25 / 04 / 2024

Dünya Basın Fotoğrafları Forum İstanbul'da!

Dünya Basın Fotoğrafları Forum İstanbul'da!

Dünyanın en etkileyici kareleri “World Press Photo 11 - Dünya Basın Fotoğrafları 2011 ” Sergisi ile 6-28 Eylül tarihleri arasında Forum İstanbul 'da izlenebilecek



Dünyanın en etkileyici kareleri “World Press Photo 11 - Dünya Basın Fotoğrafları 2011 ” Sergisi ile 6-28 Eylül tarihleri arasında Forum İstanbul 'da izlenebilecek.

Sergi açılışını gerçekleştiren World Press Photo 2011 yarışması Genel Hikyeler Kategorisi Tek Fotoğraflar dalı birincisi Riccardo Venturi 'nin ‘Deprem Sonrası Haiti ' sunumu açılışa damgasını vurdu.

World Press Photo Sergisi çerçevesinde düzenlenecek olan Fotomaraton ‘Alışveriş ve çocuk ' konusu ile 24-25 Eylül tarihlerinde; “Fotoğraf 'ın F 'si ” isimli çocuklar için atölye çalışması ise 17-18 Eylül tarihlerinde Forum İstanbul 'da yapılacak.

Bu yıl 54.sü düzenlenen ‘World Press Photo ' yarışması eserleri, 2009 ve 2010 yıllarında olduu gibi yine Forum İstanbul 'da düzenlenen sergi ile izleyicilerle buluşuyor. Dünyaca ünlü ve ödüllü foto muhabiri Riccardo Venturi 'nin ‘Deprem Sonrası Haiti ' sunumuyla açılışı gerçekleşen ‘World Press Photo 2011 ', dünya foto muhabirliğinin bir yıllık güncesinden kareleri ziyaretçilerle buluşturuyor. Dünyanın en prestijli basın fotoğrafları sergisi olan World Press Photo 2011, 28 Eylül 'e kadar Forum İstanbul 'da gezilebilecek.

Her yıl dünyanın dört bir yanından foto muhabirleri, ajans, gazete ve dergiler tarafından yarışmaya gönderilen fotoğraflar 13 kişilik bağımsız uluslararası bir jüri tarafından 10 farklı kategoride değerlendiriliyor. Bu yılki yarışmaya ise 125 ülkeden 5691 fotoğrafçı, 108.059 fotoğrafla katıldı. 10 kategoride yapılan değerlendirmeler sonunda 23 ülkeden 55 fotoğrafçı çeşitli ödüllere layık görüldü. Yarışmanın en büyük ödülü olan World Press Photo of The Year 2011 ise Güney Afrikalı fotoğrafçı Jodi Bieber 'in Bibi Aisha portresine verildi.

Haiti 'nin depremden sonraki bilinmeyen yaşamı
World Press Photo 'da Venturi 'nin objektifinden yansıdı
Bu yıl düzenlenen World Press Photo yarışmasının Genel Hikyeler kategorisi Tek Fotoğraflar dalında ödül kazanan Riccardo Venturi 'nin, açılışta gerçekleştirdiği ‘Deprem Sonrası Haiti ' sunumu da büyük ilgiyle izlendi. Venturi 'nin, 2010 yılında yaşadığı depremle yerle bir olan Haiti 'ye üç kez giderek tüm süreci belgelediği fotoğraflarından oluşan sunumda, depremzedeler, yıkım, dram ve depremin ardından baş göstererek 4600 'den fazla insanın yaşamını yitirdiği kolera salgını görüntüleri tüm çıplaklığıyla yer aldı. 1997 yılında Afganistan 'da yaptığı çalışmayla da World Press Photo ödülü kazanan Venturi, bugün ve yarın (6-7 Eylül) tarihlerinde fotojurnalizm atölyelerinde katılımcılarla bir araya gelerek, mesleğin inceliklerini paylaşacak.

Fotomaraton 'un bu yılki konusu ‘Alışveriş ve çocuk '
Forum İstanbul, World Press Photo kapsamında geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Fotomaraton yarışmasını yine düzenliyor. 24 Eylül 2011 Cumartesi saat 10:00 'da başlayıp, 25 Eylül 2011 Pazar saat 16:00 'da sona erecek olan ve tüm amatör ve profesyonel fotoğrafçılara açık yarışmanın bu yılki konusu ise ‘Alışveriş ve çocuk '.  

çocuklar fotoğraf sanatıyla tanışacak
Bu yıl sergiyle eş zamanlı olarak çocukları fotoğraf sanatı ile tanıştırmak için fotoğraf atölyeleri de düzenlenecek. Canon işbirliğiyle düzenlenen ‘Fotoğraf 'ın F 'si ' isimli bir atölye çalışması 17-18 Eylül tarihlerinde Forum İstanbul 'da yapılacak. 5-12 yaş grubunda çocukların katılacağı atölye çalışma saatleri ise 13.30 - 19.30 arası olacak.

RİCCARDO VENTURİ ÖZGEçMİşž

1966 da Roma 'da doğdu.Lise son sınıfa giderken fotoğrafa olan ilgisini keşfetti ve üniversiteyi IstitutoSuperiorediFotografia 'da okudu.

Ulusal ve Avrupa 'dan haber ve olayları içeren Fotomuhabirlik kariyeri 1980lerin sonuna doğru başladı, Napoli 'de Deprem sonrası dönemde yardım dernekleri üzerine yaptığı yazı dizileri ile dergilerde yer aldı.

1990larda ise daha global bir çerçeveden haberler yapmaya başladı. Örneğin kominist rejimin ardından Arnavutluk, Thailanda küçük çocukların fuhuşa zorlanması ve Nazi Almanyası 'nın sonu gibi haberlere imza attı.

1997 'de Afganistan 'da çektiği bir fotoğraf ödül kazandı, ve 1999 savasında Kosova 'da ki haberciliği dolayısıyla ödüller aldı.Problemli bölgeleri inceleme arzusu onu Somali gibi Afrika ülkelerine çekti.Sri Lanka ve Endonezyayı vuran Tsunami ve 2004 İran depremi gibi olayları da haber yaptı.Her zaman insani yardımı destekleyen kuruluşlarla iş birliği içersinde çalıştı. Dünya sağlık örgütü gibiOrtadoğu 'daki iş kazası sonucu ölümleri ve engelliler tarafından neden olunan kazaları inceleyen bir kitap yazdı.

2001 Contrasto 'ya katıldı. 2007 'de UCSİ ödülünü ve 2008 'de MarcoLuchetta ödülünü kazandı.

WORLD PRESS PHOTO 11 DÜNYA BASIN FOTOĞRAFLARI 2011 SERGİSİ

6-28 Eylül 2011
World Press Photo sergisi dünyanın her yıl tekrarlanan en büyük ve en prestijli basın fotoğrafları sergisidir. Her yıl, World Press Photo yarışmasını takiben ödül kazanan fotoğraflar, 45 'e yakın ülkede toplamda 2,5 milyondan fazla kişinin gördüğü gezici bir sergide bir araya getirilyor.   World Press Photo sergisi, 3. kez Forum İstanbul 'un ev sahipliğinde 6 Eylül 2011 tarihinde Türkiyeli fotoğrafseverlerle buluşacak. Amsterdam merkezli World Press Photo Vakfı tarafından düzenlenen, Forum İstanbul ve Hollanda Kraliyeti Başkonsolosluğu katkılarıyla ve Geniş Açı Proje Ofisi koordinasyonunda İstanbul 'a getirilen sergi, 28 Eylül 2011 tarihine kadar görülebilecek. Sergi döneminde programı aşağıda açıklanan çeşitli yan etkinlikler düzenlenecektir.

World Press Photo, Dutch Postcode Lottery tarafından desteklenmekte ve dünya çapında Canon ve TNT 'nin sponsorluğunda gerçekleşmektedir.

Açılış / 6 Eylül 2011, Salı, 19:30
Riccardo Venturi'nin 'Deprem Sonrası Haiti' sunumuyla

İleri Seviye Fotoğraf Atölyesi / 6, 7 Eylül 2011, Salı-çarşamba
“Riccardo Venturi ile Fotojurnalizm Üzerine ”

çocuklar için Atölye / 17-18 Eylül 2011, Cumartesi-Pazar, 13:30 - 19:30
'Fotoğraf'ın F'si'

Ödüllü Yarışma / 24-25 Eylül 2011
Foto-Maraton (D-SLR Fotoğraf Makinesi ödüllü herkese açık fotoğraf yarışması)

Tüm etinlikler Forum İstanbul 'da gerçekleştirilecektir.
Detaylı bilgi www.forumistanbul.com.tr/WPP ‘de yeralmaktadır.

WORLD PRESS PHOTO 2011 SERGİSİ YAN ETKİNLİKLERİ

AçILIşž

6 Eylül 2011, 19:30

Forum İstanbul 'un ana sponsorluğunda ve Hollanda Kraliyeti Başkonsolosluğu 'nun katkılarıyla İstanbul 'a getirilen World Press Photo 11 Sergisi, 6 Eylül 2011 Salı akşamı saat 19:30 'da açılacaktır.


İLERİ SEVİYE ATÖLYE RICCARDO VENTURI İLE FOTOJURNALİZM ÜZERİNE

6-7 Eylül 2011

İtalyan fotoğrafçı Riccardo Venturi, 6-28 Eylül 2011 tarihleri arasında Forum İstanbul 'da gerçekleşecek World Press Photo 11 (Dünya Basın Fotoğrafları 2011) sergisi etkinlikleri kapsamında, 6-7 Eylül 2011 tarihlerinde düzenlenecek fotoğraf atölyelerini yürütmek üzere İstanbul 'a geliyor.

Atölyeler basın fotoğrafçılarına, bağımsız çalışan fotojurnalistlere, üniversitelerin fotoğraf bölümlerinde okuyan öğrencilere, basın fotoğrafına ilgi duyan amatör fotoğrafçılara açık olacak. Bu seneki yarışmanın Genel Hikyeler kategorisi Tek Fotoğraflar dalında ödül kazanan Riccardo Venturi 'nin, bugüne kadar gerçekleştirdiği çalışmalarda konularını nasıl seçtiğine ve onları hayata geçirirken izlediği yöntemlere odaklanan geniş kapsamlı bir sunumla başlayacak olan atölyeler, fotoğrafçının katılımcıların fotoröportajlarını teker teker değerlendirilmesi ve önerilerde bulunmasıyla devam edecek.

1966 Roma doğumlu olan Venturi 'nin fotojurnalistlik kariyeri 1980 'lerin sonuna dek uzanıyor. İlk başlarda İtalya ve Avrupa çapında konularla ilgilenen fotoğrafçı, 1990 'larda ilgi alanını uluslararası konulara yönlendirdi: Komünizm sonrası Arnavutluk, Tayland 'da çocuk fahişeler, Almanya 'daki dazlaklar gibi. Takiben dünyanın farklı noktalarındaki çatışmalara odaklandı ve Sierra Leone, Burundi, Somali, Liberya ve Ruanda 'da çalışmalar yaptı. Ayrıca Sri Lanka ve Endonezya 'daki tsunami ve İran 'daki deprem gibi   önemli sıcak haberleri de fotoğrafladı. 1997 yılında Afganistan 'da yaptığı çalışmayla da bir World Press Photo ödülü kazanan Venturi, hali hazırda uluslararası haber önemi olan konular ve kişisel projeleri üzerinde çalışıyor.

Atölyelere katılmak isteyenlerin, kısa bir özgeçmişle birlikte daha önce gerçekleştirdikleri (maksimum 20 fotoğraftan oluşan) bir fotoröportajı, 3 Eylül 2011   tarihine kadar Geniş Açı Proje Ofisi 'ne ulaştırmaları gerekiyor.

Fotoğrafların hangi formatta gönderilmesi gerektiği ve atölyeler ile ilgili ayrıntılı bilgi için: Geniş Açı Proje Ofisi (212) 251 70 03, www.gapo.org/wpph-atolye2011


çOCUKLAR İçİN ATÖLYE
'Fotoğraf'ın F'si'

17-18 Eylül 2011, 13:30 - 19:30

Canon 'un katkılarıyla, çocuklara fotoğraf sevgisini aşılamak amacıyla gerçekleştirilecek “Fotoğraf 'ın F 'si ” isimli atölyeye 4-12 yaş grubundaki çocuklar kabul edilecek. Forum İstanbul 'da gerçekeleşecek atölye çalışmasında 2 gün boyunca 120 çocuk ağırlanacak.


ÖDÜLLÜ FOTOĞRAF YARIşžMASI FOTO-MARATON

24-25 Eylül 2011, Cumartesi - Pazar

FOTOMARATON 'UN KONUSU:

Fotomaraton 'un konusu ‘çocuk 'tur. Sayıları gittikçe artmakta olan büyük alışveriş merkezleri, günümüzde yeni bir yaşam biçimini temsil etmektedir. Birçok yaşamsal ihtiyaca çözümün, farklı alternatiflerle birarada sunulduğu alışveriş merkezleri, alışverişin yanı sıra sinemalar, spor alanları, eğlence alanları, etkinlikleri ve hatta müzeleriyle de birer yaşam ve eğlence merkezi haline gelmiştir. Geleneksel alışveriş kültürünün ve tüketim anlayışının değişiminin en büyük simgesi olan alışveriş merkezleri, Türkiye 'de de son yirmi yılda büyük bir ivme kazanarak sosyal yaşamın önemli aktörlerinden birisi haline gelmiştir. Forum İstanbul 'un ‘World Press Photo 2010 Sergisi ' kapsamında düzenlediği bu fotomaraton da bu noktadan yola çıkarak Forum İstanbul özelinde alışveriş merkezinde yaşam olgusunu konu alıyor. Alışveriş merkezinde çalışanlar, alışveriş yapanlar, eğlenenler, renkli vitrinler, çarpıcı dekorasyonlar, gün içinde gerçekleşen çeşitli aktiviteler, alışveriş merkezinden mimari detaylar, ilginç karşılaşmalar gibi çok zengin bir içerik barındıran ‘Alışveriş Merkezi 'nde Yaşam ' başlığında gerçekleşecek bu fotomaraton ile Forum İstanbul 'da bir haftasonunun nasıl geçtiği belgelenmiş olacaktır.

www.forumistanbul.com.tr


Geri Dön