20 / 04 / 2024

Elektrikte tam serbestleşmeye geçilmezse faturalar yüzde 37 artacak!

Elektrikte tam serbestleşmeye geçilmezse faturalar yüzde 37 artacak!

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, yılbaşında elektrikte tam serbestleşmeye geçilmezse konut abonelerine yüzde 37 daha fazla fatura yükü bineceğini söyledi.



Enerjisa'nın 2015'te her alanda ciddi bir yol katettiğini belirten Mehmet Göçmen şunları söyledi: "Enerjisa devredeki rüzgar, doğal gaz ve hidroelektrik santrallerimizle yaklaşık 2 bin 500 MW kurulu güce sahip. Türkiye'nin en büyük serbest üreticisi. İnşaat halindeki 4 üretim projemiz; Tufanbeyli, Bandırma 2, Doğançay, Yamanlı 2016 ilk çeyreği itibariyle tümüyle faaliyete geçecek. Kurulu kapasitemiz de 3 bin 700 MW'ye ulaşacak. Yenilenebilir enerjinin payı da yüze 58'e ulaşacak. Enerjisa işlettiği 3 büyük dağıtım ve satış bölgesi ile 14 ilde 20 milyon kişiye dağıtım hizmeti sunuyor. Tedarik pazarında ise 9 milyon müşterimizle Türkiye elektrik pazarında liderliğimizi koruyoruz." dedi.


Devlet piyasa oyuncusu olsun Türkiye'nin elektrik sektörünün rekabetçi nitelik kazanmasına yönelik çok başarılı adımlar attığını belirten Göçmen "Önümüzdeki dönemde de bu yaklaşımın devam edeceğine olan inancımız tam. Daha verimli, liberal ve şeffafbir piyasaya mutlaka işlerlik kazandırümalı, regülasyonlarda öngörülebüirlik güçlendirilmeli. Liberal bir elektrik piyasasının oluşumu yönünde herhangi bir teknik engel yok. Kamu artık bir piyasa oyuncusu gibi davranmalı. EPDK piyasa belirleyici değü denetleyici ve düzenleyici bir rol oynamalı" diye konuştu. 


Mesken elektriği çok pahalı Mevcut elektrik fiyat tarifelerinde sanayi tüketimi lehine çapraz sübvansiyon uygulandığını hatırlatan Göçmen, bu durumuna son verilmesini istedi. Göçmen "Çapraz sübvansiyon maliyetleri yansıtan, tam rekabetçi bir elektrik piyasasının oluşumunun önünde engel. Serbest tüketici limitinde kademeli azalma halinde tüketimi düşük seviyedeki meskenlerinmaliyetyükü giderek artacak. Limitin sıfırlanması ötelenirse mesken tüketicilerinin üzerine yüzde 37'ye varan yük gelecek. Bu nedenle liberalizasyon süreçleri takvime uygun şekilde tamamlanmalı" dedi. 


EN BÜYÜK OYUNCU KAYIP- KAÇAK VE VERİMSİZLİK 

Türkiye enerji sektörünün asıl sorunlarından birini "kayıpkaçak oranının yüksekliği ve verimsizlik" olarak ifade eden Mehmet Göçmen, "Bu iki faktör bir araya geldiğinde en büyük oyuncu bizler değiliz Kayıp kaçak oranı yüzde 25-30'lar düzeyinde" dedi. ( MEHMET KARA Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, bir grup gazeteciyle düzenlediği sohbet toplantısında Türkiye'nin en stratejik sektörleri arasında gördükleri enerjinin Holding için de eft büyük ikinci iş kolu niteliği kazanmasına yönelik çalışmalarını sürdürdüklerini vurguladı. Göçmen, Türkiye'de 2005 yılından bu yana enerjiye yapılan 64 milyar dolarlıkyatırımın yaklaşık 11 milyar dolarlık kısmının Sabancı Topluluğu tarafından gerçekleştirildiğini kaydetti. 

Megavat bazlı değil verimli büyüme Mehmet Göçmen, Sabancı Holding olarak yeni dönemde enerji alanında megavat (MW) bazlı bir büyüme yerine kârlı ve verimli büyümeye ve yüksek teknoloji yatırımlarına odaklanacaklarını söyledi. Göçmen, "Stratejimiz; piyasa, arz-talep dengesi, makroekonomik faktörler gibi tüm parametreleri dikkate alarak rasyonel yatırım yapmak. Uzaktan okuma yatırımları çok önemli. Yeni teknoloıji yatırımlarıyla hem şebekeleri uzaktan kontrol hem de sayaçları uzaktan 


2020'YE KADAR ARZ SORUNU YOK


Türkiye'de bugün elektrik piyasasında bir arz fazlalığı bulunduğuna dikkat çeken Mehmet Göçmen gelecek beş yıl içinde de arz-talep dengesizliği sorunu beklemediklerini kaydetti. Kapasite arttırıcı yeni yatırıma ihtiyaç olmadığını savunan Göçmen, bunun yerine yapılmış yatırımlar için kullanman borçların yönetilebilirliğinin öncelik taşıdığını ifade etti. Mehmet Göçmen, iletim ve dağıtım yatırımlarının ise mutlaka zamanında gerçekleştirilmesi gereğini vurguladı. 


Dünya


Geri Dön