19 / 03 / 2024

Dünyanın en dikey kenti hangisi?  

Dünyanın en dikey kenti hangisi?  

İnşaat veri şirketi Emporis, dünyanın en dikey üç kentini açıkladı. Emporis’e göre liderlik 16 bin 359 gökdelenle Seul’de...



İnşaat veri şirketi Emporis, Güney Kore’nin başkenti Seul’un 16 bin 359 adet yüksek binaya sahip olduğunu açıkladı. Emporis’in tanımına göre “yüksek bina” en az 35 metre yükseklikte ve 12 katlı olmalı. Bu ölçütlere göre ikinci sırada 12 bin 317 yüksek bina ile Moskova geliyor. Onu, 7 bin 913 yüksek bina ile Hong Kong üçüncü sırada izliyor.

Öte yandan Yüksek Bina ve Kentsel Habitat Konseyi (Council on Tall Buildings and Urban Habitat - CTBUH) incelemesine göre Hong Kong’da 150 metreden yüksek 355 adet gökdelen bulunuyor. 

Dünyanın en yüksek binası ise 828 metre yüksekliğe sahip Dubai’deki Burj Khalifa… Öte yandan bu kent, inşa halinde bulunan 50 gökdelenle dünyadaki bütün şehirlerden fazla etkinlik içinde. Bunlardan biri de 2020’de tamamlanması beklenen ve dünyanın en yüksek yapısı niteliğini edinecek olan 1.300 metre boyundaki Dubai Creek Tower.

Bu bağlamda, Güney Çin kenti Shenzhen tamamlanan yeni gökdelen inşasında dünya lideri konumunda. Geçen yıl Shenzhen’de 14 gökdelen tamamlandı, bu sayı Dubai’de 10 oldu. Böylece Shenzhen üstüste üçüncü yıl en yüksek sayıda 200 metreden yüksek bina inşa eden kent oldu; bu dünyadaki toplamın yüzde 10 kadarı.

Öte yandan Çin’in Chongqing kentinde küçük bir şehir büyüklüğüne sahip yapı kompleksi olarak gösterilen Raffles City de tamamlanmak üzere. Raffles City, tamamlandığında dünyadaki en uzun ve en yüksek gök köprülerinden birine sahip olacak.

Moskova'da gökdelen inşaatı artıyor!


Geri Dön