23 / 04 / 2024

EXPO alanına ilk ağaç dikildi!

EXPO alanına ilk ağaç dikildi!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 2016 yılında Antalya' da gerçekleştirilecek Dünya Botanik EXPO' sunun yapılacağı alana 350 yaşında bir zeytin ağacı dikti



Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, "Bu bir Türkiye projesi. Hepimiz Türkiye'yi 21. yüzyılda daha güzel, daha müreffeh, daha yeşil bir çevreye sahip olan, biyoçeşitliliğini daha iyi koruyan ve bunu bütün dünyanın tabiat ve kültür varlıklarına armağan olarak sunabilecek bir ülkenin hazırlıklarını yapıyoruz" dedi.


Bakan Eker, Antalya'daki EXPO alanında düzenlenen ağaç ve fidan dikim törenine katıldı. Tören alanında Antalya Çocuk Senfoni Orkestrası'nın kemanla seslendirdiği parçaları dinleyen Eker, daha sonra yaptığı konuşmada, 160 yıllık dünya EXPO tarihinde Türkiye'nin ilk kez Antalya ile EXPO'ya evsahipliği yapma hakkı kazandığına dikkati çekti.


Antalya'daki hazırlıkların sürdüğünü belirten Eker, "Hep beraber  dünyanın biyoçeşitlilik açısından en zengin, en güzel ülkesi olan Türkiye'de gelecek nesiller için yeni bir dünyanın umudunu bunun projelerini hazırlıyoruz" dedi.


Bir yıldan fazla süredir devam eden çalışmalarda yeni bir aşamaya geldiklerine değinen Eker, bölgedeki altyapı çalışmalarının sürdüğünü, sedde ve drenaj çalışmalarının yapıldığını anlattı. Bakan Eker, projesi de hazırlanan alanın ağaç dikimine başlanacak hale geldiğini ifade ederek, bölgede bir EXPO ormanı, göleti, EXPO tepesi ve kulesi yapılacağını söyledi.


Antalya'nın EXPO vesilesiyle yeni eserler kazanacağının altını çizen Eker, şöyle konuştu:


"Buraya milyonlarca ziyaretçi gelecek. Tüm ülkelerin EXPO'ya katılmaları için resmi davet yazılarımız, Dışişleri Bakanlığına gönderildi. Oradan da bunlar dünyaya iletildi. Bugün önemli bir aşama. Çünkü çiçek, tabiat, ağaçsız olmaz. Bu ormanın ilk işaretini burada dikeceğimiz ağaçla başlatıyoruz. 110 türde toplam 25 bin ağaç dikilecek bu bölgeye. Zeytin ağacından çam ağacına, servi ağacından sığla ağacına, mersinden, harnuptan, narenciyeye kadar bölgemizi temsil eden, Türkiye coğrafyasını temsil eden ağaçlar dikilecek. Burada küçük şirin Türkiye'yi temsil eden, Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğini, bu alandaki zenginliğini sembolize edecek küçük bir orman oluşturacağız."


- Ziyaretçiler sembol çiçek şakayıkı doğal ortamında görecek


Eker, 2015 yılı haziran ayına kadar ağaç dikiminin devam edeceğini bildirdi. Alana 619 türde 100 binin üzerinde bitki de dikileceğine dikkati çeken Eker, EXPO'nun sembol çiçeği şakayık ile ilgili de ayrı bir çalışmaları olduğunu anlattı.


Eker, şöyle devam etti:


"Tabiatta tespiti yapıldı. Orada dikimler yapılıyor. Çiçeğin çoğaltılmasıyla ilgili Yalova'daki enstitüde çalışmalar devam ediyor. EXPO ziyaretine gelecek ziyaretçiler, Antalya'da orman içinde şakayık bahçelerine gidip, oralarda tabiatta da bu çiçeği görebilecek. Bugün 50 zeytin ağacı, 150 çam ağacı, 50 melez servi ağacı, 25 çınar, 25 sığla ağacı ve görsel nitelikli narenciye, harnup, mersin gibi çeşitli ağaçlar dikilmeye başlanacak. Sembolik olarak bunları birlikte dikeceğiz ve 2016 yılına doğru hazırlıklarımızı da büyük bir hızla sürdürüyoruz. Diğer çalışmalarımız 2014 yılında da büyük bir hız kazanacak. Bu bir Türkiye projesi. Hepimiz Türkiye'yi 21. yüzyılda daha güzel, daha müreffeh, daha yeşil bir çevreye sahip olan, biyoçeşitliliğini daha iyi koruyan ve bunu bütün dünyanın tabiat ve kültür varlıklarına armağan olarak sunabilecek bir ülkenin hazırlıklarını yapıyoruz. 21. yüzyılda böyle bir tasavvurumuz var. Kuşkusuz bu tasavvurun en önemli varlığı çocuklar. Çünkü bizim umudumuz çocuklarımız, geleceğimiz çocuklarımızdır. 'Çiçek ve çocuk' teması bunun için birlikte seçildi. Çocuk bizim ortak vicdanımız, masumiyetin sembolü. Bütün güzelliklerin sembolü. Çiçek de tabiatın zenginliği, biyoçeşitliliğin dengesi ve korunması. İkisini bir arada yaşatmak suretiyle çiçeklerle çocukları, çocuklarla çiçekleri korumak suretiyle güzel, temiz, yeşil bir dünyayı birlikte inşa edeceğiz. 2016 Antalya bu bakımdan dünyaya Türkiye'nin Türk milletinin mesajı olacak."


Bakan Eker, hükümet ve bakanlık olarak EXPO'nun en güzel şekilde gerçekleşmesi için sorumluluklarının da bilincinde olduklarını sözlerine ekledi.


- EXPO'nun ilk ağacı 350 yaşında bir zeytin


Konuşmasının adından ceketini çıkararak ağaç dikimine geçen Eker, tören alanına daha önce Bursa Orhangazi'den getirilerek yerine yerleştirilen 350 yaşındaki zeytin ağacının köküne toprak attı ve can suyunu verdi. Eker, Yalova-Bursa otoyol çalışması nedeniyle yerinden sökülmesi gereken ağacın üzerine isim plakasını da çekiçle çaktı.


Tören alanındaki izciler ve Antalya Yetim ve Muhtaç Çocuklara Yardım Vakfı (AYÇOV) tarafından getirilen çocuklarla sohbet eden ve fotoğraf çektiren Eker, çocuklara fidan dikimine katıldıklarına dair belge de dağıttı.


Alana gelen Mustafa Solum adlı vatandaş da yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle Bakan Eker'den yardım istedi. Eker, Solum'a yardım edilmesi için yetkililere talimat verdi.


Bakan Mehmet Mehdi Eker, törenin ardından EXPO 2016 Antalya Ajansı Yönetim Kurulu toplantısına geçti. Eker'in başkanlığındaki toplantı, basına kapalı gerçekleştirildi.


AA


Geri Dön