24 / 04 / 2024

Doğan Hasol: Kentsel dönüşüm Sulukule'deki gibi yapılmamalı!

 Doğan Hasol: Kentsel dönüşüm Sulukule'deki gibi yapılmamalı!

“Kentsel dönüşüm yapılmalı, ancak Samsun’da ya da İstanbul Sulukule veya Kadıköy Fikirtepe’de olduğu gibi değil “ diyen mimar Doğan Hasol, daha ‘emsal’ kargaşasının bile çözülemediğini belirtti



Yapı Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mimar Doğan Hasol, kentsel dönüşümün şehircilik biliminin gereklilikleri yerine getirilerek, çağdaş planlama yöntemleri ve ilkeleri uygulanarak yapılması gerektiğim bildirdi. Hasol Yapı Dergisi'nin son sayısındaki yazısında, belediyelere ait olması gereken yetkilerin merkezi yönetime geçmiş olmasının da kabul edilir bir durum olmadığını kaydetti.


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın afet riski altındaki alanların dönüşümünü Türkiye'nin 700 yerinde aynı anda başlatacaklarını söylemesinin iddialı bir söylem olduğunu belirten Hasol, "İnanılması ve gerçekleştirilmesi , güç bir iddia" dedi. Hasol, "Kentsel dönüşüm Samsun'da ya da İstanbul'da Sulukule veya Kadıköy Fikirtepe'de yapıldığı gibi olmamalı" uyarısında bulundu.


Emsal ranta dönüşmüş

Kentsel dönüşüm alanlarında emsal kargaşasını yaşandığına vurgu yapan Doğan Hasol şu uyarılarda bulundu: "Bakan, kentsel dönüşüm alanlarında 3 emsalin üzerine çıkmayı düşünmediklerini söylüyor. Bilindiği gibi 3 emsal, zemin üstünde arsa yüzölçümünün 3 misli kadar inşaat yapılması anlamına geliyor. Ne var ki bu tanım çok aldatıcı, çünkü bu hesaba bodrumlar katılmıyor. Şu anda İstanbul'da büyükçe arsaların hemen tümü, yerine göre 6-7 kat bodrum yapılacak şekilde (hatta bazen de dinamitle kayalarak parçalanarak) kazılıyor ve kullanıma açılıyor. Sonuçta arsada bir ağaç dikecek yer kalmıyor. O alanlar metkerakeden sayılmadığı için, 3 olarak sınırlandığı söylenen emsal gerçekte 11 - 12'yi bulabiliyor. Yapsatçı anlayışa göre eskiden binaların kârı çatı katlarındaydı, şimdi bodrumlarda. Bu danışıklı dövüşün örnekleri sayılamayacak kadar çok. Sayın Bakan umarım bu durumun farkındadır."

Sözcü



Geri Dön