23 / 04 / 2024

Dövizdeki artış Türkiye’de emlak alımını cazip hale getirdi!

Dövizdeki artış Türkiye’de emlak alımını cazip hale getirdi!

Rus uzmanlar, Türk Lirası’ndaki değer kaybının Ruslar için Türkiye’de emlak alımını cazip hale getirdiğini belirttiler.



BCS Premier Yatırım Bankası'ndan finansal analist Sergey Deyneki, TL'deki düşüş bağlamında Türkiye'deki taşınmazların özellikle sağlam para birimine (dolar, euro, pound) sahip ülkelerden yabancı alıcılar için cazibeli hale geldiğini dile getirdi. 

Sputnik Türkiye'de yer alan habere göre Ruble dahil gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin yıl başından bu yana değer kaybetse de TL kadar düşmediğine dikkat çeken uzman, bu ülkelerin vatandaşlarının da Türkiye'deki emlak sektörüne ilgi duyabileceğini söyledi. 

Diğer yandan Blackwood emlak şirketinin Yatırım Direktörü Vladlen Zinin, halihazırda Türkiye'nin ABD'nin ekonomik baskısı altında olduğunu, genel olarak bölgedeki politik durumun da istikrardan uzak olduğuna işaret ederek bunun yatırımcılar için önemli bir risk faktörü olabileceğini söyledi. Yatırımcılar için en başarılı stratejinin, ekonomik veya politik faktörlerden kaynaklı krizler bittikten sonra bölgeye girmenin olduğunu kaydeden Zinin, "Piyasa toparlanmasının ilk aşamalarında varlık alımı yararlı olabilir, çünkü bu yatırımcılara maksimum karlılık sağlayabilir" dedi.

Ticari gayrimenkul alım satımı yapan Cushman & Wakefield'den Araştırma ve Analiz Direktörü Denis Sokolov'a göre ise ulusal paranın değer kaybetmesinin ne Rusya ne de Türkiye için aslında sorun olmadığını belirterek, "Elbette bu devalüasyon Türk ekonomisi için çok daha acı verici çünkü lira tarihi minimumları yeniledi, ruble ise minimumlara yüzde 10 mesafede durdu. Sorun şu ki potansiyel devalüasyon derinliği konusunda fikir birliği yok. Bu tür durumlarda iş dünyası mola alır çünkü para birimi volatilitesi tüm iş modellerini anlamsız kılar" diye açıklama yaptı. 


Geri Dön