28 / 03 / 2024

Emlak sektöründe fiyat, arz-talep dengesine göre belirleniyor!

Emlak sektöründe fiyat, arz-talep dengesine göre belirleniyor!

Aksaray’da emlak sektörü hareketli sektörlerin başında geliyor. Yapılan alım – satımlar sektördeki fiyatların oluşmasına da katkı sunuyor. Ancak emlak sektöründe fiyatları sanıldığı ya da düşünüldüğü gibi emlakçılar belirlemiyor.



Fiyatlar arz – talep dengesi, bayındırlık birim fiyatı, Müteahhit maliyeti ve alıcı – satıcı hareketlerine göre şekilleniyor. Şehirdeki emlak sektörünün belirleyicileri konusunda görüşlerini açıklayan, sektörünün önemli isimlerinden Exen Gayrimenkul Danışmanlık sahibi Kadir Eser, sadece Aksaray’da değil, tüm Türkiye’de ve hatta dünyada emlak sektörünü arz – talep dengesinin belirlediğini söyledi. Ekonomik durum, maliyet ve müşteri beklentisi gibi ayrıntıların da sektörde belirleyici olduğunu dile getiren Eser, “Emlak piyasasının bir odası yok. Sadece açılan bazı kurslar var. Bu kursları bitirenler ‘emlakçı oldum’ diyebiliyor. Yeterli bilgi ve donanım, mesleki deneyim olmadan bu işi yapanlar nedeniyle fiyatlar bazen anormal seyredebiliyor. Ama bu işi profesyonel şekilde yapanların fiyat belirlemede herhangi bir sıkıntıları yok” dedi. 


Emlak piyasasında fiyatlar belirlenirken temel alınan noktanın Belediye İmar Müdürlüğünün yaptığı imar uygulamasındaki kat alan kat sayısı veya emsal denilen belirlemeler olduğunu kaydeden Eser, “Emlakçıların fiyat belirleme lüksü yok. Emlakçılar bir araya gelip fiyat belirlemiyorlar. Emsal belirlemeler fiyatı da şekillendiriyor. Bayındırlık birim fiyatları ile Müteahhitlerin maliyetlerini göz önüne alarak fiyat belirlemesi yapılıyor. Bir başka açıdan bakarsak olursak alıcı ve satıcı hareketleri de belirleyicidir” dedi. 


Anadolu Ekspres Gazetesi


Geri Dön