24 / 04 / 2024

Doğan Kalafat: Depreme karşı alınacak önlemler depremin şiddetini belirler!

Doğan Kalafat: Depreme karşı alınacak önlemler depremin şiddetini belirler!

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem izleme Merkezi (UDİM) Müdürü Doğan Kalafat açıklamasında "Deprem öncesi alınacak tedbirlere göre depremin şiddeti değişebilir" dedi.



Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde, 17 Ağustos 1999'da yaşanan Marmara Depreminde vefat edenler için anma töreni yapıldı. Kavaklı sahilindeki törende konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem izleme Merkezi (UDİM) Müdürü Doğan Kalafat açıklamasında "Olmazsa olmaz ilci temel esas var; deprem bilinci yüksek bir toplum haline gelebilmek ve depreme dayanıklı binalarda oturmak. Deprem öncesi alınacak tedbirlere göre depremin şiddeti değişebilir. Meselâ Japonya ile Türkiye'yi mukayese ettiğinizde. Japonya'da 5,7 büyüklüğündeki bir depremin şiddeti 4'tür çünkü Japonya'da bütün binalar depreme dayanıldı yapılmıştır ve binaların içindeki deprem esnasında hareket edebilecek ağır eşyalar sabitlenmiştir. 


Türkiye'de ise depremlerde can kayıplarının yüzde 95'i binalardan ve yapısal tehlikelerden kaynaklanıyor. Bunun için muhakkak depreme dayanıklı bina yapımını teşvik etmeliyiz." ifadelerine yer verdi. 


Yeni Asya 


Geri Dön