24 / 04 / 2024

Ege Üniversitesi Millet Bahçesi ile ilgili 9 soru!

Ege Üniversitesi Millet Bahçesi ile ilgili 9 soru!

Ege Üniversitesi yerleşkesinde yapılacağı açıklanan millet bahçesi projesi meclis gündemine taşındı. CHP'li Karaca, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Ege Üniversitesi yerleşkesinde yapılacağı açıklanan millet bahçesi projesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Karaca, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Karaca, ''Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  İzmir  ziyaretinin ardından Ege Üniversitesine millet bahçesi yapılması talimatı vermesiyle Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak tarafından açıklamalar yapılmış, Ege Üniversitesi yerleşkesinde mevcut durumda var olan yeşil alan, yürüyüş ve bisiklet yollarına rağmen, İzmir’in oksijen deposu işlevine sahip yeşil alanda yeşil alan adı altında sosyal donatılar yapılacağı kamuoyu gündeminde tepkiyle karşılanmıştır. Yaklaşık 290 bin metrekare alanda planlandığı ifade edilen Millet Bahçesi projesinin detayları ve ağaç kesimi yapılıp yapılmayacağı konusunda kamuoyuna gerekli açıklama yapılmamıştır. Son günlerde basında yer alan haberlerde, Ege Üniversitesi Lojmanlar Bölgesi’nde bakım çalışmaları kapsamında ağaç kesimi yapıldığı gündeme gelmiştir. Ege Üniversitesi Rektörlüğü ve İzmir Orman Bölge Müdürlüğü arasında imzalanan protokol gereğince 47,78 hektarlık alanda bakım ve budama çalışmaları yapıldığı açıklanmıştır. Söz edilen alanın Mustafa Kemal Atatürk’ün doğumunun 100. Yılı nedeniyle anı korusu olarak 1981 yılında oluşturulması nedeniyle ayrı özen ve hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir. Millet Bahçesi yapma hazırlığının yerleşke içinde ağaç kesimine sebep olduğu yönündeki görüşlerin dikkate alınması önem taşımaktadır. Mevcut ekosistemin korunması, Ege Üniversitesinin bilimsel, teknik rapor ve çalışmalar ışığında hareket etmesi ve Ege Üniversitesi’nin dokusunu korumak sorumluluğuyla yapılaşmanın önünü açacak projelere Ege Üniversitesi'nde başlanmaması beklentisi kamuoyu tarafından ısrarla gündeme getirilmektedir. Akademileri inşaat alanına çevirecek projelerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle yürütülecek olması anayasal sorumlulukların yerine getirilmesini imkansız kılmaktadır'' diye konuştu.

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca'nın soruları:

1- Ege Üniversitesi yerleşkesinde yapılacağı açıklanan Millet Bahçesi projesi ne kadarlık bir alanı kapsamaktadır?
2- Sözü edilen Millet Bahçesi projesi için ihale süreci ne aşamadadır?
3- Millet Bahçesi projesiyle ilgili olarak Ege Üniversitesi Rektörlüğü ile imzalanmış herhangi bir protokol ya da resmi yazışma var mıdır? Varsa kamuoyuna açıklamayı düşünüyor musunuz?

4- Ege Üniversitesi yerleşkesi içerisinde halihazırda yeşil alanlar var iken yerleşke içinde aynı bölgede ticari amaçlara hizmet edecek Millet Bahçesi yapılması projesinden, akademik ve köklü geçmişe sahip bir kurumun bileşenlerinin itiraz ve tepkilerini gözeterek vazgeçilmesi planlanmakta mıdır?
5- Millet bahçesi planı nedeniyle Ege Üniversitesi yerleşkesindeki akademik ve idari birimlerin Aliağa ya da başka bölgeye taşınacağı iddiaları doğru mudur? Ege Üniversitesi Rektörlüğü ile bu yönde bir girişiminiz olmuş mudur?
6- Basında ve kamuoyunda gündeme gelen yerleşkenin Lojmanlar Bölgesi’nde ağaç kesiminin bakım gerekçesiyle kesilen ağaç sayısı hakkında Bakanlığınızın bilgisi ya da tasarrufu var mıdır?
7- Kent merkezlerinde yer alan ve yeşil alanlarıyla kent için vazgeçilmez olan üniversite yerleşkelerini Bakanlığınız inşaat yapılacak ticari alanlar olarak mı görmektedir?
8- Sadece Ege Üniversitesine değil Yıldız Teknik Üniversitesi Yerleşkesine yapılması planlanmasıyla gündeme gelen Millet Bahçesi projelerinin yeni adresleri bilim, kültür ve kent hafızasının yuvası olan akademiler midir?
9- 2019 yılı içerisinde kaç üniversite yerleşkesini Millet Bahçesi adı altında inşaata, betona, ranta ve ticari kaygıya teslim etmeyi planlıyorsunuz?


Geri Dön