29 / 03 / 2024

Dünya gözünü 3. havalimanına çevirdi!

Dünya gözünü 3. havalimanına çevirdi!

İstanbul’da düzenlenen Havacılık Forumu'nda, Türkiye'nin sektördeki yeri tartışıldı. Dünyanın gözünü İstanbul’a çeviren 3. havalimanı, yerli uçak ve sivil havacılık masaya yatırıldı. Yıldırım, "Dünyanın gözü Türkiye'nin üzerinde olacak" dedi.



İstanbul'da düzenlenen 1. Genel Havacılık Forumu'nda, Türkiye'nin havayolu sektörüne ilişkin sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen foruma DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, Sivil Havacılık Genel Müdürü (SHGM) Bilal Ekşi ile sektörde faaliyet gösteren şirketlerin yöneticileri katıldı. Forumda; Türkiye'de genel, sivil ve amatör havacılığın geliştirilmesi konularında oturumlar düzenlendi.


DÜNYANIN GÖZÜ İSTANBUL'DA

DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, dünyanın gözünün İstanbul'a yapılacak 3. havalimanında olduğunu söyledi. Türkiye'deki havacılık sektörünün dünyadaki gelişme hızının çok üzerinde ilerlediğini kaydeden Yıldırım, “Yolcu sayısı, uçak sayısı, havalimanları ve alt yapı olarak baktığımızda büyük bir gelişme görüyoruz” dedi.


Devlet Hava Meydanları için son yılların atılım dönemi olduğunu ifade eden Yıldırım “çok sayıda havalimanı inşa ettik. Altyapımızı ciddi manada güçlendirdik. Şu anda dünyanın gözlerinin üzerinde olduğu en büyük havalimanını İstanbul'da yapmaktayız. Hava trafiği konusunda da alt yapımızı hızlı bir şekilde geliştiriyoruz. Smart projesi ile artık Türk hava sahasının tamamı tek elden kontrol ediliyor” diye konuştu. Konuşmaların ardından uçuş okulları, genel havacılık ve amatör havacılık konularında forumlar düzenlenerek sunumlar yapıldı.

 

Sivil Havacılık Üvey evlat olmasın

SHGM Genel Müdürü Bilal Ekşi ise toplantının genel havacılık adına önemine vurgu yaptı. Sadece mevzuat çıkarmakla ilerleme sağlanamayacağını anlatan Ekşi, servis sağlayıcıların ve paydaşların da işi benimsemesi gerektiğini söyledi. Bilal Ekşi; sivil havacılığın ticari havacılıktan farklı olduğuna vurgu yaptı. Ekşi, “Amerika'da genel havacılıktaki kaza oranı, ticari havacılıktaki kaza oranından 50 kat daha fazla. Genel havacılıkta Amerika'da kaza olduğunda devletin en üst organları ayağı kalkıp bu kaza niye oldu deyip mahkemelerde o gözle bakmıyorlar, bireysel bakıyorlar. Genel havacılığın ve sivil havacılığın üvey evlat muamelesi görmemesini istiyoruz” dedi.


Havacılığa harcanan 100 doların getirisi 325 $

İstanbul Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (SAHA) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Büyükdede, havacılık sektörüne harcanan her 100 doların ekonomide 325 dolarlık katma değer ürettiğini söyledi. Büyükdede, bölgesel uçak projesinin gerçekleşmesi ile yerli tasarım ve üretimin kazandırılmasının Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefine ulaşmasında etkin bir rol oynayacağını kaydetti.


TR JET İVME KATACAK

TRJet firmasının üstlendiği bölgesel uçak projesinin Türk sanayisini ileri teknoloji ve yüksek katma değerli bir yapıya dönüştüreceğini aktaran Büyükdede, havacılık sanayisinin geniş istihdam, ileri teknoloji ve yüksek katma değer ürettiğini, diğer sektörlerin gelişmesinde de sinerjik bir etki oluşturduğunu dile getirdi.Büyükdede, bir uçağın üretiminde çok sayıda parçanın kullanılmasının sektörün tüm ekonomi çapında etki yapması anlamına geldiğini ifade etti.


Gövde için SAHA'ya iniyoruz

Uçakların iskeletini oluşturan alüminyum, nikel ve magnezyum alışımlarının üretimi için SAHA istanbul'da çalıştay yapılacak.

 

İstanbul havacılık sanayiinde önemli bir çalıştaya ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Bu hafta sonu gerçekleştirilecek çalıştayın adresi; Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenme üssü SAHA İstanbul olacak. Etkinlikte sivil havacılıkta kullanılan malzemenin en önemlileri olan alüminyum, titanyum, nikel, magnezyum alaşımlarının Türkiye'de üretilmesi ele alınacak. Sözkonusu çalıştay THY Teknik, SSM ve SAHA İstanbul'un koordinasyonunda gerçekleştirilecek. Sektörde faaliyet gösteren 30'a yakın Türk firmasının katılımı bekleniyor. Programın koordinasyon çalışmalarını yürüten THY Teknik Genel Müdür Danışmanı ve SAHA İstanbul Başkan Yardımcısı Halil Tokel, bu çalıştay ile yerli uçak malzemelerinin Türkiye'de üretilmesi konusunda olumlu sonuçlar beklediklerini ifade etti.


Yeni Şafak 


Geri Dön