20 / 04 / 2024

Diyarbakır hafif raylı sistemleri için ihale yapıldı!

Diyarbakır hafif raylı sistemleri için ihale yapıldı!

Diyarbakır halkının uzun süredir beklediği ve kentte toplu taşımayı rahatlatacak proje için ihale gerçekleşti. 



Diyarbakır'da kent sakinlerinin uzun yıllardır beklediği ve kent trafiğini rahatlatacak hafif raylı sistem için proje ihalesi yapıldı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Vali Münir Karaloğlu'nun kentin toplu taşıma ve ulaşım konforunun üst seviye çıkarılması amacıyla verdiği talimat doğrultusunda Ulaşım Master Planı yeniden düzenlendi. 2040 yılının hedef olarak hazırlandığı master planda, Türkiye'deki birçok büyükşehirde olan hafif raylı sistemin kent için önemine vurgu yapıldı. 

Sonrasında  Büyükşehir Belediyesi, toplu taşımayı rahatlatacak, kent sakinlerine konforlu, güvenli ve ucuz toplum taşıma hizmeti sağlamak amacıyla raylı sistemin hayata geçirilmesi için harekete geçti. Ulaşım Daire Başkanlığı bu kapsamda hafif raylı sistemin projelendirilme ihalesini gerçekleştirdi.

Diyarbakır hafif raylı sistemleri için ihale yapıldı!

Raylı sistem; projelendirme, yapım ve araç alımı olarak üç aşamada hayata geçirilecek.

2023'te hizmete sunulması planlanıyor 

Dağkapı ile Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi arasında inşa edilmesi planlanan hafif raylı sistem, 14,1 kilometre uzunluğunda ve 23 istasyondan meydana gelecek. 

Fiskaya'dan başlayacak Dağkapı-Ali Emiri Caddesi-Hintlibaba Caddesi-Ekinciler-Turgut Özal Bulvarı-Diclekent Bulvarı-Mastfroş Caddesi güzergahını takip ederek Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi bölgesinde yapılacak depo sahasında son bulacak raylı sistem hattının 2023'te hizmetine sunulması hedefleniyor. 

İlk etapta günlük 74 bin 342 yolcu taşıyacak 

Şehrin çehresini değiştirecek ve vatandaşlara daha konforlu ulaşım hizmeti verecek raylı sistem işletmeye alındığı yıl günlük yaklaşık 74 bin 342 yolcuya hizmet verecek. Ulaşım Master Planı hedef yılı olan 2040'ta ise günlük yolcu taşıma kapasitesinin 132 bin 25 kişi olması tahmin ediliyor. 

Haberi alan kent sakinleri sevindi 

Kent sakinlerinden Salim Duman, yaptığı açıklamada birçok ilde bulunan raylı sistemle Diyarbakır'ın da daha önce tanışmış olması gerektiğini aktardı. Bugüne kadar raylı sistemin yapımıyla ilgili aldıkları duyumların gerçeğe dönüşmediğini belirten Duman, "İnşallah bu defa yapılır. Gereksinimdir, mecburidir, yapılması gerekendir. Raylı sistemin yapılacak olması bizi çok memnun etti. Bunu duyduğumuz zaman çok sevindik. Çünkü yıllardır bunu bekliyoruz." dedi.

 Diyarbakır hafif raylı sistemleri için ihale yapıldı!

Duman, her geçen gün büyüyen Diyarbakır'da raylı sistemin ulaşımda bütük katkı sağladığını söyledi. Furkan Uçar da İstanbul'a gittiği sırada karşılaştığı metro ve tramvay hattının Diyarbakır'da da olmasını arzuladığını söyledi. Sistemin hem trafik hem de zaman açısından kente olumlu yönde yansıyacağını belirten Uçar şunları söyledi: 

"Raylı sistem yapılacağı haberini aldık, çok sevindik. Sayın Valimize teşekkür ederim. Millete hizmet ediyor. Allah razı olsun. Yıllardır kente bir tramvay hattının yapılmasını bekliyorduk. Bugüne nasip oldu. Çok da güzel oldu."


Geri Dön