28 / 03 / 2024

Dumankaya yüzde 1 KDV’ye tabi olacak konutlara odaklanacak!

Dumankaya yüzde 1 KDV’ye tabi olacak konutlara odaklanacak!

Yeni KDV düzenlemesi ile tüm planlarının değiştiğini belirten Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, şehrin merkezinde ama yüzde 1 KDV’ye tabi olabilecek konutlara odaklanacaklarını söyledi…



15 Ocak 2013’te GYODER tarafından İzmir’de gerçekleşen Gelişen Kentler Zirvesi’nde sorularımızı yanıtlayan Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, yeni KDV düzenlemesinin tüm çalışma planlarını değiştirdiğini söyledi. KDV’nin yüzde 18’e çıkartılmasından sonra şehrin merkezinde ama yüzde 1 KDV’ye tabi olabilecek konutlara odaklanma kararı aldıklarını ifade eden Dumankaya, “Bizim Dumankaya olarak bütün çalışma planınız alt üst oldu. Yeni arazi ararken kentsel dönüşüm arazilerine de bakmaya başladık. Şehrin merkezinde daha değerli olan ama yüzde 1 KDV’ye tabi olabilece konutlarla ilgileneceğiz artık” dedi.  


Kanunun mantığına ters

Düzenleme çerçevesinde depreme dayanıksızlığı kanıtlanmış konutlarda yüzde 1 KDV oranının uygulanmasının kanunun mantığına çok ters olduğuna dikkat çeken Dumankaya, “Afet adı altında, depreme dayanıksızlığı kanıtlanmış konutlarda yüzde 1 KDV olması demek kanunun mantığına ters. Biz yüzde 1 teşfiğini kaldırmak istiyoruz, çünkü buralarda 500 bin- 1 milyon TL’ye kadar daireler var. Bağdat Caddesi’nde depreme dayanıksız bir konutun KDV’si yüzde 1 olacak ama siz Kurtköy’de yüzde 18 KDV ile konut yapacaksınız. Bu hiç mantıklı değil. ” dedi.


Devletten 75 milyon alacağımız var

Kayıt içinde olan markalı konut üreticilerinin en büyük sorunlarının kendi KDV’lerini devletten alamamaları olduğuna dikkat çeken Dumankaya, “Bu konuyla ilgili herhangi bir çözüm üretilmedi. Dumankaya firmasında bu 75 milyon TL gibi çok büyük bir rakamdır mesela. Firmalar artık bu kadar kar edemiyorlar. Bunun için ya öz sermayeleri eksiliyor ya da yabancı kaynak kullanmak zorunda kalıyorlar. En başta bunun çözülmesi gerek” şeklinde konuştu.  


Dumankaya röportajı için tıklayınız!


2 senelik stoğumuz var

2 senelik yüzde 1 KDV’li satış yapabilecek stoklarının olduğunu belirten Uğur Dumankaya, “Şu anda kampanyalarla yüzde 1 KDV’li satışlar devam ediyor ve bunlar stoklar bitinceye kadar da sürer. Bizim 2 sene kadar dayanabileceğimiz stoğumuz var. Bizim gibi yüzde 1’le satış yapacaklar için avantaj. Ama bizim için önemli olan bugün değil 2 sene sonrası. Çünkü 2 sene sonra vatandaş yüzde 18 KDV ile konut almaya başlayacak. Maliyetler aratcak, konut alımı biraz daha zorlaşacak ve gayrimenkul satışlarında biraz düşüş yaşanacak” ifadesinde bulundu. 


İyi niyetli ama yeterince düşünülmemiş bir yasa

Yeni KDV Yasası’nın adeletsizliği önlemeye yönelik iyi niyetli ama üzerinde yeterince düşünülmemiş bir düzenleme olduğunu vurgulayan Uğur Dumarkaya, önümüzdeki süreçte yasada bir takım değişiklik yapılacağını öngördükleriin söyledi. 


İstanbul’da 1,5 milyara yakın stoğumuz var

Dumankaya İnşaat olarak kısa vadede İstanbul dışında yatırım planlarının olmadığını vurgulayan Dumankaya, bölgede 1,5 milyara yakın stoklarının olduğunu açıkladı. İstanbul’da yeni arazi anlaşmaları yapmak üzere olduklarını belirten Dumankaya, “İzmir’de büyük bir potansiyel var. Bizim gündemimizde olan bir il ama önümüzdeki 2-3 yıl İstanbul dışında yatırım yapmayı düşünmüyoruz. Çünkü İstanbul’da 1,5 milyara yakın stoğumuz var. Ve yeni arazi anlaşmaları yapmak üzereyiz, bu nedenle kısa vadade İstanbul dışında bir yatırım yapmayı düşünmüyoruz. İstanbul çok büyük bir pazar. Biz tümüyle İstanbul’da konut üreten bir firmayız. Burada daha sağlam bastıktan sonra belki İstanbul dışında yatırım yapmayı düşünebiliriz” dedi. 


GYO olma planını erteledik

Maliye Bakanlığı’nın GYO’ların vergi muafiyetlerini kaldıracaklarını açıklamasının ardından GYO olma planlarınında bekleme kararı aldıklarını ifade eden Dumankaya, bu hedeflerini GYO olarak değil de Dumankaya’nın halka arzı olarak da gerçekleştirebileceklerini söyledi. Dumankaya, “Ne zaman GYO ile ilgili bir çalışma başlatsak bir erteleme oluyor. Maliye Bakanlığı bir karar aldı. GYO ile ilgili vergi muafiyetini kaldıracaklarını söylüyorlar. Bu açıklamanın ardından GYO olma planımızı biraz erteleme kararı aldık. Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları oldukça iskontolu işlem görüyorlar bir de bunun üzerine yabancı yatırımcı açısından daha büyük bir iskonto olur ve şartlar uygun olmaz diye düşünüyoruz. İlerleyen dönemlerde GYO olarak değil de Dumankaya’nın halka arzı şeklinde olabilir” dedi.  


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön