20 / 04 / 2024

Elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyet farkı nedir?

Elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyet farkı nedir?

Elbirliği mülkiyeti ve paylı mülkiyet, birlikte mülkiyet türleri olarak karşımıza çıkıyor. Medeni Kanun gereğince bu iki mülkiyet türünün birbirinden bazı farkları bulunuyor. Peki, elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyet farkı nedir? İşte yanıtı..



Elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyet farkı nedir?

Elbirliği mülkiyeti ve paylı mülkiyet, birlikte mülkiyet türleri olarak karşımıza çıkıyor. Medeni Kanun gereğince bu iki mülkiyet türünün birbirinden bazı farkları bulunuyor. Peki, elbirliği mülkiyeti nedir? Paylı mülkiyet nedir? Elbirliği mülkiyeti ile paylı mülkiyet farkları nelerdir?


Elbirliği mülkiyeti..

Kanun veya kanunda öngörülen sözleşmeler uyarınca oluşan topluluk dolayısıyla mallara birlikte malik olanların mülkiyeti, elbirliği mülkiyeti olarak tanımlanıyor. Elbirliği mülkiyetinde ortakların belirlenmiş payları olmayıp her birinin hakkı, ortaklığa giren malların tamamına yaygın oluyor.


Hükümleri:

Ortakların hakları ve yükümlülükleri, topluluğu doğuran kanun veya sözleşme hükümleri ile belirlenir.


Kanunda veya sözleşmede aksine bir hüküm bulunmadıkça, gerek yönetim, gerek tasarruf işlemleri için ortakların oybirliğiyle karar vermeleri gerekir. 

Sözleşmeden doğan topluluk devam ettiği sürece, paylaşma yapılamaz ve bir pay üzerinde tasarrufta bulunulamaz.


Ortaklardan her biri, topluluğa giren hakların korunmasını sağlayabilir. Bu korumadan bütün ortaklar yararlanır.


Paylı mülkiyet;

Paylı mülkiyette birden çok kimse, maddî olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla maliktir. Başka türlü belirlenmedikçe, paylar eşit sayılır.


Paydaşlardan her biri kendi payı bakımından malik hak ve yükümlülüklerine sahip olur. Pay devredilebilir, rehnedilebilir ve alacaklılar tarafından haczettirilebilir.


Hükümleri:

Paydaşlar, kendi aralarında oybirliğiyle anlaşarak yararlanma, kullanma ve yönetime ilişkin konularda kanun hükümlerinden farklı bir düzenleme  yapabilirler. Ancak, böyle bir anlaşmayla paydaşların aşağıdaki hak ve yetkileri kaldırılamaz ve sınırlandırılamaz:


1. Paylı mülkiyet konusu eşyanın kullanılabilirliğinin ve değerinin korunması için zorunlu olan yönetim işlerini yapmak ve gerektiğinde mahkemeden buna ilişkin önlemlerin alınmasını istemek,


2. Eşyayı bir zarar tehlikesinden veya zararın artmasından korumak için derhâl alınması gereken önlemleri bütün paydaşlar hesabına  almak. 


Taşınmazlarla ilgili anlaşmalar imzalarının noterlikçe onaylanması koşuluyla paydaşlardan birinin başvurusu üzerine tapu kütüğüne şerh verilebilir. 


Elbirliği mülkiyetinin sona ermesi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön