25 / 04 / 2024

ECB'den faiz ve parasal genişleme hamlesi beklenmiyor!

ECB'den faiz ve parasal genişleme hamlesi beklenmiyor!

Uzmanlar, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz oranlarında değişiklik yapmayacağı ve tahvil satın alım programı konusunda adım atmayacağı görüşünde birleşti.ECB'den faiz ve parasal genişleme hamlesi beklenmiyor.



Uluslararası finans kuruluşlarının ekonomi uzmanları, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yarın yapılacak toplantısında faiz oranlarında değişiklik yapmayacağı ve tahvil satın alım programı (LTRO) konusunda adım atmayacağı görüşünde birleşti.


ECB, Yönetim Kurulu toplantısını yarın Brüksel'de Belçika Merkez Bankası ile gerçekleştirecek. Bankanın bu ayki toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gidip gitmeyeceği ve parasal genişleme konusunda (QE) adım atıp atmayacağı finansal piyasalarda tartışma konusu oldu. 


Toplantı öncesinde konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan uluslararası finans kuruluşlarının ekonomi uzmanları, bankanın faiz oranlarında kesintiye gitmeyeceği ve herhangi bir parasal genişleme başlatmasının muhtemel gözükmediği konusunda birleşti. Ayrıca analistler, bankanın haziran ayında elde edeceği yeni enflasyon ve büyüme projeksiyonlarının eyleme geçmede belirleyici olacağına işaret ediyor.


"ECB'nin harekete geçmek için haziran ayındaki verileri beklemesi daha iyi bir seçenek"


HSH Nordbank Avro Bölgesi ve Gelişen Piyasalar Başekonomisti Dr. Cyrus de la Rubia, Avro Bölgesi enflasyonunun beklentilerin altında yüzde 0,7 seviyesinde olmasına rağmen, ECB'nin perşembe günü herhangi bir eylem gerçekleştirmesini beklemediğini söyledi. 


Bankanın harekete geçmek için haziran ayındaki verileri beklemesinin mayıs ayında harekete geçmesinden daha iyi bir seçenek olduğunu ifade eden Rubia, "Bunun sebebi haziranda ECB yetkililerinin enflasyon ve büyüme projeksiyonları yayınlanacak olmasıdır. Eğer ECB, aşağı yönlü bir değişim görürse bu faaliyet için tetikleyici olabilir. Ayrıca güçlü avro, bir argüman olarak işlev görebilir" dedi.


Piyasaların ABD Merkez Bankası'nın (Fed) uyguladığı şekilde bir QE beklemesine ilişkin de soruları yanıtlayan Rubia, "Tahminimize göre, QE gerçekleşmeyecek. Ancak sadece enflasyon ağır şekilde kötüye gider ve büyüme rakamları hayal kırıklığı yaşatırsa, ancak o zaman mümkün olabilir" diye konuştu.


Rubia, tahvil satın alma programının yerine bir yıllık Uzun Vade Borç Yenileme Uygulaması'nın (LTRO)  gelecek aylarda sunulabileceğini ve bunun ekonomik görünümden bağımsız olarak da gerçekleşebileceğini sözlerine ekledi. 


"Fed tarzı QE muhtemel gözükmüyor. Buna Almanya şiddetle karşı çıkacaktır"


ING Group Avro Bölgesi Başekonomisti Peter van den Houte ise bankanın yarın faiz oranlarında bir değişiklik yapmasını beklemediğini belirterek, "Ekonomik büyüme toparlanıyor ve enflasyon hala çok düşük olsa da biraz daha yüksek seviyeye ulaştı. ECB, eğer gerçekten acil bir durum yoksa, son kozunu kullanmak için isteksiz olacak" şeklinde konuştu.


Van den Houte, Ukrayna'daki gerginliklerin tırmanması ya da daha güçlenen avronun bir şeyler yapmayı tetikleyebileceğini, ancak henüz bu noktaya gelinmediğini ifade ederek, bankanın haziran ayında yeni verilere ulaşmasıyla harekete geçebileceğini vurguladı. 


Fed tarzı parasal genişleme ihtimaline ilişkin soruya ise van den Houte, "Fed tarzı QE muhtemel gözükmüyor. Buna Almanya şiddetle karşı çıkacaktır. Ayrıca bu ikincil piyasadan tahvil alım programının (OMT) yapısına da ters. Çünkü QE'de tahvil satın almaya bağlı bir koşul bulunmayabiliyor" şeklinde cevap verdi.


"Yakın zamanda bir QE kesinlikle beklemiyorum"


TD Securities Avrupa Derecelendirme ve Döviz Araştırma Müdürü Richard Kelly de ECB'nin yarınki toplantısında herhangi bir eylem gerçekleştireceğini düşünmediğini belirterek, ancak bankanın haziran ayında faiz oranlarında, mevduat faiz oranı dahil olmak üzere kesintiye gidebilieceğine işaret etti.


ECB'nin mayıs ayı enflasyon raporunu bekleyeceğini ve haziranda tekrar değerlendirmeye alacağını açıkladığını anımsatan Kelly, nisan ayındaki enflasyon verilerinin ECB'yi mayıs ayında harekete geçirecek kadar yeterli olup olmadığı konusunda henüz bir fikrinin olmadığını kaydetti. 


Bankanın tahvil alım programı başlatma ihtimaline ilişkin de değerlendirmede bulunan Kelly, "Yakın zamanda bir QE kesinlikle beklemiyorum.  ECB, QE'nin ekonomik büyümedeki ya da enflasyon beklentilerindeki temel kayıplar  için bir seçenek olduğunu açıkça ifade etti. Ancak PMI endekslerinin sürpriz yukarı yönlü hareketleri ve devam eden yükselişi bunun çok yakın olmadığını gösteriyor" ifadelerini kullandı.


 "Şu an QE için ihtimallerin çok düşük olduğunu düşünüyoruz"


Commerzbank Kıdemli Döviz Stratejisti Peter Kinsella ise bankanın yarınki toplantıda faiz oranlarında değişiklik yapmayacağını, ancak toplantıda sonraki eylemler için ipucu verilebileceğini ifade etti. 


ECB Başkanı Mario Draghi'nin standart dışı tedbirler almadan önce bir sonraki enflasyon projeksiyonunu görmeyi bekleyeceğini vurgulayan Kinsella,  "Şu an QE için ihtimallerin çok düşük olduğunu düşünüyoruz, bu yüzden gelecek toplantıda QE için şans vermiyoruz" dedi.


AA


Geri Dön