26 / 04 / 2024

Ege Giyim OSB'de diğer sektör gruplarını da yer verilecek!

Ege Giyim OSB'de diğer sektör gruplarını da yer verilecek!

Ege Giyim OSB Başkanı Yaykıran "ihtisas OSB tüzel kişiliği ile yalnızca konfeksiyon ve hazır giyim ürünleri imalatı yapan sektör gruplarına açık olan bölgemiz artık diğer sektör gruplarını da barındıracak...



Türkiye'de 1980'li yılların ortalarında yaşanan sanayileşme hamlesinde tekstil sektörü lokomotif sektör olarak başı çekiyordu. Günümüzde o dönemlerdeki kadar popüler olmasa da tekstil Türkiye'nin en önemli sektörleri arasında yer alıyor. Anılan dönemde önemli bir ivme ve yükseliş gösteren sektörün kalbinin attığı yerlerden biri de İzmir'de Buca Ege Giyim Organize Sanayi Bölgesi. 1996 yılında Buca ilçesinin Tınaztepe mevkiinde Ege Giyim Sanayicileri Arsa Yapı Kooperatifi olarak temeli atılan yapılanma, hazır giyimde ihtisas Organize Sanayi Bölgesi olması nedeniyle de Türkiye'de bir ilke imza atılan Organize Sanayi Bölgesi oldu. 


İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından imar planlarında sanayi alanı olarak belirlenen şu anki sınırlar, Organize Sanayi Bölgesi tarafından Büyükşehir Belediyesi'ne arsaların bedellerini ödeyerek satın alındı. 

İmar planlarında yapılan düzenlemeler ile parseller üyelere tahsis edildi. Buca Ege Giyim Organize Sanayi Bölgesi; 8 Şubat 2002 tarihinde Ege Giyim Sanayicileri Derneği'nin yüzde 85, İl Özel İdaresi'nin yüzde 10 ve Buca Belediyesi'nin yüzde 5 katılımcı ortak olmaları, Valilik oluru ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nm onayı ile tüzel kişiliğini kazanarak, 198 sicil numarası ile Buca Ege Organize Sanayi Bölgesi hüviyetini kazandı. 


Hazır giyim konfeksiyon ürünleri, bu sektöre hizmet veren alt sektörleri ve diğer sektör gruplarını içinde barındıran Buca Ege Giyim Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye'de hazır giyim ihtisas Organize Sanayi Bölgesi olmasıyla bir ilkede imza attı. Buca Ege Giyim Organize Sanayi Bölgesi Başkanı S.Timur Yaykıran, Bölgenin ulaşım ve lojistik imkanları ile ilgili olarak şu bilgiyi verdi: "Bölgemiz, Buca ilçe merkezine 2 kilometre,  İzmir  Adnan Menderes Havaalanı'na 10 kilometre, otoyola 2 kilometre, demiryolu ve limana 12 kilometre uzaklıkta olup,merkezi konumu ile lojistik kabiliyetleri üst düzeydedir. Toplam 136 adet sanayi parseline sahip olan bölgemizde 76 adet parselde yatırım yapılmış, 56 fabrika üretim faaliyetlerine başlamıştır. Bölgemiz yüzde 55 doluluk oranı ile her geçen gün büyümektedir. Bölgemize komşu sanayi emsalli alanların bölge bünyesine alınması ile ilgili çalışmalar başlatılmıştır. Bölgemizin lokomotif sektörü, hazır giyim konfeksiyon ürünleri imalatı dışında son yıllarda paketleme, gıda, mekanik imalat, matbaa gibi sektörlerden talepler gelmekte olup, bu yatırım talepleri hazır giyim ve alt sektör gruplarının da önüne geçmiştir. 


Karma Organize Sanayi Bölgesi yapışma dönüşmemiz ile ilgili, Organize Sanayi Bölgesi yönetimimiz ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nm onay süreçleri tamamlanmıştır. İdari işlemler önümüzdeki 1 ay içerisinde tamamlanacak olup, Karma Organize Sanayi Bölgesi yapısında faaliyet göstermemiz için artık bir engel kalmamıştır. İhtisas Organize Sanayi Bölgesi tüzel kişiliği ile idari açıdan yalnızca konfeksiyon ve hazır giyim ürünleri imalatı yapan sektör gruplarına açık olan bölgemizin artık diğer sektör gruplarını da barındıracak olması nedeni ile büyüme hızımızın çok üst seviyelere çıkacağı düşüncesindeyiz. Farklı sektör gruplarının yıllar boyu gelen yatırım taleplerini göz önüne aldığımızda ve bu taleplerin artık olumlu değerlendirileceğini düşündüğümüzde, en geç 2015 yılının sonuna kadar doluluk oranımızın yüzde 80 seviyelerine çıkacağına inanıyoruz. Bölgenin, İzmir Şehir Merkezine, 600 bin nüfuslu Buca ilçe merkezine ve otoyola yakınlığı en önemli etmen olup, yatırımını yapmayan üyelerden devir edilen parsellerin metrekare maliyetlerinin diğer Organize Sanayi Bölgelerine göre düşük olması, Yaykıran Organize Sanayi Bölgemizin son 3 yılda gözle görülür büyüme hızına erişmesine neden olduğunu söyleyen Yaykıran şöyle devam etti: "Altyapıların ve yolların tamamlanmış olması, yatırımcıların inşaatlarına başlamaları için tüm engelleri ortadan kaldırmıştır. Ayrıca 5 kata varan imar hakları (dikine yapılaşma) bölgemizi diğer Organize Sanayi Bölgelerinden daha avantajlı hale getirmiştir. Organize Sanayi Bölgemizde altyapı çalışmalarımız ve yollarımızın hemen hemen yüzde 90'mı tamamladık. Geçtiğimiz ay yaptığımız anlaşma ile İzmirgaz artık bölgemize doğalgaz tedarik etmeye başlayacak. 


Proje ve tüm müteahhitlik hizmetleri ile ilgili ihalelerimizi tamamladık. 2014 yılının ilk yarısı üyelerimize doğalgaz tedariki ile ilgili hizmetlerimize başlayacağız. Ek olarak çevre düzenlemeleri, güvenlik sistemleri, sosyal tesisler, spor tesisleri, fotovoltaik güneş enerjisi tesisleri, okul projeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yürütülen İtfaiye ve AKS 110 servislerinin ve tesislerinin kurulması çalışmaları, ağaçlandırma çalışmaları, komşu sanayi alanlarının Organize Sanayi Bölgemiz onama sınırı içerisine alınması vb. yatırımların çok kısa zamanda hayata geçirilmesi için çalışmalarımızı başlattık." 


Hürses Gazetesi


Geri Dön