?

Devletten başkasına ait ormanların kadastrosu nasıl yapılır?

Orman Kadastrosu ve 2/B Uygulama Yönetmeliğinde yer alan hükümlere göre Devletten başkasına ait ormanların kadastrosu nasıl yapılır? İşte yanıtı ve yönetmelik kapsamında yer alan hükümler...



Devletten başkasına ait ormanların kadastrosu nasıl yapılır?

Devletten başkasına ait ormanların kadastrosunun nasıl yapıldığına ilişkin hükümler Orman Kadastrosu ve 2/B Uygulama Yönetmeliği kapsamında yer alıyor. Yönetmeliğe göre kadastro, Komisyonlarca resen ve bedelsiz olarak yapılıyor.


Söz konusu hükümler yönetmeliğin 17. maddesinde şu şekilde sıralanıyor;


Devletten başkasına ait ormanların kadastrosu

MADDE 17 – (1) Hükmî şahsiyeti haiz amme müesseseleri ormanları ile hususî ormanların orman kadastrosu bu Yönetmelikte gösterilen esaslar dahilinde Komisyonlarca resen ve bedelsiz olarak yapılır.


(2) Komisyonlarca;


a) 4785 sayılı Kanunun 2 nci maddesinde sayılan ve devletleştirme dışında bırakılan ormanlar,


b) 5658 sayılı Kanun uyarınca iade edilmiş ormanlar,


c) Kesinleşmiş mahkeme kararı veya Bakanlık Oluru ile teşekkül eden özel ormanlar,


ç) 4785 sayılı Kanunun yürürlük tarihi olan 13/7/1945 gününden sonra orman idaresi hasım gösterilerek açılan dava sonunda alınan tapuların kapsadığı saha içerisinde kalan ormanlar,


d) Tapu ile sahipli arazi içerisinde bulunan ve 4785 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden sonra tabii olarak veya ekim-dikim yoluyla yetiştirilmiş ormanlar,


üç hektardan büyük bulunmak kaydıyla, özel orman olarak sınırlandırılır.


(3) Sınırlandırmada ikinci fıkranın (a) ve (b) bentlerinde yazılı ormanlarda devletleştirme tarihindeki sınırlar, (c) bendinde yazılı ormanlarda olur veya mahkeme kararındaki sınırlar, (ç) ve (d) bentlerinde zikredilen ormanlarda ise fiilî sınırlar esas alınır.


(4) Sınırların sabit ve muayyen olmaması halinde olur yazısındaki yüzölçümüne itibar olunur. Ancak yüzölçümünde belirgin bir hata var ise hatanın nereden kaynaklandığı etraflıca tutanakta belirtilmek suretiyle gerçek duruma itibar edilir.


(5) Mahkeme kararında yüzölçümü konusunda hüküm olmasına rağmen sınırların sabit ve muayyen olmaması halinde ortaya çıkan yüzölçümü farkının tecviz dışında olması halinde İşletme Müdürlüğünce açılacak tespit davası sonucuna göre işlem yapılır.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön