20 / 04 / 2024

Emekli olmak isteyenlere müjde! İşte 1800 günden emekli olma şartları

Emekli olmak isteyenlere müjde! İşte 1800 günden emekli olma şartları

1800 gün prim ve 10 sene sigorta ile birlikte erken emeklilik imkanı vatandaşlara veriliyor. Yaş, sene ve prim şartlarını kazananlar emekli olmaya hak kazanıyor. EYT’ye takılmadan 4-5-6 sene erken emekli olabilirsiniz. İşte detaylar…



8 Eylül 1999 günü öncesinde işe başlayan ve yaş sebebi ile de emekli olamayan kişiler EYT düzenlemesi beklenmekte. EYT ile birlikte erken emekliliğin önü açılacak. Emeklilik yaşını indirmek için doğum borçlanması ya da askerlik borçlanması gibi kriterler de kullanılabiliyor. Emeklilikte ise sigorta başlangıç tarihi, prim gün sayısı ve aynı zamanda çalışanın yaşı önem arz ediyor. Fakat bazı özel durumlarda ise emeklilik prim şartı düşüyor.

Hastalık sebebi ile işgücü kaybına uğrayan ya da engelli kişiler daha düşük prim ile birlikte ve gün sayısı ile emekli olabiliyor. 3600 günden az emekliliğe de malulen yani sağlık sebebi ile emeklilik adı veriliyor.

RAPOR ALMAK ŞART

1800 günden emekli olabilmek için de en önemli şart, çalışma gücünde en az şekilde yüzde 60 şeklinde kayıp olduğu ile ilgili olarak sağlık kurulu raporu almak. Bu raporu almak için de SGK merkezlerine başvurmak lazım. SGK’nın sevki ile de görevlendirilmiş hastanelere gidebilirsiniz. Bu raporu almanın ardından ise malulen emeklilikte gün şartına bakılacak.

1800 GÜN ŞART

Çalışma gücünde yüzde 60 kayıp olsa da malulen emeklilikte en az şekilde 1800 gün prim ödenmesi lazım. Yaklaşık olarak beş sene gibi bir çalışma süresi 1800 güne denk geliyor. Malulen emeklilikte ise çalışma kaybına sebep olan rahatsızlıkların ilk kez sigortalı olunmuş tarihten sonra başlaması gerekiyor. En az 10 sene sigorta kriteri de aranıyor.

 Emekli olmak isteyenlere müjde! İşte 1800 günden emekli olma şartları


Geri Dön