26 / 04 / 2024

Ruslar 2020'de Türkiye'den 60.8 milyon dolarlık gayrimenkul aldı!

Ruslar 2020'de Türkiye'den 60.8 milyon dolarlık gayrimenkul aldı!

Rusya vatandaşlarının Türkiye’deki konutlara olan ilgisi Kovid-19'a rağmen geçen sene de arttı. Turk.Estate sitesinin verilerine göre, Ruslar 2020’nin ikinci yarısında Türkiye’den 4,6 milyar ruble (60,8 milyon dolar) değerinde gayrimenkul satın aldı.  



Türkiye’de Rusya vatandaşları tarafından 2020'de satın alınan konutların ortalama fiyatı yaklaşık 40 bin dolar oldu. Konuya ilişkin açıklamalar yapan Rus emlak uzmanları, karantinanın Rusların Türkiye’deki konutlara olan ilgisini arttırdığını vurguladı. 
 
Türk Rus'ta yer alan habere göre; Türkiye’de, Rusya konuşulan ülkelerin vatandaşı olan yaklaşık 1 milyon kişi yaşıyor. Verilere göre, “Antalya’da bu sayı 100 bin. Herkes sanki Rusya vatandaşlarına konut satmak istiyor. Türkiye’de yabancıların konut kiraya vermesi yasaklandı. Cezası 250 bin TL. Konuştuğumuz emlakçıların tamamı, isimlerinin ve firmalarının adlarının gizli tutulmasını istedi” ifadeleri kullanıldı. 
 
Rusya’nın Kursk kentinden 2019’da iki küçük çocuğuyla birlikte Türkiye’ye taşınan Nataşa isimli bir vatandaşın başından geçenler şu şekilde:
 
“Konut satış sözleşmesinde yıllık yüzde 29 ipotekli kredi faizi yazdılar. Neyse ki Türkçe biliyordu. Anlaşmayı feshetmeyi başarmaları mucizeydi. Kursk’tan giden bu iş kadını, onu nasıl böyle aldatmaya cüret edebildiklerini hala anlamadı.”

Ruslar 2020 de Türkiye den 60.8 milyon dolarlık gayrimenkul aldı!
 
Türkiye’deki konutların “net metrekaresinin" Rusya’dakinden düşük olduğunun da altı çizilen verilerde, “Eğer size 100 metrekare bi daire öneriliyorsa bu aslında 70-75 metrekare demektir” uyarısı yapıldı. 
 
Türkiye’de yıllardır yaşayan bir Rus emlakçı ise şunları kaydetti:
 
“İnsanlar hem devlet hem de sosyal yasaları katı olan bir ülkeye geldiklerini anlamıyorlar. Ayrıca turizmi ve göç etmeyi karıştırıyorlar. Türkiye’ye daha önce onlarca kez gelmiş olsalar bile.
 
Birçok kişi 2000’lerin başında Türkiye’ye geldi ve ülkenin çok ucuz olduğunu gördü. Durum değişti. Ruble düştü, fiyatlar arttı... Pek çoğu, 50 bin euro’ya vılla satın almayı umuyor. Evet, bu rakama 100 metrekarelik üç odalı ev satın alınabilir. Ama denizden uzak eski bir Türk evi olur, bu evi kiraya vermek de mümkün değil. Yaşamak için de uygun olmaz, gerekli altyapıya sahip olmayacaktır.”

Moskova'da yeni konut fiyatları ruble bazında tarih zirvesini gördü!

Rusların ilk yatırım tercihi emlak!


Geri Dön