19 / 04 / 2024

Emlak Konut'un Ayazağa'daki dev ihalesi iptal yolunda!

Emlak Konut'un Ayazağa'daki dev ihalesi iptal yolunda!

Emlak Konut'un Ayazağa'daki ihalesini kazanan Yeşil İnşaat ve Metal Yapı'nın önderliğindeki konsorsiyumun 180 milyon TL'lik peşinatı ödememesi kurum ile arasında sorun yarattı...



Emlak Konut'un ihalesini geçen ay yaptığı Ayazağa'daki 242 bin metrekarelik arsada beklenmeyen gelişme. Yeşil İnşaat ve Metal Yapı'nın önderliğindeki konsorsiyumun 1.203 milyon TL ile kazandığı ihaleye iptal yolunu açan ilk kıvılcım, imar planlarına karşı açılan davalar gerekçe gösterilerek ön peşinat ödenmemesiyle atıldı.

Emlak Konut GYO'nun geçen ay Ayazağa'da gerçekleştirdiği dev ihale, rayından çıkmak üzere. Geçen ay gerçekleştirilen ve 1 milyar 203 milyon TL ile tüm zamanların hasılat paylaşımı rekorunu kıran dev ihaleye iptal yolu göründü. Meslek odalarının arsanın imar planlarını iptal etmek için açtığı davanın ödeme planında sorun yaratması, Emlak Konut GYO ile ihaleyi kazanan grup arasında bir kriz yaratmış durumda.

Elde edilen bilgilere göre, süreç şöyle gelişti: İhaleyi kazanan Yeşil İnşaat ve Metal Yapı"nın da aralarında bulunduğu konsorsiyum 50 milyon TL ve 130 milyon TL krediyi hazırladı. Kredinin 65 milyon TL"si Denizbank"tan ve diğer 65 milyon TL"si ise Vakıfbank"tan temin edilecekti. İki banka da projeye krediyi hazırlamıştı. Ancak, geçtiğimiz hafta meslek odalarının Ayazağa"daki arsanın imar planlarını iptal etmek için dava açmasına paralel olarak ihaleyi kazanan grup ön peşinat olan 180 milyon TL"yi ödemedi. Gerekçe olarak da meslek odalarının açtığı dava gösterildi.

çözüm için bir araya gelecekler

Bunun üzerine gelişmelerden rahatsız olan Emlak Konut GYO ihalede geçici teminat olarak verilen 25 milyon TL"lik teminat mektubunu nakde çevirmek istedi. İhaleyi kazanan grup da mahkemeye başvurup, teminat mektubunun bozulmaması için tedbir koydurdu.Yaşanılan krizin çözümü için önümüzdeki hafta taraflar bir araya gelecek.

Bundan sonra Emlak Konut GYO'nun önü nde iki yol var. Bunlardan ilki ihaleyi iptal etmek. İkincisi ise ihalede en yüksek ikinci teklifi veren Ağaoğlu ile masaya oturmak.  TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar ve Emlak Konut yönetimi önümüzdeki hafta yol haritasını belirleyecek.
 
MARKA İSİMLER BU ARSA İçİN YARIşžTI

Ayazağa"daki 241 bin 905 metrekarelik arsa, aralarında Ağaoğlu, Soyak, Yeşil, Artaş, Nurol ve Mesa"nın da bulunduğu devlerin yarışına sahne olmuş ve ihalede dokuz firmadan yedisi teklif vermişti. İlk oturumu 21 Eylül, ikincisi 29 Eylül'de gerçekleştirilen ihalede en yüksek teklifi sürpriz bir çıkışla Yeşil İnşaat ve Metal Yapı liderliğindeki konsorsiyum verdi. Arsa için 1 milyar 203 milyon TL öneren konsorsiyumda yer alan diğer isimler ise Özüm Petrol, Nasa İnşaat, K Yapı ve Taşçılar Madencilik oldu.

Ayazağa'daki dev arsanın 446 bin 17 metrekare inşaat yapma izni bulunuyor. İmar planlarına göre bu bölümün 193 bin 900 metrekaresi konut alanı olarak projelendirilebilecek. Bu durumda arsaya 4 bin 260 konut yapılabilecek. Yine arsanın imar planlarına göre ticari alan için ise 19 bin 437 metrekarelik inşaat söz konusu.

4 bin 260 konut yapılabilecek

241 bin 905 metrekare yüzölçümüne sahip bulunan arsanın toplam 446 bin 17 metrekare inşaat yapma izni bulunuyor. İmar planlarına göre bu bölümün 193 bin 900 metrekaresi konut alanı olarak yer alıyor. Bu alanın 2.2 emsal değeri bulunduğu için üzerine 426 bin 580 metrekare inşaat yapma izni bulunuyor. Ayazağa "daki arsaya bu durumda 4 bin 260 konut yapılabilecek.

Ticaret alanı olarak ayrılan 7 bin 775 metrekarelik alanın ise emsal değeri 2.5. Bu parsele de 19 bin 437 metrekare inşaat yapılabilecek. Arsada özel sağlık tesislerine 4 bin 730 metrekare, özel kreşlere 2 bin 500 metrekare, ilköğretim okullarına 8 bin metrekare, dini tesislere 5 bin metrekare ve park alanına da 20 bin metrekare yüzölçümünde parseller ayrıldı.
Tebernüş Kireçci


Geri Dön