16 / 04 / 2024

Eczacıbaşı dev projelere kaynak olacak!

Eczacıbaşı dev projelere kaynak olacak!

Eczacıbaşı Türkiye’nin en büyük altyapı projelerine talip oldu. Eczacıbaşı ’nın kaynak ürünleri şirketi Askaynak, 2020 ’ye kadar yapılacak 100 milyar dolarlık köprü, otoyol ve havalimanı gibi dev projelere ürün sağlamayı hedefliyor...




Kaynak ürünleri pazarının lideri Askaynak, Türkiye’nin en büyük altyapı projelerine talip oldu. Eczacıbaşı ile Amerikalı Lincoln Electric’in eşit ortak olduğu şirket, değeri 100 milyar doları bulan 3. Köprü ve 3. Havalimanı gibi projeler için kaynak ürünleri sağlamayı hedefliyor. Askaynak’ın 40. yıl kutlamalarında konuşan Askaynak Genel Müdürü Ahmet Sevük, şimdiye kadar Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı, Formula 1 pisti, Melen Suyu ve tüm boru hattı projelerinin kaynak elektrodu ihtiyacını karşıladıklarını söyledi. Sevük, 2020’ye kadar değeri 100 milyar doları bulan projelerin hayata geçirileceğini belirterek şöyle konuştu: “3. Havalimanı, 3. Köprü ve otoyollar, İzmit-Körfez geçişi gibi projeler var. Çelik işinde kaynak ürünlerinin payı binde 1’dir. Yani 2020’ye kadar her yıl 20 milyon dolarlık pazar yaratılacak. Burada ihaleleri kazanan şirketlere ürün vermeyi planlıyoruz.” Sevük, henüz 3. Köprü ve 3. Havalimanı projelerinde inşaat ürünleri alım ihalelerinin yapılmadığını anlattı.


Komşularda lider


2012 yılını, yüzde 22 büyüme gerçekleştirerek 200 milyon lira ciro ile tamamlayan Askaynak, 2020 yılında 250 milyon dolar ciro hedefliyor. Yaklaşık 73 ülkeye ürünlerini ihraç eden Askaynak’ın, bölgesel güç olmayı amaçladığını ifade eden Ahmet Sevük, Fas’tan Kazakistan’a kadar metal imalat sanayinin ürün ve hizmet tedarikçisi olma vizyonuyla hareket ettiklerini söyledi. Bu çerçevede hedeflerine ulaşmak için satın almalar yapacaklarını ifade eden Sevük, “SYSRT Robot Teknolojileri şirketinin yüzde 100 hissesini satın aldık. 10 milyon liralık bir yatırım yaptık. Robotik ve otomasyon alanında büyümeye odaklanacağız” dedi.


Yeni coğrafyalarda arayışlarının sürdüğünü ifade eden Sevük, “Satın alma da yapabiliriz. Ortaklık da kurabiliriz. Özellikle Balkanlar ve Suudi Arabistan’da ağırlığımızı arttırmak istiyoruz” ifadesini kullandı.


Beşiktaş’a en iyisi yakışır


ASKAYNAK’ın Eczacıbaşı Topluluğu için yüzde 4.5 pay sahibi olduğunu belirten Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su Erdal Karamercan, Askaynak’ın Eczacıbaşı’na ait 39 şirkettin arasında en fazla büyüyenlerden biri olduğunu söyledi. Askaynak’ın hedeflerine ulaşabilmesi için 20-25 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını anlatan Karamercan, satın almalar için ek bütçe ayıracaklarını açıkladı. Askaynak’ın yeni projelerde de var olmak istediğini dile getiren Karamercan, özellikle yeni yapılacak Beşiktaş Stadı’nda yer almak istediklerini vurgulayarak, “Türkiye’nin en büyük kulübü Beşiktaş olduğuna göre, stadının yapımında da Türkiye’nin en büyüğü yer almalı. Beşiktaş’a en iyisi yakışır” diye konuştu. Türkiye ekonomisi üzerine değerlendirmelerde bulunan Karamercan, 2012’nin Türkiye için yumuşak iniş dönemi olduğunu söyledi.


Vatan



Geri Dön