24 / 04 / 2024

Emlak danışmanları mücbir sebep kararını bekliyor!

Emlak danışmanları mücbir sebep kararını bekliyor!

Emlak Danışmanı Firmaları Ortaklığı ve adi ortaklıkların mücbir sebep kapsamına alınarak ödeme ve erteleme sürelerinden faydalanmaları konusunun çözülmesi gerektiğini belirten Ankara Tüm Emlakçılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Akçam, mağduriyetler yaşandığını belirtti.



Etimesgut Emlak Müşavirliği Derneği Başkanı ve  Ankara  Tüm Emlakçılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Akçam, virüssalgını  nedeniyle istek ve talaplerin dinlendiği yazılı ve sözlü olarak yapılan görüşmelerle ilgili konuştu. Flaş Gazetesi'nden  İbrahim Keskin'in haberine göre; emlak danışmanlarının ilgi beklediğini ifade eden Akçam, şunları söyledi: 

1- Devlet bankalarından Emlak danışmanlarına 2020 yılı ödemesiz olarak düşük faizli 12- 24 -36 aya yayılmış geri ödemeli kredi kullandırılması için gerekli çalışmanın yapılması zorunlu hale gelmiştir.Sadece meslekle alakalı değil de esnaf olarak tanıdıkları için eğer tanımlı meslek gruplarına kredi verip kontenjan kalırsa emlak danışmanlarını değerlendirmeye almaları çok üzücü bir durumdur. Bu konuda kısmen hiçbir bankadan doğrudan destek alınamamıştır. Destek vermiş gibi gözüken bankalar da genellikle kredi vermek için teklif ettikleri kredi 3 bin TL civarında kalmıştır. Ayrıca matrah beyan edemedikleri için 0-1 yıl meslek faaliyeti olan emlak danışmanlarına kredi tahsisi yapılmamaktadır. Çok Mikro kredilerden söz ettiğimiz için, bir Emlak Danışmanın vergi levhasına kayıtlı olması, bankalar için yeterli teminat sayılmalıdır.

2- Emlak Danışmanı Firmaları Ortaklığı ve adi ortaklıkların mücbir sebep kapsamına alınarak ödeme ve erteleme sürelerinden faydalanmaları konusu henüz çözülmemiş ve vakit de azalmıştır.. Mağduriyet söz konusudur.

3- Hala kısa çalışma ödeneği konusunda İş-Kur yöneticilerinde tereddüt olduğu bilgisi gelmektedir.Hiç bir meslektaşımızın kısa çalışma ödeneğinden faydalanması söz konusu değildir.

4- Emlak Danışmanı, Herhangi bir kazancı olmasa da her gün için SGK priminin ödenmesi söz konusudur. Bu nedenle hiç olmazsa 6 ay süre ile ödenmesi gereken SGK priminin yarı oranında indirilmesi meslektaşlarımıza bir nebze yardımcı olacaktır. Ayrıca rma sahibi olup ta BAĞKUR lu prim ödemesi yapan mesletaşlarımızın prim ödemeleri,ertelemeleri söz konusu olmamıştır.Bu konun da açıklağa kavuşularak bir an önce mağduriyetin giderilmesini istemekteyiz.

5- Emlak danışmanlığının bir hizmet sektörü olduğu dikkate alınarak sorunun uygulama birliğini sağlayacak şekilde çözülmesi gerekmektedir.

6- Ticaret bakanlığında taşınmaz ticareti Yetki Belgesi olan emlak danışmanı arkadaşların Web tapuya dahil olup işlem başlatabilmesi yönünde çıkan uygulama eksik olup orda emlak danışmanı arkadaşa mülk sahibi yetki vermesi durumda takipçilik konumuna düşürmektedir. Oysa Web tapu dan yetkilenen emlak danışmanı işlem de bir taraf olarak değerlendirilmeli,mülk sahibi yetki verdiği vakit herhangi bir işlem yapamamalı.

7- Web ilan sitelerine defalarca yazışma yapmamıza rağmen ,sadak gibi 2 ay erteleme,50 indirim gibi komik dönüşler sağlanmaktadır.Bu sitelerin En az 6 ay süre bedel almadan hizmetlerini vermelerini,bu mana da devletimizden resmi bir destek beklenilmektedir. Yetkililerin Takdirlerinize saygılarımızla sunarız.
 


Geri Dön