26 / 04 / 2024

Edirne Kapalı Ceza Evi'nin otel olması isteniyor!

Edirne Kapalı Ceza Evi'nin otel olması isteniyor!

Edirne Kapalı Ceza Evi'nin 5 yıldızlı otel olabilecek kapasitede olduğunu bildirildi



Trakya Doğalkaynakları ve Enerji Derneği Başkanı Hüseyin Erkin, II. Mahmut döneminde inşa edilen ve halen ceza evi olarak kullanılan Edirne Kapalı Ceza Evi'nin 5 yıldızlı otel olabilecek kapasitede olduğunu bildirdi.

Erkin, AA muhabirine yaptığı yazılı açıklamada, son bir kaç yıldır Edirne'de beş yıldızlı otel tartışmasının sürdüğünü anımsattı.

En son 4 yıldızlı otel inşaatının tartışma konusu olduğunu ifade eden Erkin, bunun haricinde Meriç Nehri kenarına yapılması planlanan ancak son anda vazgeçilen 5 yıldızlı Hilton Hotel yapımının gündemi meşgul ettiğini belirtti.

Edirne'ye standardı yüksek otelin gerekli olduğunu, ancak bunun planlamasının ve fizibilitesinin önceden iyi yapılması gerektiğini vurgulayan Erkin, şöyle devam etti:
"Tarih ve kültür kokan Edirne de şayet otel yapılacaksa hem yatırımcı hemde tarihsel mirasımızı koruyacak anlayışla en uygun beş yıldızlı otel yapımı kapalı ceza evinin düzenlemesidir. 1996 yılından beri, Dünyada 150'den fazla beş yıldızlı hoteli bulunan Kanada kökenli Four Seasons Hoteller zinciri tarafından işletilen Four Seasons Sultanahmet beş yıldızlı hoteli geçen yıl dünya üçüncüsü seçildi. 67 odası bulunan bu hotel Sultanahmet Ceza evinden bu hale getirilmiş ve çok önemli bir tarihi miras yaşatılmaktadır. 60 milyon dolar değerinde olan bu hotelin bir zinciri de neden Edirne'de olmasın."

Edirne Kapalı Ceza evi olarak hizmet veren binanın II. Mahmut döneminde 1827 yılında inşa edildiğini anlatan Erkin, şunları kaydetti:
"Mahmudiye Kışlası (piyade kışlası) olarak adlandırılan bu yapı 1933 yılına kadar askeri amaçlarla kullanılmış ve 1936 yılında tamamen onarılmıştır. Büyük bir avlusu ve hamamı olan bu bina L planlı olup 1945 yılında Ceza evi olarak hizmet görmeye başlanmıştır. Ne yazıktır ki bir çok odası ve pencereleri ilave yapılarla ceza evi konumuna sokulmuştur. Halen yüzde 30'u ceza evi olarak kullanılan bu tarihi bina ve hamamı bir an önce bu konumdan kurtarılıp harika bir beş yıldızlı hotel haline getirilme girişimi yapılmalıdır. Bu bina ile ilgili Ahmet Badi'nin "Edirne Şehir Tarihi" eserinde ve Askeri kaynaklarda detaylı bilgi mevcuttur. Sultanahmet Four Seasons'dan daha fazla oda ve güzelliğe sahip bu binaya inanıyorum, Sultanahmet Cezaevini hotele dönüştüren Enternasyonal Turizm Yatırım A.Ş ve Four Seasons yetkilileri ile veya başka yatırımcılarla temasa geçilerek bu yatırımın Edirne'ye kazandırılması büyük bir hizmet olacaktır."

Binanın Adalet Bakanlığı tarafından Edirne Özel İdaresi'ne devrinde bir sakınca olmadığını da belirten Erkin, sözlerini şöyle tamamladı:
"Hoteli yapacak yatırımcı Açık ceza evi yakınlarındaki kamu arazilerinden uygun görülen yere modern bir ceza evi yapacaktır. Umuyorum bu görevi öncelikle Edirne Turizm İl Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi üstlenerek girişimler başlatacaktır. Sayın Valimizin de bu üzgün ve yıkılmaya yüz tutacak tarihi binayı turizme kazandırma girişimimizi destekleyeceğine inanıyorum."
AA


Geri Dön