25 / 04 / 2024

Emlak İhtisas Bankası kurulmalı!

Emlak İhtisas Bankası kurulmalı!

Siyahkalem CEO’su İbrahim Kahraman, şuanki konut finansman sisteminin artık sürdürülebilir olmadığını ve gayrimenkul sektörünün orta ve uzun vadeli istikrarı için Emlak İhtisas Bankası'nın kurulması gerektiğini açıkladı. 



Emlak Konut GYO ortaklığı ile Zekeriyaköy’de 1.167 konut ile 15.000 metrekarelik açık konseptli bir çarşıdan oluşan KÖY projesini hayata geçiren Siyahkalem’in CEO'su  İbrahim Kahraman gayrimenkul sektöründe şu anda geçerli olan finansman sisteminin sürdürülebilir olmadığını dile getirdi. 

 

Türkiye'nin lokomotif sektörü olarak görülen gayrimenkul sektörü, beyaz eşyadan kimyaya ev tekstilinden elektroniğe, mobilyadan ev dekorasyonu ve züccaciye kadar 300 farklı ana ve alt sektörün gelişimine katkı sağlıyor. 

 

Siyahkalem, Emlak Konut GYO ile beraber bankalarla anlaşarak iki ayrı kampanya gerçekleştirdi. Biri Şubat ve Mart aylarında hayata geçirilen “20 yıl vade” kampanyasıydı. Şu anda da “Şimdi Al 2019’da öde” kampanyası devam ediyor. 

 

Finansman maliyeti artıyor
İbrahim Kahraman, ''Bankalar aslında %13-%14 ile mevduat topladıkları ve bu nedenle de kaynak maliyetleri yüksek olduğu için konut kredisi verme konusunda yeteri kadar iştahlı değiller'' diye açıklama yaptı. 

 

Konut finansman sistemi sürdürülebilir değil
Kahraman, şu anda sektörü ayakta tutmak için uygulanan sistemin sürdürülebilir bir sistem olmadığını vurguladı ve Türk Emlak İhtisas Bankası'nın kurulması gerektiğinin altını çizdi. 

 

Emlak Bankası'nın 2018'de faaliyete geçeceğinide dile getiren Kahraman, bankanın sektöre kaynak sağlayacak bir ihtisas bankası olarak çalışması gerektiğini de söyledi. 

 

Emlak İhtisas Bankası nasıl çalışacak?
Emlak İhtisas Bankası, ya BES ( bireysel emeklilik sistemindeki ) ve İşsizlik Fonu’ndaki fonlarını etkin olarak kullanacak ya da Varlık Fonu’ndan ve Hazine’den düşüklü faizli finansman sağlayacak veya uluslararası piyasalarda döviz cinsinden düşük faizli tahvil ihraç ederek hem kendisi hem de ticari bankalar aracılığıyla konut finansmanı için yeni ve ucuz kaynak yaratacak .
 


Geri Dön