29 / 03 / 2024

Dünyanın en büyük saat kulesi Mekke'de inşa edilecek!

Dünyanın en büyük saat kulesi Mekke'de inşa edilecek!

Mekke'de 601 metre yüksekliği, 46 metre çapıyla dünyanın en büyük saat kulesi inşa ediliyor



"İslam dünyası için bir hayalin gerçekleşmesi" denilen saat kulesi, 126 yıllık Greenwich geleneğine göz dikti. Suudi Arabistan'da, Mekke'deki Büyük Cami'nin yanına Greenwich'e alternatif bir saat kulesi inşa ediliyor... Ramazanda hizmete girecek saat, Londra'daki Big Ben'den 6 kat daha büyük, Dubai'deki Burj Khalifa (Burç Halife) gökdeleninden sonra dünyanın en uzun ikinci binası olacak.

Bir kule otelin tepesinden Mescidi Harem'e bakan saatin, İslam dünyası için saatlerin 126 yıldır İngiltere'deki Greenwich'e göre ayarlanma geleneğini değiştireceği söyleniyor. Mekke'deki Mescid-i Harem'in bulunduğu alanda bir otelin üzerine kurulan 601 metre yüksekliğindeki dünyanın en büyük saati, yüksek teknoloji kullanarak üretilmiş her biri 46 metre çapındaki altın kaplamalı 4 parça seramikten oluşuyor. Mescid-i Harem'den 400 metre yüksekte olan saat, 828 metrelik Burj Khalifa'dan sonra dünyanın en uzun ikinci binası olacak. 250 teknisyen, saatin Ramazan'ın ilk haftasında, büyük olasılıkla yarın hizmete girmesi için hummalı biçimde çalışıyor.

30 KİLOMETREDEN GÖRÜLECEK

Dünyanın en büyük saati unvanını kazanacak saatin tepesine yerleştirilen ve 30 kilometre öteden görülebilecek 21 bin adet beyaz ve yeşil LED ışık, namazın 5 vaktini haber vermek üzere yanıp sönecek. Dört yüzü olan saatin Mescid-i Harem'e bakan ön yüzünde Arapça "Allah'ın adıyla" yazısı iki milyon adet LED ışıkla aydınlatılacak. İslam dünyasına özel günlerde ise 16 adet dikey ışık huzmesi gökyüzünü aydınlatacak. Saatin üzerine kurulduğu Kraliyet Mekke Saati Kulesi Oteli'nin yöneticisi Muhammed el Arkubi, "büyük bir iş" diye tanımladığı saatin dört yüzünün, Dubai merkezli Alman bir firma tarafından yapıldığını belirtti. Suudi Haber Ajansı SPA'nın Mescid-i Harem'in bulunduğu alanda konuştuğu Mekkeliler ile farklı ülkelerden Müslümanlar, saatin İslam dünyası için bir hayalin gerçekleşmesi anlamına geldiğini söyledi. Mısırlı Ahmed Haleem, "Bugün biz Müslümanlar da bu dev projeyle gurur duyabiliriz" dedi.
Sabah


Geri Dön