28 / 03 / 2024

Depreme karşı alınan önlemler mecliste!

Depreme karşı alınan önlemler mecliste!

Depreme karşı alınan önlemler meclis gündemine taşındı. CHP'li Akar, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP  Adana  Milletvekili Ayhan Barut, depreme karşı alınan önlemlere ilişkin soru önergesi hazırladı. Barut, sorusunun Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Barut, ''Ülkemiz, en aktif deprem kuşaklarından birisi olan Alp-Himalaya üzerinde yer almakta ve ülkemizin yüz ölçümünün %42'si birinci derece deprem kuşağı bölgesinde bulunmaktadır. 1999 Marmara ve 2011 Van depremlerinde yaşanan can ve mal kayıpları ülkemizin depreme hazır olmadığını en acı şekliyle göstermiştir. Bu depremler, vatandaşlarınızın hayatını yerle bir etmiştir. 2019 yılı içerisinde Adana, Malatya, Bursa, Çanakkale gibi pek çok ilimizde şiddeti değişen depremler yaşanırken; Ekim ayında İstanbul'da gerçekleşen 6,0 şiddetindeki deprem toplumumuza birkez daha korkutucu yüzünü göstermiştir. Yaşanan bu deprem hareketleri insanlarımızı oldukça huzursuz ederken, yetkililerin hiçbir önlem ve tedbir almadığını, aksine yeşil alanların imara açıldığı, sınırsız AVM yapıldığı, deprem anında kullanılacak toplanma alanlarının ranta kurban edildiği görülmüştür'' diye konuştu.

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un soruları:
1. Türkiye'nin üzerinde bulunduğu deprem kuşağı dikkate alındığında bölgeler ve iller bazında hangi önlem ve tedbirler alınmaktadır?

2. Ülkemizde depremden etkilenen/etkilenecek öncelikli iller sıralamasına göre, o illerde plananan toplanma merkezi sayısı kaçtır? Hangi illerimizde kaç adet toplanma merkezi bulunmaktadır?

3. Tarihimizin en acı depremlerinden olan 1999 Marmara Depremi sonrası İstanbul özelinde hangi tedbirler ve önleyici çalışmalar yürütülmüştür?

4. Kanunun yürürlüğe girdiği 1999 yılından günümüze vatandaşlarımız tarafından "Deprem Vergisi" olarak bilinen gelir miktarı ne kadardır? Toplanan bu vergi tutarları ile depreme ilişkin hangi çalışmalar/yatırımlar gerçekleştirilmiştir?

5. Gerçekleşmesi gündemde tutulan büyük Marmara depremi için ne gibi hazırlıklar yapılmış, hangi önlemler alınmıştır?

6. İstanbul da okul, hastane gibi kamusal binaların dayanıklılık kontrolleri hangi sıklıkla yapılmaktadır? Mevcut hasarlı binaların kaç adedi yıkılıp yerine yenisi yapılmış ya da kaç tanesi tadilat görmüştür?

7. Cumhurbaşkanı tarafından ısrar edilen "Kanal İstanbul" projesinin uygulanması halinde İstanbul'un depremselliği nasıl bir değişim gösterecektir? Bu konuda yapılan bilimsel/akademik çalışmalar nelerdir? Bu çalışmaların sonuçları nedir? Mevcut çalışmalara ait raporların birer adet nüshasının tarafıma verilmesini sağlayacak mısınız?


Geri Dön