26 / 04 / 2024

Doları bozduran yabancı konuta koştu!

Doları bozduran yabancı konuta koştu!

Yabancı yatırımcının ev almak için Türkiye'ye koştu. Ağustos ayında, markalı konut projelerindeki satışların yüzde 11’lik kısmı yabancıya yapıldı...



Döviz kurunun artması ile birlikte yabancılar ve yurt dışında yaşayangurbetçiler Türkiye'ye koştu. Ev almaya gelen yabancı, yükselen döviz kuru karşısında daha avantajlı fiyatlarla konut alma imkânına kavuştu. Sabah'tan Seda Tabak'ın haberine göre, yabancı yatırımcılara satışların artmasında, kurdaki dalgalanma etkili oldu. 

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre ağustos ayında, markalı konut projelerinin yüzde 11'i yabancı yatırımcılara satıldı. Bu oran, son 6 aylık ortalamanın (yüzde 9) 2 puan üzerinde. Yabancı yatırımcıların tercihi ağırlıklı 2+1 (yüzde 42) özellikteki konutlar olarak öne çıktı. Onu 3+1 (yüzde 29) ve 1+1 (yüzde 19) konutlar izledi.

Fiyatlar 5 yılda yüzde 85 arttı

Türkiye'de konut satış fiyatları son bir ayda yüzde 0.17, son üç ayda yüzde 1.44, son altı ayda yüzde 3.48, son bir yılda yüzde 9, son üç yılda yüzde 36.47, son beş yılda ise yüzde 84.82 oranında arttı. 

Geliri döviz olana büyük avantaj

Doları bozduran yabancı konuta koştu!

Yabancı yatırımcılara satışların artmasında, kurdaki dalgalanmanın etkili olduğunu ifade eden GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, "Kur artışı, yabancılar ve yurtdışındaki gurbetçiler için Türkiye'yi cazip hale getirdi. Geliri döviz olanlar için avantaj ortaya çıktı. Yabancılara yapılan konut satışları; 2018 yılı ikinci çeyrek sonu itibarıyla, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23.15'lik büyüme ile 11 bin 816 adet seviyesine yükseldi. Ayrıca, markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat kullanım oranı yüzde 34, banka kredisi kullanım oranı yüzde 17 ve senet kullanım oranı yüzde 49 olarak gerçekleşti. Bu veriler, konut alıcısının, kredi faizinin yükselmesiyle, firmaların sunduğu kampanya ve ödeme seçeneklerini değerlendirdiğini gösteriyor." ifadelerini kullandı.


Geri Dön