20 / 04 / 2024

Divriği Ulu Camii UNESCO kapsamında restore edilecek!

 Divriği Ulu Camii UNESCO kapsamında restore edilecek!

UNESCO'nun ''Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan eserin korunmasına yönelik çalışmalar kapsamında hazırlanan proje ve raporların, Anıt Eser Kurulu Toplantısı'nda değerlendirileceği bildirildi




Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) ''Dünya Kültür Mirası Listesi''nde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın korunmasına yönelik çalışmalar kapsamında restorasyon ve çevre düzenlemesine dair projelendirme işlemlerinde sona yaklaşıldığı bildirildi. 

     Divriği Kaymakamı Mehmet Nebi Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın korunmasına yönelik çalışmalar kapsamında hazırlanan proje ve raporları değerlendirmek üzere yarın Ankara'da Anıt Eser Kurulu Toplantısı yapılacağını söyledi. 

     Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın restorasyonunun ve çevre düzenlemesinin yapılmasının, başta Divriğililer olmak üzere tüm Sivaslıların sabırsızlıkla ve büyük bir heyecanla beklediği bir çalışma olduğunu belirten Kaya, ''Cumhurbaşkanlığı makamının himayelerinde olan ve Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan, tüm milletimizin göz bebeği Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nı geleceğe en iyi şekilde taşımak, bu konuda sorumluluğu bulunan herkesin omuzlarındaki en ağır yüktür. Zira eserimizin bir başka örneği yok. Yapılacak müdahale hatalı olursa telafisi güç ve imkansız bir sonuç doğuracaktır. Bu nedenle atılacak adımlar, tabiri caizse kılı kırk yararak gerçekleştirilmektedir'' diye konuştu. 

     Çalışmaların nihayete varması hususunda irade birliği olduğunu aktaran Kaya, şunları kaydetti: 

     ''Ayrıca mali kaynak hususunda herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir. Ancak yapılacak restorasyon ve çevre düzenlemesi, yapının özgün dokusuna müdahaleyi mümkün olduğu kadar minimize etmeli, özgün yapım tekniği kullanılmalı ve yine yapının malzemesine uygun onarım yapılmalıdır. Bu nedenle hazırlanan proje ve raporların uzmanlar tarafından değerlendirilmesi önemlidir. Ankara'da gerçekleştirilecek Anıt Eser Kurulu Toplantısı'nda hazırlanan projeler ve raporlar değerlendirilecektir. Restorasyon ve çevre düzenlemesine dair projelerin onaylanmasının ardından uygulama sürecine geçilecektir. Herkesin arzusu bir an önce çalışmaların başlatılması. Fakat bu sıradan bir restorasyon veya çevre düzenlemesi projesi değil. Muazzam bir esere sahibiz ve ona sahip olmanın bedeli sabırlı olmak ve ona yakışanı yapmaktır.'' 


AA


Geri Dön