25 / 04 / 2024

Emlak vergisi istisnasından kimler yararlanabilir?

Emlak vergisi istisnasından kimler yararlanabilir?

Emlak vergisinde ilk taksit ödemeleri 2 hafta sonra sona erecek. Şartları sağlayan emekliler, engelliler, gaziler ve şehit yakınları bu vergiyi ödemek zorunda değil. Ödeyenler ise paralarını geri alabiliyor.



Ülkemizde bazı dezavantajlı kesimlere devletin destekleri sürüyor. Özellikle kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve engelliler gibi gruplara hem belli şartlarda parasal destek hem de bazı muafiyetler tanınıp hayatları kolaylaştırılıyor.

Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre; bu istisnalardan birisi de emekliler, engelliler, gaziler ve şehit yakınlarına tanınan emlak vergisi istisnası. Belli şartlarda bu kişiler emlak vergisi ödemiyor. Yanlışlıkla ödenmiş vergileri de geri alma imkanı sunuluyor.

İşte bu istisnanın detayları: 
1- HER EMEKLİ YA DA ENGELLİ YARARLANABİLİYOR MU?

Hiçbir geliri olmadığını belgeleyen ya da sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emeklilerin, gazilerin, engellilerin, şehitlerin, dul ve yetimlerinin, işsizlerin bu istisnadan faydalanma hakkına sahip.

2- AYNI EV İKİ KİŞİNİN ÜZERİNDEYSE NE YAPILACAK?

200 metrekarelik evde emeklinin ya da diğer hak sahiplerinin hissesi varsa, hisse oranları kadar vergisinden istisna tutuluyor.

3- YURT DIŞINDAN EMEKLİ OLANLAR DA HAK SAHİBİ OLABİLİYOR MU?

Vergi istisnasından sadece Türkiye'deki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlar faydalanabiliyor. Dolayısıyla yurt dışından emekli olanlar emlak vergisi ödemekle mükellef.

4- VERGİ İSTİSNASINDAN FAYDALANMAK İÇİN İLGİLİ KONUTTA OTURMA ŞARTI VAR MI?

Hayır. Bu evde oturmanız ya da kiraya vermiş olmanız hakkınızı kaybettirmiyor. Bu evde oturmayıp başka yerde kirada bulunuyorsanız da vergi vermiyorsunuz.

5- ÖLÜM MAAŞI ALANLAR DA İSTİSNADAN YARARLANABİLİR Mİ?

Bankalarında bulunan paralarından dolayı kazanç sağlayan emekliler de muafiyetten faydalanabiliyor. Eşinden dolayı ölüm aylığı alan emekliler de bu gelirleri olduğu halde emlak vergisi ödemiyor.

6- YANLIŞLIKLA ÖDENEN VERGİLER GERİ ALINABİLİR Mİ?

Evet, 5 yıllık geriye doğru zaman aşımı süresi içinde ödediğiniz fazla vergileri geri alabiliyorsunuz. Bunun için o dönemlerde de şartları taşıdığınızı gösterir belgelerle belediyeye başvurmalısınız.

7- ARSASI OLAN EMEKLİLER BU HAKTAN YARARLANABİLİR Mİ?

Hayır, vergi istisnası sadece konutlar için geçerli sayılıyor. İşyeri olanlar da faydalanamıyor.

 

2019 emlak alım satım vergisi oranları!

Emlak vergilerinizi ödediniz mi?


Geri Dön