23 / 04 / 2024

Emlak ve çevre temizlik vergisinde son gün yarın!

Emlak ve çevre temizlik vergisinde son gün yarın!

Emlak ve çevre temizlik vergisi için son gün yarın olup, hala borcunu ödememiş olan mükelleflerin yarın mesai bitimine kadar vergi borçlarını ödemeleri gerekiyor...



Emlak ve çevre temizlik vergisi mükellefleri vergi borcunun ilk taksitini Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeyebiliyor. Buna göre, emlak ve çevre temizlik vergisi ödemeleri için son gün yarın.


Bu nedenle, mükellefler tarafından yapılacak söz konusu ödemeler dolayısıyla vergi dairelerinde meydana gelmesi muhtemel sıkışıklığın önlenmesi ve mükelleflere kolaylık sağlanması amacıyla bugün ve yarın saat 23:59' a kadar tüm vergi daireleri açık bulundurulacak. 


Mükellefler bu süre içerisinde borcunu ödememeleri halinde vergi cezası ödemek zorunda kalıyor.  Emlak ve çevre temizlik vergisi için ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılacak.


Emlak vergisi ne kadar?

Emlak vergisi, 1319 sayılı Kanun gereğince taşınmaz mal sahipleri tarafından ödeniyor. Vergiyi, bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler ödüyor.


Emlak vergisi kanunda belirtilen ve aşağıda yer alan oranlar ile gayrimenkulün kayıtlı değerinin hesaplanması ile bulunuyor. Aşağıdaki oranlarda da görüldüğü üzere emlak vergisi büyükşehirlerde yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor. 


Emlak vergisi ücretleri
Normal yörede meskenbinde 1
Büyükşehirde meskenbinde 2
Normal yörede işyeribinde 2
Büyükşehirde işyeribinde 4
Normal yörede arsabinde 3
Büyükşehirde arsabinde 6
Normal yörede arazibinde 1
Büyükşehirde arazibinde 2


Çevre temizlik vergisi ne kadar?

Çevre ve temizlik vergisini, mesken ve işyeri kullanıcıları ödemekle mükellef oluyor. Vergi arsa ve araziler için ödenmiyor. 


Konutların vergisi belediyeye ödenmiyor. Vergi su faturasına yansıtılıyor. Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 28 kuruş, diğer belediyelerde 21 kuruş olarak hesaplanıyor.


İşyerlerinin çevre temizlik vergisi ise, işyerinin grup ve türüne göre değişkenlik gösterebiliyor. Bu bedel, büyükşehirde zamlı olarak uygulanıyor.


Büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:


Emlak ve çevre temizlik vergisinde son gün yarın!

Büyükşehir belediyelerinde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:


Emlak ve çevre temizlik vergisinde son gün yarın!

İndirimli çevre temizlik vergisi uygulaması:



 Emlak ve çevre temizlik vergisinde son gün yarın!




Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com 


 


Geri Dön