25 / 04 / 2024

Doğa Gayrimenkul Feriloft ve Doğa Teras Projesi'ne başlayacak

Doğa Gayrimenkul Feriloft ve Doğa Teras Projesi'ne başlayacak

Doğa Gayrimenkul, Feriköy'de 160 daireden oluşacak Feriloft ve Göktürk'te 40 daireden oluşacak Doğa Teras Projesi'ne önümüzdeki  aylarda başlayacak



 Doğa Gayrimenkul, önümüzdeki temmuz ve eylül aylarında İstanbul'da iki yeni konut projesine daha imza atmaya hazırlanıyor. Bunlardan biri Feriköy'de beş blokta toplam 160 daireden oluşacak Feriloft, bir diğeri ise Göktürk'te 40 daireden oluşacak Doğa Teras Projesi. Şirket, yine Kemerburgaz'da Doğa Kemer Evleri adında yeni bir projeye da start vermeye hazırlanıyor.

Göktürk ve Kemerburgaz bölgesi İstanbul'daki birçok markalı konut üreticinin en gözde inşaat alanlarının başında geliyor. Bu iki bölge de son birkaç yıldır birçok lüks konut ve villa projesi yükselmeye başladı. Halen daha da birçok proje başlama aşamasında. Göktürk ve Kemerburgaz'ın son dönemdeki cazibesine kapılan inşaat şirketlerinden birisi de Doğa Gayrimenkul.1999 yılında Ari Duek, Hakan Habif ve Uzi Sezer tarafından kurulan Doğa Gayrimenkul'un Göktürk ve Kemerburgaz'da Selenium Country, Doğa Country, Doğa Meşe Park ve Doğa 77 adında dört projesi yer alıyor. Bunlardan Doğa 77 haricindeki projeler hayata geçirildi. Bunun dışında Emirgan'da 21 konuttan oluşan Emirgan Evleri Projesi'ni  tamamlayan şirket, Nisan 2007'te temelini attığı Bodrum'un Hebil Koyu'nda 95 ile 200 metrekare arasında 60 konutun bulunduğu Hanımeli Evleri Projesi'nin inşasına ise devam ediyor. Proje bu yaz tamamlanacak.  Doğa Gayrimenkul, önümüzdeki temmuz ve eylül aylarında İstanbul'da iki yeni konut projesine daha imza atmaya hazırlanıyor. Bunlardan biri Feriköy'de beş blokta toplam 160 daireden oluşacak Feriloft, bir diğeri ise Göktürk'te 70-80 daireden oluşacak Doğa Teras Projesi.

Yine Kemerburgaz'da Doğa Kemer Evleri adında yeni bir projeye da start vermeye hazırlanan Doğa Gayrimenkul, ilk başta sadece villalardan oluşacak bu projeyi değiştirerek dubleks dairelerin olduğu bir konut projesine dönüştürdü.

Doğa Gayrimenkul'ün Yönetim Kurulu Başkanı Ari Duek, bu ay ki Mortgage Market'e şirketin önümüzdeki döneme ilişkin hedefleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu...

Mortgage Market: Kriz ortamında devam eden projelerinde bir sorun yaşadınız mı?

Ari Duek: Elimizde bitmeye yakın iki projemiz vardı. Bunlardan biri Emirgan'da bulunan Emirgan Evleri diğeri ise Göktürk'te bulunan Doğa Country Projesi. Kasım ve Aralık ayında iki projemizi de zamanında teslim ettik.

Krizin başlamasıyla bu projelere hız kazandırdık. Krizde nakit kullanarak, maliyetleri de aşağıya çektik ve inşaatı biran evvel bitirip teslim yoluna gittik. Bir dönem maliyet unsuruna bakmadan bir kaç daireyi elden çıkarıp şirkete nakit akışını sağladık. O nakitlerle de banka kredilerimiz kapatıp, hızla inşaatlarımıza devam ettik.

Müşterilerinize herhangi bir kolaylık sağladınız mı?

Duek: Kriz döneminde başlamamış projelerimizden avans ödeyerek ev alanların verdikleri avansları geri istemeleri beklemediğimiz bir unsurdu. Fakat biz onları kırmayıp iadeleri sözleşmeye uygun şekilde yaptık. Krizde firmaların yaşadığı diğer bir sıkıntı bankaların erken kredi kapama istemeleriydi. Biz onların istediği tarihlerden önce kapatarak bankalarla bir sorun yaşamadık. Hatta bankalar tarafından tercih edilen bir firmalardan biri konumundayız.

Biz butik projelere imza atan bir firma olduğumuz için reklam olaylarına fazla bütçe ayırmıyoruz. Maliyetleri kısarak elde ettiğimiz bütçeyi de müşterilerimize iskonto olarak yansıtıyoruz.

Maliyetleri düşürmeye yönelik ne tür önlemler aldınız?

Duek: Bu dönemde devam eden iki projemiz bulunuyordu. Göktürk'teki Doğa 77 ile Bodrum`daki Doğa Hanımeli Evleri. Bu iki projeye aylık belli bütçeler ayırdık. Maliyetleri aşağı çekerek inşaata devam ediyoruz. Kriz döneminde iş yaptığımız taşeron firmalarla iyi bir pazarlık yaparak maliyetleri düşürüyoruz. Maliyetleri geri çekebildiğimiz için Doğa 77 ve Hanımeli projelerinde fiyatları da geri çekebildik. Maliyetleri düşürmemiz tüketicilere daha fazla iskonto yapabilmemizi sağladı ve böyle bir kriz döneminde insanlara fırsat fiyatlar sunduk.

Başlama sürecinde olan projelerde bir revizyona gittiniz mi?

Duek: Önümüzdeki temmuz ayında Feriköy'de yapacağımız Feriloft Projesi'ne başlıyoruz. Krizin oluşmasıyla bu projede bir takım revizyona gittik. A-B-C ve D bloklardan oluşan projenin inşaatında etapların sıralarını değiştirme kararı aldık. İlk planlanan A bloktan başlayıp D bloka ilerleyen bir inşaat süreciydi fakat biz bu süreci tam tersine çevirerek D bloktan A bloka ilerlemenin daha doğru olacağı kararına vardık. Bunu yapma nedenimiz, şuanda tüketicilerin bitmiş projelere daha duyarlı olduğu ve güveniyor olması. Projedeki diğer bir revizyon ilk projede B bloku apart otel olarak planlıyorduk. Onu da fonksiyonlarını hiç değiştirmeden aynı bırakarak apart otel yerine stüdyo daireler olarak planladık. Tüketiciler Feriköy projesinde şehrin tam ortasında 125 bin liradan den başlayan fiyatlarla stüdyo daire sahibi olabilecekler.

Kemerburgaz'da yer alacak Doğa Kemer Evleri Projesi'nde de bir takım revizyonlar yaptık. Proje, büyük villalar olarak tasarlanmıştı. Burada 300-400 metrekarelik villaların yerine projeyi bahçe ve çatı dubleksi olarak planladık. Tüketicilerin normal yaşadığı dairelerden bir nebze ufağa geçeceğini düşünüyorum.

Önümüzdeki dönemde yeni bir projeniz daha olacak mı?

Duek: Göktürk'te Doğa Teras Projesi var. Göktürk Belediyesi'nin Eyüp'e bağlanması nedeniyle ruhsata almada gecikme yaşıyoruz. 1+1 aralığında 3+1 aralığında evler olacak. Doğa Teras Projesi'nde bin 800 metrekare üzerinde 40 konut yer alacak. Sonbaharda başlayacak proje 18 ayda teslim edilecek. Projeler B ve B+ grubuna hitap edecek.

KKTC'de İngilizler'e ev yapıyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Selim Hamamacıoğlu ile ortaklaşa Lapis Devopment adında bir şirket kuran Doğa Gayrimenkul'ün ortakları, Girne'nin Karaağaç ve Esentepe bölgesinde dört ayrı projeye imza attılar. Esentepe bölgesinde 26 apartman ve 56 villadan oluşan proje hayata geçirildi.  Karaağaç bölgesinde ise 26, 12 ve 8 villadan oluşan üç ayrı projesi bulunan Lapis Devopment, bu projelerde yer alan 8 villa haricindeki projeleri tamamladı.  

Antalya'nın Yeşilbayır bölgesinde 14 dönüm büyüklüğünde bir arsaları olduğuna da değinen Duek, "Burası Antalya'nın Kemerburgaz'ı olacak bir bölge. Burada 30-35 villa yapmayı planlıyorduk. Ancak projeyi iptal ettik." dedi.   

Okhan Şentürk/Ekonomist


Geri Dön