18 / 04 / 2024

Elektrik kaçağı ihbarı nasıl yapılır?

Elektrik kaçağı ihbarı nasıl yapılır?

Elektriğin her ne sebeple olursa olsun sayaçtan geçirmeksizin veya sayacı (ölçü sistemini) bozarak kullanılması kaçak elektrik kullanımı olarak tanımlanıyor. Peki, kaçak kullanım cezası nedir? Elektrik kaçağı ihbarı nasıl yapılır?



Elektrik kaçağı ihbarı nasıl yapılır?

Mesken ve işyeri gibi gayrimenkullerin elektriğinin kullanıma açılması için taşınmazın maliki veya varsa kiracısı tarafından aboneliğin alınması gerekiyor. 


Abonelik alınmadan elektrik kullanılması halinde kaçak elektrik kullanımı söz konusu olmuş oluyor. Elektriğin her ne sebeple olursa olsun sayaçtan geçirmeksizin veya sayacı (ölçü sistemini) bozarak kullanılması kaçak elektrik kullanımı olarak tanımlanıyor. 



Elektrik kaçağı cezası..

Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği 13. 14. ve 15. maddelerine istinaden işlem yapılmaktadır. Kaçak kullanım tespit edilmişse cezalı tarife üzerinden faturalama yapılmaktadır.


Kaçak elektrik enerjisi kullandığı tespit edilen tüketicinin hesaplanan kaçak tüketimi, dahil olduğu abone grubuna kaçak elektrik enerjisi kullandığı tespit edilen tarihte uygulanmakta olan tek terimli aktif enerji bedelinin 1,5 (bir buçuk) katı ile çarpılarak kaçak tahakkuk bedeli hesaplanır ve bu bedel fatura edilir. (Güç ve reaktif enerji bedeli alınmaz)  Yapılan kaçak tahakkuku ve (B)-(1)-(a) maddesi son paragrafı çerçevesinde kaçak tüketime ek olarak yapılan hesaplamalar dönemi içinde kalan, varsa daha önce yapılmış tahakkuk miktarları tenzil edilir.  


Müşterilerin tekrarlanan kaçak elektrik enerjisi kullandığının tespiti durumunda, kaçak elektrik enerjisi kullanımının tespit edildiği tarihte yürürlükte olan tek terimli aktif enerji tarife bedelinin 2 (iki) katı göz önüne alınarak hesaplama yapılır.  Müşteri olmayanların kaçak elektrik enerjisi kullanımlarındaki hesaplamalar, hangi abone grubu  kapsamında değerlendirilebilecek ise o gruba ait tarife üzerinden yapılır.


Kaçak elektrik ihbarı..

Kaçak elektrik kullanımı sonucu yaşanan maddi ve manevi zararları en aza indirgemek için zaman zaman elektrik dağıtım şirketleri tarafından kaçak elektrik ihbar etme kampanyası düzenlenerek, ihbarda bulunan kimselere belli koşullar ile ödül verilebiliyor. Peki, kaçak elektrik ihbarı nasıl yapılır?


Elektrik kaçağı ihbarı nasıl yapılır?

www.bedas.com.tr web sayfasında bulunan Kaçak İhbar butonu üzerinden kaçak elektrik ihbarı yapılabileceği gibi ALO 186 BEDAŞ Çağrı Merkezi numarasını arayarak kaçak elektrik kullanımı ile ilgili ihbarda bulunabilirsiniz.



Elektrik özürlü indirimi var mı?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön