28 / 03 / 2024

Emlak ofisi ayakta kalabilmek için her ay bir konut satmalı!

Emlak ofisi ayakta kalabilmek için her ay bir konut satmalı!

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa yaptığı açıklamada bir emlak ofisinin ayakta kalabilmesi için her ay bir konut satması ve haftada bir tane de kiralama yapması gerektiğine işaret ederek, ancak aylardır ev satışlarının neredeyse durduğunu bunu söyledi.



Türkiye genelinde konut satışları 2019'un Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18.2 oranında azalarak 78 bin 450 adete geriledi. Cumhuriyet gazetesinden Şehriban Kıraç'ın haberine göre, ilk kez satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25.3 azalarak 32 bin 648’e düştü. 

Nizameddin Aşa, şu anda emlak danışmanlığı yapan şirketlerin özellikle konut satışı noktasında ciddi sıkıntı yaşadığını söyleyerek “Gelirin büyük kısmı ev satışında elde ediliyor. Bir emlak ofisi ayda bir ev satamıyorsa büyük sıkıntı. Kiralama tarafında son dönemlerde hareketlenme var. Ev fiyatları olması gereken seviyeye indi” diye konuştu. Bazı emlak ofislerinin para kazanamadığı için ek işlere de yöneldiğini söyleyen Aşa, para kazanamadığı için kapanan şirketlerin de olduğunu ancak Haziran 2018’de değişen Emlak Yasası’nın şartlarını yerine getiremeyen bazı şirketlerin de kapandığını belirtti.

Yüksek zam yok

Şu anda konut piyasasında belirsizlik olduğunu o nedenle yurttaşın ev almayı ertelediğini belirten Aşa, “Kimse 1 milyon TL verip lüks konut alma derdinde değil. Halkın aradığı konutun fiyat aralığı 300 ile 500 bin TL arasında değişiyor. Şu anda en büyük sorun finansman, konut kredisi faizleri biraz inerse satışlar canlanabilir. Yurttaş 300 bine ev bulsa kredi taksitleri de ayda 1500 TL ile 2 bin TL arasında değişse alacak. Şu anda piyasada lüks konut ihtiyacı yok, bu alana çok yatırım yapılırken de uyarmıştık” diye konuştu.

Aşa, kiralık konutlarda da artık ev sahiplerinin eskisi gibi enflasyon oranında zamları dayatmadığını bu yıl çoğu ev sahibinin kiracısına ya zam yapmadığını ya da yüzde 10’un altında bir zam yaptığını belirtti.

 

2019 Şubat'ta 78 bin 450 konut satıldı!


Geri Dön