26 / 04 / 2024

Emlak Konut adını Avrupa'dan halka arz tarihine yazdırdı!

Emlak Konut adını Avrupa'dan halka arz tarihine yazdırdı!

Türkiye'ye güvenen yabancı yatırımcı Emlak Konut'un halka arzına koştu. 3 günde rekor taleple karşılaşan şirketin kasasına 3.25 milyar girdi. Son 5 yılın Avrupa'daki en büyük halka arzını gerçekleştiren şirketi dünyaca ünlü fonlar yakın markaja aldı...



Türkiye'ye güvenen yabancı yatırımcı Emlak Konut'un halka arzına koştu. 3 günde rekor taleple karşılaşan şirketin kasasına 3.25 milyar girdi. Son 5 yılın Avrupa'daki en büyük halka arzını gerçekleştiren şirketi dünyaca ünlü fonlar yakın markaja aldı.


Yabancı yatırımcıdan güven mektubu


 MURAT Kurum ABO'li büyük bir yabancı kurumsal yatırımcıdan güven mektubu aldıklarını söyledi. Mektupta "Emlak Konut ile ortaklık ilişkisine gireceğimiz için çok heyecanlıyız. Türkiye'nin makro hikayesine çok inanıyoruz ve Emlak Konut'a yatırım yaparak aslında size, üst yönetime yatırım yapmış oluyoruz. Biz, hissedarlarına tam güven veren ve iş planını kusursuz şekilde uygulayan üst yönetim ve yetkili yönetim kurulu olan şirketlere yatırımlar yapmayı seven bir kurumuz, siz de bu kategoride en ön sıradasınız- ifadelerine yer verildi. 


"Mayısta da yeterince talep toplamıştık" 


MURAT Kurum, mayıs ayında ikincil halka arz için roadshow'a çıktıklarında da yeterince talep topladıklarını ancak gazete manşetlerinde Türkiye yanıyormuş gibi bir görüntü yaratıldığı için yabancı yatırımcının zarar görmemesi adına halka arz kararını geri çektiklerini belirtti. 


Murat Kurum bu halka arzla birlikte Emlak Konut'un 10 milyar liranın üzerinde iş yapma kapasitesine sahip olacağına dikkat çekti. Şirket elde edeceği kaynakla kısa sürede yeni arsalara yatırım yapacak. Emlak Konut GYO'nun haziran ayında ertelenen ikincil halka arzına yabancılardan talep yağdı. Yabancı yatırımcıdan 2 kat talep gelen halka arzın büyüklüğü 3.25 milyar liraya ulaştı. Bu rakamla, borsada gerçekleşen en büyük halka arzlardan biri oldu. Son 5 yılda Avrupa'da yapılan en büyük gayrimenkul halka arzı olarak da kayıtlara geçti. 20 ülkeden 104 yabancının 97'sinin talebi karşılandı. 


3 GÜNDE REKOR TALEP 


Emlak Konut 3.25 milyar liralık hisse satışı için talep toplamaya çıktığı ikincil halka arzda, 6 milyar 355 milyon liralık taleple karşılaştı. 3 günde 104 yabancı yatırımcı 5 milyar 120 milyon, yerli yatırımcı 1 milyar 235 milyon liralık hisse alım talebinde bulundu. Şirketin ikincil halka arzında sermaye artırımı yoluyla halka arz edilen 1.3 milyar TL nominal değerli payların tamamı satıldı. Payların yüzde 80'ini yurtdışı kurumsal yatırımcılar, yüzde 10'unu yurtiçi bireysel yatırımcılar, kalan yüzde 10'unu da yurtiçi kurumsal yatırımcılar aldı. 


Yurtiçinde Halk Yatırım Menkul Değerler ve yurtdışındaki liderliğini de Merrill Lynch International'ın üstlendiği ikincil arza gelen yoğun talepte Türk ekonomisine duyulan güvenin yanısıra güçlü şirket portföyü ve 2.50 liradan fiyatlandırılması etken oldu. İşlem sonrasında şirketin halka açıklık oranı yüzde 50.66'ya yükseldi. Türk yatırımcılar da hisselere ilgi gösterdi. Emlak Konut 249'u kurumsal, 14 bin 599'u bireysel olmak üzere yerli yatırımcıya 650 milyon liralık hisse sattı. 



20 COĞRAFYADAN YATIRIMCI GELDİ 


Amerika, İngiltere ve Ortadoğu başta olmak üzere 97 yabancı yatırımcıya 2 milyar 600 milyon liralık hisse satışı gerçekleşti. Emlak Konut GYO halka arzrna katılan yabana yatırımcıların yüzde 49'u ABD'den, yüzde 29'u ise İngiltere'den geldi. 


20 değişik coğrafyadan yabana yatırımcının talebi olduğuna dikkat çeken Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kunım "Amerika, İngiltere, Kanada, Almanya, Fransa, Ortadoğu, Güney Afrika, Hollanda, Avusturya, İsveç, İsviçre ve Singapur gibi değişik coğrafyadan yabana yatırımcıyla karşılaştık. Bu Türkiye'ye ve şirketimize olan güvenin göstergesi" dedi. 

Minimum iskonto yapıldı MURAT Kurum, şirket hisselerinin tahtasının kapatıldığı gün borsadaki fiyatının 2.77 TL olduğunu, buna göre iskonto oranının yüzde 10 seviyesinde olduğunu belirtirken, "Aslında bu dünyada yapılacak minimum iskonto oranıdır. Biz bu iskontoyu yapmasak da talebi toplardık ama yabancı yatırımcı çeşitliliğini sağlamak adına fiyatı bu seviyede belirledik. Biz yatırımcıları bundan sonraki süreçte de korumak zorundayız" dedi. İkincil halka arzda hisse fiyatı 2.50 TL seviyesinde belirlendi. 


SON 5 


yılda Avrupa'da yapılan en büyük halka arzı gerçekleştiren Emlak Konut GYO; Ekim ayında 861 bağımsız birimin satışını tamamladı. Böylece şirketin, Kamu İhale Kanunu ve Gelir Paylaşımı Modeliyle hayata geçirilen projelerde bu yılın 10 ayındaki toplam satış değeri 4 milyar 659 milyon lirayı aştı. Türkiye'nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi Emlak Konut GYO; 2013 yılında gösterdiği yüksek satış hasılatı başarısını sürdürüyor. 


Şirketin Kamu İhale Kanunu ve Gelir Paylaşımı Modeliyle geliştirilen projelerinde ekim ayında 861 bağımsız birimin satışı gerçekleştirildi. Aylık bazda ön satışlar dahil olmak üzere satılan bağımsız bölümlerin (KOV hariç) peşin satış değeri 352 milyon 589 bin 231 lirayı buldu.Bu yılın 10 aylık dönemi itibariyle de (1 Ocak-31 Ekim 2013) toplam satış tutarı 4 milyar 659 milyon lirayı aştı. Emlak Konut'un 2012 yılının tamamında yaptığı satış hasılatı 3 milyar 365 milyon lira seviyesindeydi. 



PARA


Geri Dön