18 / 04 / 2024

Disneyland deneyimli Mehmet Emeç: Vialand çocukluğa götürecek!

Disneyland deneyimli Mehmet Emeç: Vialand çocukluğa götürecek!

Türkiye’nin Disneyland’i olmaya aday ilk uluslararası tema parkı Vialand’ın genel müdürü, merhum gazeteci Çetin Emeç’in oğlu Mehmet Emeç



25 yıl Disneyland’de çalışan Emeç, Vialand’deki herkesin özlediği çocukluk anılarını tekrar yaşayacağını söylüyor.


Dev platformlarda su aktiviteleri, ‘roller    coaster’ adlı adrenalin yüklü trenler, kaykay üniteleri, büyük bir alışveriş merkezi, gökyüzüne yükselen görkemli bir şato ve birbirinden eğlenceli oyuncaklar... İstanbul’da yepyeni bir eğlence merkezi hayatımıza girmeye hazırlanıyor: Vialand. Türkiye’nin ilk uluslararası tema parkı olarak tasarlanan Vialand, 23 Nisan 2013’te Gaziosmanpaşa ve Eyüp ilçelerinin kesişimindeki bölgede kapılarını açacak. Türkiye’de ilk kez dünya standartlarında bir eğlence anlayışını başlatacak olan projenin başında ise merhum gazeteci Çetin Emeç’in oğlu Mehmet Emeç var.


İÇİNDE HALA BİR ÇOCUK YAŞIYOR


Mehmet Emeç aslında eğlence parklarına çok da uzak değil. Yıllar önce üniversite eğitimi için yurtdışına giden ve Walt Disney World’de çalışmaya başlayan Emeç, orada 25 yıla yakın bir tecrübe edinmiş: “Aslında gazeteci olmayı hedefliyordum. Çünkü 11 yaşımdan beri babamla her hafta sonu gazeteye gidiyordum. İnsanların hayatını pozitif yönde değiştirecek işler yapmak istiyordum. Gençlik yıllarımda Otel adlı diziden etkilenince otelcilik yapmaya karar verdim. Önce İngiltere’de sonra ABD’de işletme okudum. Turizm alanında master yaptım. 1994’te ise Disney’in otellerinde ön büro müdürü olarak işe başladım. Ardından proje müdürü oldum. Eğlence parkının yapılanmasında da aktif rol aldım. Ama Türkiye’ye dönmek, deneyimlerimi aktarmak istiyordum. Annem 70 yaşına geliyordu, 2010’da annemin doğum gününde döndüm.”


Disneyland deneyimli Mehmet Emeç: Vialand çocukluğa götürecek!


Türkiye’ye dönünce Antalya’daki tema park ve su parklarıyla ilgili projelerde görev almış Emeç. Ardından İstanbul’a dönüp


Vialand için çalışmaya başlamış. 600 dönümlük arazi üzerine inşa edilen Vialand’de her zevke, yaşa hitap eden farklı eğlence bölgeleri olacağını belirten Emeç, yıllardır bu projenin hayalini kurduğunu söylüyor: “Çocukluğumdaki eğlence zevkinin tekrar yaşanmasını istiyordum. O zamanlar tebeşirle yola oyun alanları çizer oynardık. İçimde de hala o eğlenceli çocuk var. Dolayısıyla şimdinin teknoloji gücünü de iyi yönde kullanarak çocukluğumuzdaki eğlenceyi geri getirmeyi hedefledim. Vialand’de anılar yaşatacak ve bunları teknoloji sayesinde ölümsüzleştireceğiz.”


TERAPİ KÖYÜ OLACAK


Peki 1 milyar TL maliyetle hazırlanan Vialand’de neler olacak? Açık hava konseptinde bir alışveriş merkezinin yanı sıra eğlenceli aktivitelerin bulunacağı Vialand’de park içi gezi treni sayesinde her oyun bölgesine kolayca ulaşılabilecek. Emeç, alanda bulunmayan tek şeyin jetonlu oyuncaklar olduğunu söylüyor: “Parka girişte belli bir ücret ödeyecek ve dilediğiniz kadar eğleneceksiniz. Burada açık bir alışveriş atmosferi oluşturuyoruz. 250 mağaza bulunacak. Onun dışında biletli ve biletsiz olmak üzere iki ayrı oyun alanı kurulacak. Biletli bölümde roller coaster, sulu üniteler, susuz oyuncaklarla birlikte 50’den fazla eğlence alanı olacak. Hem çocuklara hem de yetişkinlere özel alanlar, eski sanatların yaşatıldığı, farklı lezzetlerin sunulduğu bölümler göreceksiniz. Biletsiz alanda ise yeşiller içinde at binme dersleri verilecek, kaykay üniteleri bulunacak ve çeşitli aktiviteler yapılacak. Festivaller de burada düzenlenecek. Keşke Türkçe Olimpiyatları’nın küçük bir ayağı burada olsa... Çünkü herkesi Vialand’de buluşturmak istiyorum. Burası bir terapi köyü olacak. Anne-babanızla anı üretecek, çocuklarınızla eğleneceksiniz.”


Disney de yola böyle çıktı


Söz konusu olan bir eğlence parkı olunca Disneyland ile kıyaslanması da kaçınılmaz oluyor. Bu kıyaslamayı normal bulduğunu belirten Emeç, Türkiye’nin en eğlenceli tema parkı olma yolunda ilerlediklerini anlatıyor: “Disney de eğlendiriyor Vialand de eğlendirecek. Disney’in Florida’daki arazisi çok büyük. Biz ise kendi markamızı yeni oluşturuyoruz. Onlar da bu kadar alanla başladılar. Vialand Türkiye’deki kültürün parçası olmayı hedefliyor. Bunun için karakter çalışmaları da yapıyoruz. Çok eğlenceli bir karakter üreteceğiz ve çocuk da yetişkin de kendisinden bir şey bulacak. Giriş ücreti olarak dünya standartlarının altında fiyat düşünüyoruz.”


SORUMLULUK KAFTANI GİYDİM


Tüm bu işlerle uğraşırken Emeç soyadı Mehmet Emeç’e ağır bir sorumluluk yükledi mi? Emeç, soyadının ABD’de kendi ayakları üzerinde durabilmesini sağladığını vurguluyor: “Soyadım farklı bir sorumluluk yüklemedi. Sadece sorumluluk kaftanını giymemi nasip etti. Ayaklarımın üstüne daha sağlam basmamı sağladı. Hayatım boyunca geçirdiğim tecrübelere şükrediyorum. Babamın duruşuna, annemin o duruşu ablamla bana aşılamasına şükrediyorum. Onun oğlu olduğum için mutluyum.”


Aslı Gür / STAR


Geri Dön