24 / 04 / 2024

Emin Sazak: Müteahhitler politik risk sigortası yaptırmalı!

Emin Sazak: Müteahhitler politik risk sigortası yaptırmalı!

Libya 'da iş yapan Türk müteahhitlerinin politik risk sigortaları olsaydı krizi en az zararla atlatacağını söyleyen TMB Başkanı Emin Sazak, “Eximbank 'ın devreye girerek maliyetlerin düşmesini sağlayıcı bir sigortacılık sisteminin geliştirilmesi şart ” d



Siyasi karışıklığın 6 aydır sürdüğü Libya 'da 18.1 milyar dolarlık proje yüklenen Türk inşaat firmalarının alacak miktarının 1.5 milyar dolar civarında olduğunu söyleyen Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Sazak, Libya örneğinden yola çıkarak sektörde ‘politik risk sigortası 'nın yaygınlaştırılacağı bir sigortacılık sistemi geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Sazak, “Firmalarımızın alacaklarının toplamı yaklaşık 1.5 milyar dolar. 900 milyon dolarlık makine parkurunun büyük kısmının zarar gördüğünü tahmin ediyoruz. Firmaların Libya 'daki yerel bankalarda da 100 milyon dolar civarında nakti var. Politik risk sigortaları bulunsaydı, ülkede iş yapan İtalya ve Koreli rakipler gibi nakdi alacaklarını politik risk sigortasından karşılayarak krizi hafif atlatabilirdik ” dedi. Sazak, “Sigorta maliyetlerinin kaldırılabilir seviyede olması için Eximbank 'ın devreye gireceği bir sigortacılık sistemi geliştirilmeli. Sistemin oturabilmesi için ortak çalışmalara imza atacağız ” diye konuştu.

Bayram sonrası hedef Bingazi

Siyasi karışıklığın 6 aydır sürdüğü Libya 'da Türk firmalarının hükümetin de desteğiyle işçilerini sağlıklı bir şekilde ülkeye getirdiğini hatırlatan Sazak, Türkiye Müteahhitler Birliği olarak Türkiye 'den aralarında Ekonomi Bakanlığı 'nın da bulunduğu bir heyetle Ramazan Bayramı 'nın ardından Bingazi 'ye bir seyahat düzenlemeyi planladıklarını kaydetti. Sazak, şöyle devam etti: “Gidersek de mecburen günübirlik bir ziyaret olacak. Bu nedenle ciddi bir tespit yapma şansımız da olmayacak, ancak Libya halkının ve yeni yönetimin yanında olduğumuzu ifade edeceğiz. En azından asgari seviyede güvenliğin sağlanması lazım ki zararlarımızı tespit edelim. Büyükelçilik 'in de desteğiyle bir süre kalınacak bir misafirhane de kurabiliriz. ”

‘En büyük ' listesine 31 Türk girdi

Her yıl firmaların kendi ülkeleri dışında gerçekleştirdikleri iş hacimlerini dikkate alarak dünyanın en büyük ilk 225 uluslararası müteahhitlik firmasını belirleyen uluslararası inşaat sektörü dergisi “Engineering News Record ” (ENR) verilerini paylaşan Sazak, Türkiye 'nin “En Büyük 225 Uluslararası Müteahhit ” arasına giren 33 firmasıyla ilk kez 2009 'da dünyada çin 'den sonra ikinci konumuna ulaştığını hatırlatti. Sazak, “Bu yıl da küresel krizin etkilerine rağmen 31 firma listeye girdi. 2009 'da yüzde 3.7 olan pazar payı da yüzde 3.8 'e yükseldi ” dedi. Listeye giren Türk firmaları arasında Polimeks, Rönesans, Gama, Enka, Tekfen, Tav, STFA, Nurol, Yüksel, Mapa, Ant Yapı, Nata, Yapı Merkezi, Sembol, Cengiz, Baytur, Atlas, Kayı, TEPE, Onur, ALARKO, Doğuş, Metag, Rasen, Güriş, IC İçtaş, Summa, GAP, Limak, Beta Tek, Mak-Yol yer aldı.

Asya ile Orta Afrika bizim için cazip pazarlar

Müteahhitleri “Yumurtaları aynı sepete koymayın ” diyerek uyaran Emin Sazak, “Orta Afrika ve Pakistan ve Hindistan gibi Yakın Asya pazarları bizim için alternatif yeni pazarlar. Venezuella gibi Güney Amerika da cazip ” dedi. Libya 'da 1 ay öncesine göre daha umutlu oldukları ancak 6 aydan önce de her şeyin düzelebileceğini söylemenin de zor olacağını belirten Sazak, “Libya tamamen düzene girdikten sonra oradaki işlerimiz daha da artacak. Tamirat ve onarımdan, çeşitli altyapı ve üstyapı projelerine yapılacak işlerin yine büyük bir kısmını firmalarımız alacak. Ülkede petro kimya gibi yüksek teknoloji gerektiren tesisler Batılı firmaların elinde, biz de teknik becerimizi geliştirerek bu tür katma değerli işleri almalıyız ” diye konuştu.

Bakanlar işadamlarıyla Libya 'yı tartıştı

Ekonomi Bakanı Zafer çağlayan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Libya 'da iş ya da yatırım yapan 100 işadamı ile biraraya geldi. TOBB, TİM, TUSKON, DEİK, TÜSİAD, MÜSİAD, ASKON, TÜMSİAD, İNTES, TMB ile Türk Teknik Müşavirler Birliği Başkan ve üst düzey yöneticilerinin katıldığı toplantıda Libya 'da iç barışın tesis edilmesi, siyasi istikrarın sağlanması ve demokratik dönüşüm sürecinin hayata geçirilebilmesi konusunda Türkiye 'nin sağlayabileceği katkılar iş adamlarıyla paylaşıldı.

‘Alacaklar için Konsey ile görüşeceğiz '

Libya 'da iş yapan kayıtlı 139 Türk şirketinin 370 proje çalışması yürüttüğünü belirten Türk-Libya İş Konseyi Başkanı Hüseyin Ersin Takla ise Libya 'da alacaklar için Ulusal Geçiş Konseyi ile Ramazan Bayramı 'ndan sonra görüşmelerin başlayacağını bildirdi. Bu proje çalışmalarında çalışan 250 bin işçiden 8 bininin sigorta mevzuatlarına göre hak sahibi olduklarını söyleyen Takla, Türk şirketlerinin 1972-1980 yılları arasında 200 milyon dolarlık iş yaptığını, sonraki 6 yılda 450 milyar dolara çıkan iş hacminin son 4 yılda 1.4 milyar dolara düştüğünü anlattı.

INTES: Libya 'da Avrupa 'yı sollarız

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı şžükrü Koçoğlu da Libya ile ilişkilerimizin iyi olması dolayısıyla Türk firmalarının rekabet ortamında Avrupa firmalarını sollayacağını belirtti. Koçoğlu, “Ancak tek endişem Fransa. ‘Ben bu kadar destek verdim, savaşa girdim, onu yaptım, bunu yaptım ' diyerek yüksek pay alma girişiminde olabilir ” dedi. Koçoğlu, “çok acil işlerin dışında bu yıl yeni ihaleler olmaz. Oraya gitmek için silahların masa altına girmesi lazım. Libya 'dan her yıl 10 milyar doların üzerinde iş alabiliriz ” diye konuştu.
Vatan


Geri Dön