29 / 03 / 2024

Emlak Konut Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakış raporunu yayınladı!

Emlak Konut Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakış raporunu yayınladı!

Emlak Konut, gayrimenkul sektörü için referans niteliğinde bir araştırma raporu yayımladı. 'Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakış' raporuna göre; Türk inşaat ve konut sektörü, ekonomik büyümeyi tetikleyen lokomotif sektörlerden biri olmayı sürdürecek.



Emlak Konut, gayrimenkul sektörü için referans niteliğinde bir araştırma raporu yayımladı. 'Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakış' raporuna göre; Türk inşaat ve konut sektörü, ekonomik büyümeyi tetikleyen lokomotif sektörlerden biri olmayı sürdürecek. Türkiye'nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi olan Emlak Konut GYO, gayrimenkul sektörü için referans niteliğinde ayrıntılı bir rapor yayımladı. 'Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakış' raporunda; sektöre ilişkin eğilimler, Türkiye'de ve dünyada konut fiyattan ve küresel ekonomideki gelişmelerin konut sektörüne etkileri, ayrıntılı grafiklerle ve sayısal verilerle değerlendirildi, 



ORTA VE ALT GRUBA AİT KONUT İHTİYACI SÜRÜYOR 

Raporda, konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı: 'Türk konut sektöründe orta ve orta alt gruba ait konut ihtiyacı oldukça yoğun olarak sürmektedir. Orta üst ve lüks segmentte ise talebin artarak devam ettiği söylenebilir. Türk inşaat ve konut sektörü büyüyen Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri olmaya devam edecektir. Demografik ve ekonomik gelişmeler göz önüne alındığında ve dünya ile kıyaslandığında sektörün daha çok potansiyel içerdiği görülecektir. Ancak fiyatlar konusunda zaman zaman yaşanabilecek dalgalanmalar 'çöküş' veya 'balon' olarak adlandırılmamalıdır. Hangi tip varlık olursa olsun ne daima fiyatı artacak ne de daima düşecektir. 



BİRÇOK DEĞİŞKEN VAR 

Emlak GYO'nun raporuna göre gayrimenkul ve özelinde konut fiyatlarına etki eden pek çok etmen bulunuyor. Çalışmada, küresel sistemik riskler olarak, dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeler ve bu gelişmelerin Türk ekonomisine etkileri ile son on yılda elde edilen kazanımların yarattığı durum incelendi. Buna göre, varlık fiyatları gerek küresel gerekse ülkeye has başta her türlü ekonomik gelişmeler olmak üzere pek çok farklı değişkenden etkileniyor. Ancak her dalgalanma ve kriz içinde bulunulan şartlara göre incelenip yorumlanmalı. 


Fiyat artışları 'balon' değil 

Araştırma raporunda, gerek Türkiye geneli, gerekse İstanbul özelinde yaşanan fiyat artışlarının balon oluşturmaktan uzak olduğu ifade edildi. Bunları kısaca sıralayacak olursak; 


- Son 10 yılda kişi bâşı milli gelirin 3 bin dolardan, 10 bin doların üzerine çıkması 

- Faiz oranlarının hem küresel bazda hem de Türkiye'de tarihin en düşük oranlara inmesi, 

- Ulaşım projeleri sayesinde şehrin dış bölgelerindeki uygun fiyatlı projelere imkan sağlaması

- Köyden kente göçün devam ederek konut ihtiyacını arttırması, - Mütekabiliyet yasası sayesinde artan yabancı talebi,

- Kentsel dönüşüm ile merkezi bölgelerdeki yenilenen konut varlığı ve düşük vergi imkânları, 

- Gelişen ülkelerin büyükşehirdeki konut fiyatlarına nazaran İstanbul'daki konut fiyatlarının göreceli olarak 

- Türkiye'de, ABD'deki gibi mortgage kredilerine dayalı finansal varlıkların bulunmaması sonucu olası finansal spekülatif hareketlere maruz kalınmaması.



Ekonomi Gazetesi 



Geri Dön