19 / 04 / 2024

Emlak sektörü kentsel dönüşümle yüzde 15 büyüme hedefinde!

Emlak sektörü kentsel dönüşümle yüzde 15 büyüme hedefinde!

Emlak sektörü kentsel dönüşüm yasası ile birlikte yüzde 15 büyümeyi hedefledi...



Emlak sektörü kentsel dönüşümle büyüme hedefinde. TÜRKİYE pazanııda tüketimi son 10 yılda artış göstermeye başladı. Geleneksel demir yerine kullanılan ürün. Zaman ve işçilikten tasarruf sağlaması nedeniyle tercih sebebi olurken, aynı zamanda Marmara depreminden sonra bilinçli yapı uygulamalarının artmasıyla da tüketicinin dikkatini çekmeye başladı. Daha çok inşaat sektörünün performansına bağımlı olan Türkiye çelik hasır sektöründe resmi olmayan rakamlara göre. yaklaşık 40 firma faaliyet gösterirken, bugün itibarıyla yerli sermayenin elinde bulunan sektörün oluşturduğu ticari büyüklük ise 550 milyon doları buluyor. 


Van depreminin ardından Kentsel Dönüşüm Yasası olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun un çıkarılmasıyla birlikte, Türkiye'de yaklaşık 19 milyon yapı stokunun yüzde 40'ma denk gelen 8.5 milyon kaçak, ruhsatsız ve depreme karşı dayanıksız konutun yemlenmesinin önü açıldı. İnşaat sektörüne büyük ivme kazandırması beklenen bu yasanın inşaat sektörün büyümesine paralel olarak çelik hasır sektörünü de hareketlendirmesi bekleniyor. 


Buna göre sektör aktörleri, sektörün bu yıl içinde yüzde 10 ila 15 arasında bir büyüme yakalayacağı öngörüsünde bulunuyor. 

Çelik hasırın soğuk çekilerek mukavemetinin artırıldığına işaret eden firma sahiplen ise söz konusu uygulama sayesinde yapıların daha dayanıklı kılındığının altım çiziyor Bugüne kadar projesine uygun olarak yapılan ve çelik hasırm kullanıldığı bir yapının depremden dolayı zarar görmediğim savunan sektör temsilcileri, bu detayın tüm inşaat firmalarınca kabul görmesi gerektiğine dikkat çekiyor. 

Bu sayede yurtiçinde çelik hasır kullanımının yaygınlaşacağına işaret eden firma sahipleri, devletin toplu konut projelerine ağırlık vermesini de olnmhı buluyor. 

Özel sektörün büyük konut projelerinde tünel kalıp sistemi kullanımının yaygınlaşması da çelik hasır kullanımını artıran etkeni eden bin olarak görülüyor. Tünel kalıp sistemi, depreme dayanıklı bina inşaatı sağlama s mm yanında maliyetleri de çok düşülüyor. 

Aynı zamanda bmaıım tamamlanma süre sim de büyük ölçüde aşağı çekmesi nedeniyle de tercih ediliyor. Yurtdışında da özellikle Türk müteahhitlerin çalıştığı İran. Irak. Türkmenistan. 

Libya gibi ülkelerde büyük çaplı toplu konut inşaatlarında kullanılıyor.


Ankara Ticari Hayat



Geri Dön