28 / 03 / 2024

Düzce'de antik kentteki kazı çalışmaları devam ediyor!

Düzce'de antik kentteki kazı çalışmaları devam ediyor!

Karadeniz 'in "Efes"i diye tabir edilen, 1. yüzyılda inşa edildiği belirtilen ''Prusias ad Hypium'' antik kentindeki tiyatroda kazı çalışmaları sürüyor.



Düzce Üniversitesi (DÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nurperi Ayengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 20 gündür devam eden çalışmaları, mimarlar, konservasyon ve restorasyon uzmanlarından oluşan kalabalık bir ekiple gerçekleştirdiklerini söyledi. 


Kazı çalışması sırasında bulunan parçaların mimarlar tarafından çizildiğini anlatan Ayengin, "Çıkan parçaların hepsinin, ileride yapılacak restorasyon çalışması için çizilmesi lazım. Tiyatronun mimari blokları dağılmış bir vaziyette sahne binasının önünde duruyordu. Onlar için bir taş bahçesi yaptık, hepsinin çizimleri yapıldı. İleride yapılacak çalışmalarda kullanılmak üzere bilgisayar ortamına atıldı" ifadesini kullandı.

 

Tiyatronun paradokslarında yürütülen çalışmalarda aşırı bir tahribat gördüklerini dile getiren Ayengin, şöyle konuştu: "Koridorlar ve zeminler daha sonraki dönemlerde bozulmuş. Bazı mekanlarda açma çalışması yapıyoruz çünkü burada daha önce de bahsettiğimiz gibi 5 metreye yakın bir dolgu tabakası var. Burası 2 bin yıldır ayakta olan bir tiyatro ve gördüğünüz gibi yamaçta. Doğal akıntı ve insanların buraya yerleşmesinden dolayı yoğun bir dolgu tabakası ile karşı karşıyayız. Daha sonraki dönemlerde buranın üzerine evler yapılmış, onların temellerini çıkarmaya çalışıyoruz ki normal mimariyi yakalayabilelim." 


Yoğun bir çalışma süreci geçirdiklerini belirten Ayengin, küçük çaplı bulgulara rastlanılmasının kendilerini heyecanlandırdığını kaydetti.


Radikal


Geri Dön