19 / 04 / 2024

Dubai World, gayrimenkullerini düşük fiyattan satmayacak!

Dubai World, gayrimenkullerini düşük fiyattan satmayacak!

Al-İtihad gazetesine göre Dubai World şirketi, borçlarının bir kısmını karşılamak için varlıklarını düşük fiyattan satacağı iddialarını yalanladı



Dubai'de, borç sorunuyla uğraşan Dubai World şirketi, 59.3 milyar dolarlık borcunun bir kısmını karşılamak için varlıklarını düşük fiyattan satacağı iddialarını yalanladı. Al-İtihad gazetesinin haberine göre, Dubai'deki krizin merkezinde bulunan hükümete bağlı Dubai World yetkilisi, "Grubun, son birkaç ayda iyi yatırımlarının ve gayrimenkulerinin bazılarını düşük fiyattan satma fikrini reddettiğini'' belirtti. Şirketin yeniden yapılanmasının, ekonomik kriz nedeniyle kötü etkilenen yabancı yatırımlar ve emlaka odaklanmasının beklendiğini ifade eden yetkili, varlık satışlarının grubun uzun vadeli stratejik amaçlarını, ayrıca ekonomik baskıları karşılamak için ticari olarak adil olması gerektiğini ifade etti.

BAE'DEN BANKALARA DESTEK
Bu arada borç krizinden çıkmak isteyen Dubaili yetkililer, borç konularını görüşmek üzere komşu emirlik Abu Dabi'ye giderken, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Merkez Bankası yerli ve yabancı bankalara likidite desteği sağladı. BAE'den yapılan açıklamada, "BAE bankaları ve BAE'de faaliyet gösteren yabancı bankalara, BAE'nin 3 aylık bankalar arası faiz oranının 50 baz puan üzerinde, merkez bankasındaki cari hesaplarıyla bağlantılı ek likidite desteği sağlandığı'' belirtildi.

El Mahtum 'Çenenizi kapayın' demişti

KÜRESEL ekonomik krizin etkisiyle emlak fiyatlarının çökmesi, milyarlarca dolarlık borçla yapılan konutların elde kalmasına, böylece Dubai'nin borç kriziyle karşılaşmasına yol açtı. Dubai emirliğinin yöneticisi Şeyh Muhammed Bin Raşid El Mahtum, bu ay uluslararası yatırımcılara Dubai'nin finans durumunun iyi olduğunu garanti etmiş ve medya çıkan eleştirilere "çenenizi kapayın'' karşılığını vermişti.

Dubai'nin toplam borcu 80 milyar dolar

DUBAİ World'ün yan kuruluşu Nakheel Development şirketinin, 20 Ağustos'ta Nasdaq Dubai'nin internet sitesinde yer alan açıklamasına göre, geçen yıl sonu itibariyle Dubai World'ün 59,3 milyar dolar borcu bulunuyor. Şirketin bu borcunun 22 milyar dolarlık kısmı 2011 yılına kadar yeniden finanse edilmek zorunda. Geçen yıl sonu itibariyle toplam varlıkları 99,6 milyar dolar olan şirketin toplam geliri ise 14,2 milyar dolar. Dubai'nin toplam borcu ise 80 milyar doları buluyor. Deutsche Bank verilerine göre, Dubai'nin gelecek ay 4,3 milyar dolar ve 2010 yılı ilk çeyreğinde 4,9 milyar dolar borç ödemesi var.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Dubai: Düşük fiyattan varlık satmam

Dünya bankalarına 59.3 milyar dolar borcu bulunan Dubai World borcunun bir kısmını karşılayabilmek için varlıklarını düşük fiyattan satacağına ilişkin söylentileri yalanladı

Dubai'de, borç sorunuyla uğraşan Dubai World şirketi, 59.3 milyar dolarlık borcunun bir kısmını karşılamak için varlıklarını düşük fiyattan satacağı iddialarını yalanladı. Al-Itihad gazetesinin haberine göre, Dubai'deki krizin merkezinde bulunan hükümete bağlı Dubai World yetkilisi, grubun, son birkaç ayda iyi yatırımlarının ve gayrimenkulerinin bazılarını düşük fiyattan satma fikrini reddettiğini belirtti. Şirketin yeniden yapılanmasının, ekonomik kriz nedeniyle kötü etkilenen yabancı yatırımlar ve emlaka odaklanmasının beklendiğini ifade eden yetkili, varlık satışlarının grubun uzun vadeli stratejik amaçlarını, ayrıca ekonomik baskıları karşılamak için ticari olarak adil olması gerektiğini ifade etti.

BAE yabancılara para verdi
Bu arada borç krizinden çıkmak isteyen Dubaili yetkililer, görünürde borç konularını görüşmek üzere komşu emirlik Abu Dabi'ye giderken, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Merkez Bankası yerli ve yabancı bankalara likidite desteği sağladı. BAE'den yapılan açıklamada, “BAE bankaları ve BAE'deki yabancı bankalara, merkez bankasındaki cari hesaplarıyla bağlantılı ek likidite desteği sağlandı” denildi. Yerli ve yabancı bankaları arkasında olduğunu bildiren Merkez Bankası, BAE bankacılık sisteminin bir yıl önceye göre daha sağlam ve likit olduğunu kaydetti.

Tahvil borcu da var
Brown Brothers Harriman şirketinin, Uluslararası Ödemeler Bankası'na (BIS) dayanarak hazırladığı rapora göre, haziran sonunda yabancı bankaların BAE'de 123 milyar dolar parası bulunuyor. Şirket, bu miktarın Dubai World'ün yeniden yapılandırmaya çalıştığı tahvil borcunu kapsamadığını belirtiyor.

Avrupalı bankalar ilk sırada
Bu miktarın yüzde 72'si Avrupa bankaları, yüzde 9'u ABD ve yüzde 7'si Japonya bankalarına ait olduğunu bildiren şirket, Fransa ve Almanya'nın her birinin paylarının yüzde 9 ve İngiltere'nin payının ise yüzde 41 olduğunu kaydetti. Barclays Capital'de görevli bankacılık uzmanı Jason Goldberg de BAE'deki verilere dayandırdığı açıklamasında, 2008 yılı sonunda BAE'deki banka aktiflerinin 413 milyar dolar olduğunu, bunun yüzde 22 yani 90 milyar dolarlık bölümün yabancı bankalara ait olduğunu söyledi.

630 milyar doları var
Dubai World'ün yan kuruluşu Nakheel'e göre, geçen yıl sonu itibariyle Dubai World'ün 59.3 milyar dolar borcu var. Şirketin bu borcunun 22 milyar dolarlık kısmı 2011 yılına kadar yeniden finanse edilmek zorunda. Geçen yıl sonu itibariyle toplam varlıkları 99.6 milyar dolar olan şirketin toplam geliri 14.2 milyar dolar. Dubai'nin toplam borcu ise 80 milyar dolar. Deutsche Bank verilerine göre, Dubai'nin gelecek ay 4.3 milyar dolar ve 2010 ilk çeyreğinde 4.9 milyar dolar borç ödemesi var. Dubai'yi krizden kurtarmada yardımcı olması beklenen Abu Dabi'nin ise 630 milyar dolar parası var. İngiltere'nin 1971'de Basra Körfezi'nden çekilmesinden sonra bağımsızlığını ilan eden BAE'de Abu Dabi emiri Şeyh Halife Bin Zayid aynı zamanda BAE Devlet Başkanlığı görevini yürütürken, Dubai emiri Şeyh Muhammed Bin Raşid El Mahtum ise Devlet Başkanı Yardımcısı ve Başbakanlık görevini üstleniyor.
Radikal


Geri Dön