29 / 03 / 2024

Emlak vergisi beyannamesi düzenlemesi!

Emlak vergisi beyannamesi düzenlemesi!

Emlak vergisi beyannamesi düzenlemesi nasıl yapılır? Emlak vergisi beyannamesi düzenlemesinde dikkat edilecek hususlar nelerdir, beyanname formunu nasıl doldurmalıyım? gibi soruların cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..



Emlak vergisi vermekle yükümlü olan mükelleflerin vergi ödemesi yapmak için öncelikle maliği oldukları taşınmazlar için belediyeye emlak vergisi beyannamesi sunması gerekiyor.


Emlak vergisi beyannamesi taşınmazın bağlı olduğu belediyelere müracaat ederek veriliyor. Emlak vergisi beyannamesi için gerekli belgeler ise şöyle; Kapak dosyası, tapu fotokopisi, adres ve telefon numarası, mülk sahibinin nüfus cüzdanı ve emlak vergisi beyannamesi formu.


Söz konusu bütün belgeleri tamamladınız ancak emlak vergisi formunu düzenlemeyi bilmiyorsunuz. Emlak vergisi beyannamesi düzenlemesi nasıl yapılır merak ediyorsanız aşağıda sizin için detaylı olarak anlatıyoruz.



Kurşun kalemin kesinlikle kullanılmadığı emlak vergisi beyannamesi formuna mavi veya siyah tükenmez kalem kullanmak zorundasınız. Form mutlaka büyük harflerle doldurulmalı.Her kutuya bir harf veya rakam yazılır. Silinti ve kazıntı yapılmaz, okunaklı düzenlemeye özen gösterilmelidir. Form, fotokopi ile çoğaltılıp kullanılamaz. Rakamlar arasına herhangi bir işaret konulmaz. Bilgiler alanlarına sığdığı kadar yazılır. Ayrıca, ilgili alanların doldurulurken aşağıdaki öneriler dikkate alınmalıdır.



4. Bölüme; verilen emlak vergisi beyannamesinin türü işaretlenecektir. 

5. Bölüme; belediye başkanlığınca verilmiş, emlak vergisi sicil numarası yazılacaktır.

6. Bölüme; maliye bakanlığına bağlı vergi dairelerince daha önce verilen vergi numarası varsa bu numara yazılacaktır. Vergi numarası internet aracılığı ile de alınabilir.

7. 8. 9. 10. Bölümlere; kimlik bilgileri, nüfus cüzdanında yazılı olduğu şekilde ve kısaltılmadan aynen yazılacaktır. Soyadı Alanına gerçek kişilerde soyadı, tüzel kişilerde unvanı yazılacaktır. Tüzel kişilerde unvan, soyadı satırını taşarsa, izleyen adı, baba adı ve ana adı satırlarına devam edilecektir. Tüzel kişilerde, unvan, resmen tescil edilen haliyle aynen ve belirtilen alanlara sığdığı kadar yazılacaktır.

11. Bölüme; doğum tarihi gün, ay ve yıl olarak belirtilerek, tüzel kişiler de tescil tarihi yazılır.

13. Bölüme; uyruğu alanına, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar T.C. rumuzunu, başka ülke tabiyetinde olanlar ise, ülkelerinin Uluslararası Trafik Kodunu yazacaklardır.

14. Bölüme; doğum yeri alanına, ilçe adı yazılacaktır. merkez ilçenin ayrı bir adı yosa il adı yazılacaktır. Köy ve bucak ismi yazılmayacaktır. Tüzel kişilerde, şirket merkezinin bulunduğu ilçe yazılacaktır. Gerçek kişiler için doğum yeri, tüzel kişiler için şirket merkezinin bulunduğu il plaka kodu, ayrılan alana yazılacaktır.

15. Bölüme; nüfusa kayıtlı olduğu yer alanına nüfus cüzdanında yazılı olan yer adı ile bağlı olunan il plaka numarası yazılacaktır.

17. Bölüme; adres yazımı sırasında mahalle, cadde bilgileri ayrılan alanlara yazılacak ve posta kodu muhakkak belirtilecektir. Varsa telefon numarası, alan kodu ile birlikte yazılacaktır.

18. Bölüme; beyannamede beyan edilen emlak sayısı yazılacaktır.

19. Bölüme; emlak vergisi beyannamesinin arsa, arazi ve bina için 2006 yılına ilişkin olan tutar aktarılacaktır.



Emlak vergisi beyannamesi örneği!

Emlak vergisi beyannamesi nasıl verilir?


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön