25 / 04 / 2024

DHMİ, Atatürk Havalimanı'nda kargo tesisi kuracak

DHMİ, Atatürk Havalimanı'nda kargo tesisi kuracak

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Atatürk Havalimanı'nda Yap-İşlet-Devret (YİD) yöntemiyle "kargo tesisi" kuracak



AA muhabirinin Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Atatürk Havalimanı C Terminali kargo bölümünde 2006'da çıkan yangının ardından kargo bölümünün kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle Türkiye'nin en yoğun havalimanında kargo işlemleri dağınık olarak farklı bölümlerde yapılmaya başlandı. O tarihten bu yana kargo işlemlerinde yaşanan düzensizliğin, Türkiye'nin bu alanda özellikle Avrupa ülkeleri karşısında prestij kaybetmesine neden olduğunu belirleyen yetkililer, kargonun merkezi olan İstanbul'da, Atatürk Havalimanı'nı modern bir tesise kavuşturmak için harekete geçti. Tesisin kurulması için de bu ay ihale ilanına çıkılıyor.

Bu amaçla geçen yıl çalışmalara başlayan DHMİ Genel Müdürlüğü, kargo tesisinin ön fizibilite raporunu onay için Yüksek Planlama Kurulu'na (YPK) gönderdi. İhale yetkisini almasının ardından şartname hazırlıklarına başlayan Kurum'un, ilanına bu ay çıkacağı kargo tesisi ihalesi, YİD modeli ile yapılacak.

Kısa olduğu için çeşitli sorunlara neden olan 06/24 pistinin uzatıldığı sahada, Atatürk Havalimanı-Florya Bağlantı Yolunun ötelenmesi ile kazanılan alan içerisinde kurulacak kargo tesisinin ihalesi, işletme süresi üzerinden gerçekleştirilecek.

Tesis, soğuk hava depoları, kıymetli maden bölmeleri gibi ürün kalitesinin korunmasına yönelik altyapıya sahip olacak. Yaklaşık 100 bin metrekarelik alana kurulacak kargo tesisi, bu alanda Atatürk Havalimanında bulunan gümrük, ithalat ve ihracat ürünlerine yönelik bölümleri de tek çatı altında birleştirecek.

Türkiye'de kargonun yüzde 90'ının yolcu uçaklarıyla gerçekleştiğini ve büyük kısmının İstanbul Atatürk Havalimanı'nda işlendiğini belirten yetkililer, Atatürk Havalimanının aynı zamanda Türkiye'deki yolcu trafiğinin yaklaşık yüzde 35'ine sahip olması nedeniyle kargo tesisi için en uygun yer olarak belirlendiğini kaydettiler.
AA


Geri Dön