19 / 04 / 2024

Dr. Mustafa İduğ'dan İzmir depremi açıklaması!

Dr. Mustafa İduğ'dan İzmir depremi açıklaması!

Bir yıl önce meydana gelen İzmir Depremi’nden büyük ölçüde etkilenen ilçeler arasında yer alan Bornova’da, Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ tarafından daha büyük bir deprem tehlikesi olduğundan bahsedildi.



30 Ekim tarihinde meydana gelen depremden en çok etkilenmiş olan ilçeler arasında yer alan Bornova’nın Belediye Başkanı deprem tehlikesinden bahsetti. İz Gazete’de yer alan habere göre; Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ,  İzmir  için beklenen daha büyük deprem tehlikesinden söz etti.

Yapı stoğumuzu güncellememiz gerekiyor

Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, deprem tehlikesinden bahsederken açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Bu korktuğumuz İzmir depremi değil, İzmir’e gösterilmiş bir sarı karttı. Yaşadığımız acının tekrarlamaması, yeni canlarımızı kaybetmememiz için sadece Bornova’da ya da İzmir’de değil Türkiye genelinde eskimiş ve sağlığı bozulmuş yapı stoğumuzu güncellememiz gerekiyor.”

Çok zor günler yaşadık

30 Ekim’de meydana gelen depremde yıkılmış olan bölgeye en yakın ilçe Bornova oldu. Belediye Başkanı, Bornova’daki bütün personel ve ekipmanlarla dakikalar içinde yardıma gidildiğini söyledi. Başkan Mustafa İduğ açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Çok zor günler yaşadık, ders çıkartmamız ve yapı stoğumuzu daha sağlıklı hale getirmemiz gerekiyor. Bunun yolu da kentsel dönüşüm.” 

Dr. Mustafa İduğ dan İzmir depremi açıklaması!

117 canımızı kaybettik

Başkan İduğ, meydana gelen depremin yaklaşık olarak 70 km uzaklıkta bulunan Sisam Adası’nın açıklarında meydana gelmiş olduğunu hatırlattı. İduğ: “Buna karşın 12 bina yıkıldı, 103 tanesi Bornova’da olmak üzere 1.278 bina oturulamaz hale geldi. Yıkılan önemli değil, yaparız. Fakat genci yaşlısı 117 canımızı kaybettik. Binlerce insanımız aylarca sokaklarda, çadırlarda yaşadı. Çok zor, karanlık günlerdi. Allah bizi bir daha öyle bir acıyla sınamasın. Fakat korktuğumuz büyük İzmir depremine hazırlıksız yakalanırsak sonuçları bundan çok daha yıkıcı olabilir. Daha büyük acılarla yüzleşmemek, yıkılmamak için acil yenilenmemiz gerekiyor” dedi.

Çok hızlı organize olduk

Yıkımın meydana geldiği bölgeye en yakın ilçe olan Bornova’nın Belediye Başkanı: “İlk ekipler 15 dakika, ben ise yarım saat sonra Rıza Bey apartmanının önündeydik. Çok hızlı organize olduk. Arkadaşlarımız Bornova’nın dört bir yanından bilgi aldı. Yıkım olmadığını öğrenince tüm imkanlarımızı seferber ederek yardıma koştuk. Kendileri de depremden etkilenmiş olan 325 çalışma arkadaşım, 68 kamyon ve iş makinesi ve sayısız alet ve malzemeyle enkaz kaldırma ve yardım organizasyonunda aralıksız yanlarındaydık” şeklinde konuştu.

Dr. Mustafa İduğ dan İzmir depremi açıklaması!

Depremzedelere yardım ulaştırdık

AFAD ve Büyükşehir Belediyesi ile koordine olarak çalışmalarını yürüttüklerinden bahseden Başkan İduğ, Bornova’da iki çadır kentin kurulduğundan da söz etti. İduğ; “İki büyük çadır kent de Bornova’ya kuruldu. Aşık Veysel ve Bornova Şehir Stadı, depremden etkilenen yüzlerce ailenin geçici barınmasını sağladı. Bizler de battaniye, yastık, dezenfektan, giysi, bebek bezi gibi akla gelecek her konuda yüzbinlerce parça yardımı toplayarak depremzedelere ulaştırdık. Tüm Türkiye kenetlendi, dört bir köşeden yardımlar yağdı. Onları da sınıflandırdık, AFAD ve Büyükşehir Belediyemize ulaştırarak dağıtımlarını yaptık” dedi.

Pek çok kişi destek oldu

Kış ayında koşulların sertleşmesinden bahseden Belediye Başkanı, çadırda yaşamanın zorlaştığından söz etti. İduğ: “Bornova’da inşaat yapmış olan çeşitli firmalarla görüştük, desteklerini aldık. Bornova genelinde yapılmış inşaat projelerde boş olan 200 kadar konutun 1 yıllık tahsisini ücretsiz olarak yapılmasına aracılık ettik. Ancak bu evlerde eşya olmadığı için ikinci bir çalışma başlattık. Milletimizin zor günlerde birlik olmak duygusu çok yüksek, İzmir genelinde iş dünyasından pek çok kişi destek oldu, acil ihtiyacı karşılayacak biçimde ev eşyasını bağış olarak bu evlere yerleştirdik” ifadelerini kullandı.

İzmir depreminden sonra konutlara ilişkin hangi çalışmalar yapıldı?

Geri Dön