25 / 04 / 2024

Ekonomide yükselen şehirlerde Türkiye'den 4 il yer aldı!

Ekonomide yükselen şehirlerde Türkiye'den 4 il yer aldı!

Brookings Institution ve JP Morgan, ekonomide yükselen kentleri sıraladı. Türkiye'den 4 şehir ilk 10'a girdi. 300 şehir arasında İzmir 2, İstanbul 3, Bursa 4, Ankara ise 9'uncu sırada yer aldı



Dünyanın en hızlı gelişen kentleri listesine Türkiye ve Çin damga vurdu. Türkiye'den 4 şehir, en hızlı büyüyen ekonomilere sahip kentler arasında yer aldı. Brookings Institution ve JP Morgan Chase'in gerçekleştirdiği 300 şehrin ekonomik başarısını ortaya çıkaran araştırmada gelişmekte olan ülkelerdeki kentlerin gelişmişliği öne çıktı. Araştırmada Macau yine birinci sırada yer aldı. Listenin ikinci sırasında ise  İzmir  var. Geçen yıl 6'ncı olan ve 4 basamak birden yükselen İzmir, yüzde 6.6 işsizlik oranıyla dikkat çekti. Üçüncü sıradaki İstanbul geçen yıla göre en hızlı büyüyen kentlerden biri oldu. 2013 verilerine göre 49 basamak birden sıraya İstanbul, işsizlik oranı yüzde 6.5 ile öne çıktı. Dördüncü sırada Türk otomotiv sanayisinin merkezi Bursa var. Geçen yıl listede yer almayan Bursa yüzde 6.4'lük işsizlikle dünyada en dikkat çeken kent oldu. 


Batıda kriz etkisi 

Dubai'in 5'inci sırada yer bulduğu araştırmada Çin'den Kumning 6, Hangzhou 7, Xiamen ise 8'inci oldu. Başkent Ankara'nın 29 basamak birden çıkarak 38'den 9'unculuğa ulaştığı araştırmada Çin'den bir başka kent; Fuzhou 10'uncu oldu. Araştırmada en kötü performansı ise Tayland'ın başkenti Bangkok gösterirken, Batı kentleri ise büyük düşüş yaşadı. Sıralamada ABDden Austin, Houston ve Texas ilk 50'deki yerini koruyamadı. İngiltere'nin başkenti Londra ise 26'ncı sırada kendine yer buldu. Roma 274'üncü, Washington 275, Milan 277, Atina 280, Helsinki ise 288'inci oldu. Araştırmada 2008'de başlayan ekonomik krizle Avrupalı şehirlerin yüzde 67'si, ABD'lilerin ise yüzde 57'si listede düşüş gösterdi. 


Türk Lokumu ifadesi 

Brookings Institution'ın internet sitesinden yapılan açıklamada konuşan Joseph Barilla "Türk Lokumu" (Turkish Delights) adını verdiği gelişmenin ise ülkede yapılan yatırımlar nedeniyle olduğunu söyledi. Barilla, "Avrupa ile Asya arasında köprü görevi gören Türkiye, kısa zamanda gösterdiği ağır sanayiye yönelik yatırımların yanı sıra altyapı projeleri, yollar ve iş gücü yaratmada öne çıktığını kaydetti. 


Sabah


Geri Dön