29 / 03 / 2024

Emlak vergisi affı için son 7 gün!

Emlak vergisi affı için son 7 gün!

Eylül ayında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Torba Yasası ile bazı vergi ve alacaklar af kapsamında yapılandırılabiliyor. Yapılandırmaların Kasım ayında yapıldığı Emlak vergisi affı için son 7 gün bulunuyor..



Emlak vergisi affı için son 7 gün!

Eylül ayında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Torba Yasası ile bazı vergi ve alacaklar af kapsamında yapılandırılabiliyor.


6552 sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun olan Torba Yasa ile emlak vergisi de yapılandırılabiliyor.


Torba Yasa'da yer alan 73. madde gereğince; Vadesi 30.04.2014 tarihinden önce olan emlak vergisi ile çevre temizlik vergisi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları ve emlak vergisi üzerinden hesaplanan taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı ile buna bağlı gecikme zammı ile;


Büyükşehir Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İdarelerinin vadesi 30.04.2014 tarihinden önce olan su ve atık su bedeli alacakları yapılandırılabiliyor.


Yapılandırma başvuruları en son 30 Kasım 2014 tarihinde sona eriyor. Yapılandırma hakkının kaybedilmemesi için bu tarihine kadar belediyeye müracaat edilmesi gerekiyor. Buna göre, emlak vergisi affı için son 7 gün bulunuyor.


Yapılandırma başvurusunun yapılması halinde, borç ödemeleri 1 Aralık 2014 tarihinde başlıyor. Ödemeler, peşin olarak yapılabildiği gibi taksitli olarak da yapılabiliyor.


Ödenmemiş olan kısım enflasyon oranı 1 ile güncelleniyor.


Taksitle yapılacak ödemelerde yapılandırılan tutar;

Altı eşit taksit için (1,05),

Dokuz eşit taksit için (1,07),

On iki eşit taksit için (1,10),

On sekiz eşit taksit için (1,15),

katsayısı ile çarpılarak taksitler halinde ödenecek tutar bulunacaktır. 


İl özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlar ise borçlarını ikişer aylık dönemler halinde 36 eşit taksitte,  

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Futbol Federasyonu ve özerk spor federasyonlarınca tescil edilmiş olan ve Türkiye’de sportif alanda faaliyette bulunan spor kulüplerince ikişer aylık dönemler halinde en fazla 42 eşit taksitte (Madde 81) ödeyebilecektir. 


Bu durumda;

Yirmi dört eşit taksit için (1,20),

Otuz eşit taksit için (1,25),

Otuz altı eşit taksit için (1,30),

katsayısı ile çarpılarak taksitler halinde ödenecek tutar bulunacaktır. 



Çevre temizlik vergisinde yapılandırma nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön