20 / 04 / 2024

Dünya Botanik Expo'sunun yapılacağı alanda binalar yıkılacak!

Dünya Botanik Expo'sunun yapılacağı alanda binalar yıkılacak!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2016 yılında Antalya'da yapılacak Dünya Botanik EXPO'sunun yapılacağı alanda atıl durumda bulunan 96 binadan ilkinin yıkımında iş makinesiyle ilk darbeyi vurdu




     Bakan Mehmet Mehdi Eker, Antalya'da 2016'da gerçekleştirilecek Dünya Botanik EXPO'sunun yapılacağı alanda bulunan Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'ne (BATEM) ait binaların yıkım törenine katıldı. Bakan Eker, törende yaptığı konuşmada, Aksu ilçesindeki BATEM'e ait arazide geçmişte çeşitli amaçlarla kullanılmış 103 bina bulunduğunu, bu binalardan 96'sının yıkımına karar verildiğini anlattı. 

     Kalan 7 bina ilgili değerlendirmelerin sürdüğünü belirten Eker, ''Tarihi, kültürel değeri varsa, başka bir maksatla kullanılabilecekse kullanacağız. Onlara herhangi bir zarar gelmez'' dedi. 

     EXPO alanı düzenlenirken özellikle Aksu Çayı'ndan gelebilecek taşkın tehlikesine karşı bir takım çalışmalar yaptıklarına değinen Eker, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı arasında projelerin bir an önce hayata geçirilmesi yönünde gerekli görüşmelerin yapıldığını kaydetti. 

     Eker, EXPO alanında ayrıca botanik çalışmaları da yapılacağını belirterek, şöyle konuştu: 

     ''Bu alanda şu anda 42 değişik türden bin 329 ağaç var. Ama gerek Antalya'nın endemik bitki türü varlığı, gerek bu bölgede yetiştirilebilecek ağaçlar, çiçekler açısından 45 tür ağaç ve ağaççık, 62 tür çalı, 29 tür mevsimlik çiçek, 75 tür tıbbi ve aromatik bitki, 34 tür meyve, 16 tür tropik meyve ağacı, 24 tür soğanlı süs bitkisi olmak üzere, bu alana 285 tür bitkinin daha dikilebileceğini tespit ettik. Dolayısıyla 285 tür bitki daha bu alanda, bu çerçevede dikilecek. Bunların da hazırlıkları bir yandan yapılıyor.'' 

     

     -Drenajı Guinness sahibi genel müdürlük yapacak- 

     

     Bakan Mehdi Eker, bölgenin iki yönden Aksu Çayı ile kuşatıldığına işaret ederek, alan düzenlemesinin bir parçası olarak bölgenin drenaj ve sedde çalışmalarını gerçekleştireceklerini anlattı. 

     Drenaj çalışmalarının Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yürütüleceğini vurgulayan Eker, ''Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, drenaj çalışmaları ile bu hafta içinde Guinness Rekorlar Kitabı'na giriyor. Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, bu alandaki drenaj çalışmalarını da yapacak'' diye konuştu. 

     

     -Yurt dışında tanıtım- 

     

     Bakan Eker, EXPO'nun yurt dışındaki tanıtımına yönelik uluslararası fuarlarda çalıştıklarına değindi. 

     Bu yıl nisan ayında Güney Kore'de başlayacak EXPO'da Türkiye ve Antalya EXPO'sunun tanıtımının yapılacağını belirten Eker, Güney Kore'de bir alanın inşa edildiğini kaydetti. Eker, ''Burada Türkiye'yi temsil eden düzenlemeler yapılıyor. Bu da gerek Türk kültürünü yansıtması, gerekse Antalya'yı tanıtması açısından son derece önemli. 6 ay boyunca da bunun tanıtımı yapılacak'' dedi. 

     Antalya 2016 EXPO'nun Yönetim Kurulu Genel Başkan Vekili olan Antalya Valisi Ahmet Altıparmak'ın Berlin Fuarı'nda Antalya EXPO'yu tanıttığını anımsatan Eker, ''Gerek Türkiye içi gerekse uluslararası etkinliklerde, her fırsatta her imkanı değerlendiriyoruz'' diye konuştu. 

     Eker, EXPO'yu Antalya'nın çiçeği, zengin biyoçeşitliliği, kültürel ögelerini tanıtmak için bir vesile haline getirmeyi hedeflediklerini vurguladı. 

     Bakan Mehdi Eker, daha sonra baret takıp yağmurluk ve çizme giyerek, alanda bulunan iş makinesine bindi. Eker, iş makinesinin operatörünün yardımıyla atıl durumdaki binalardan ilkinin yıkımında iş makinesiyle ilk darbeyi vurdu. Bakan Eker'e AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel ve AK Parti Antalya Milletvekili Hüseyin Samani de eşlik etti. 

     Eker, daha sonra Antalya Otel'de EXPO Yönetim Kurulu Toplantısı'na katıldı. Toplantı basına kapalı gerçekleştirildi. 

     AA



Geri Dön