24 / 04 / 2024

Edirne'deki Çakmak Barajı'nın yüzde 40'ı tamamlandı!

Edirne'deki Çakmak Barajı'nın yüzde 40'ı tamamlandı!

Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde yapımı devam eden Çakmak Barajı'nın yüzde 40'ı tamamlandı



AK Parti Edirne Milletvekili Necdet Budak, yapımına 2008 yılının mart ayında başlanan Çakmak Barajı'nın en geç 2011 yılında işletmeye devrinin yapılarak faaliyete geçirileceğini söyledi. Çakmak Barajı'na bugüne kadar 18 milyon liralık bir ödenek çıkarıldığını ve önümüzdeki günlerde 10 milyon liralık bir ödenek daha çıkarılacağını ifade eden Budak, barajdan 72 köy sınırları içerisinde kalan 522 bin dönüm arazinin sulanabileceğini belirtti.

Bölgede sulu tarıma büyük önem verdiklerini hatırlatan Budak, "Edirne'de verimli toprakları suyla buluşturuyoruz. Meriç Nehri yıllarca Saros Körfezi'ne boşuna aktı. Biz burada yıllarca baktık ama artık (Su akar Türk bakar) sözünü de Türklüğe hakaret olarak kabul ediyorum. Biz Meriç Nehri'nin suyunu kış mevsiminde Çakmak Barajı'na aktaracağız. Böylece Meriç Nehri'nin suyu da değerlendirmiş olacak. Çakmak Barajı Türkiye'nin en büyük tarımsal amaçlı sulama barajı" dedi.

DSİ 11. Bölge Müdürlüğü'nde inşaat mühendisi ve Çakmak Barajı'nın kontrol mühendisi Serkan Genç de baraj inşaatının yüzde 40'ının tamamlandığını ve inşaatın hızla devam ettiğini bildirdi. Proje kapsamında 1 baraj, toplum uzunluğu 127 kilometre olan ana kanallar, 11 adet pompa istasyonu ile 522 bin dönüm alanın sulanması için sulama şebekelerinin yapılacağını anlatan Genç, "Çakmak Barajı kapsamındaki tesislerden Çakmak Barajı ile baraj rezervuarına ve sulama sahasına Meriç Nehri'nden su ileten 13 kilometre uzunluğundaki kanalın yapımı da halen devam ediyor" dedi. Genç, Çakmak Barajı yapım işini Mehmet Alptekin firmasının üstlendiğini ve inşaat sahasında 150 işçi ve toplam 35 iş makinesi ve kamyonun çalıştığını kaydetti.
AA


Geri Dön