26 / 04 / 2024

Emlak vergilerinizi ödediniz mi?

Emlak vergilerinizi ödediniz mi?

Emlak vergilerinin Mayıs ve Kasım aylarında iki taksit halinde ödenmesi gerekiyor. Dolayısıyla bu ay emlak vergilerinin ilk taksitinin ödenmesi gereken ay...



Kocaeli gazetesi yazarı Fikret Gökmen, bugünkü yazısında emlak vergisini kalem aldı. İşte Gökmen'in o yazısı...

Emlak vergileri belediye gelirleri içinde önemli bir gelir unsurudur. Mayıs ve Kasım aylarında iki taksit halinde ödenmesi gerekir. Dolayısıyla bu ay emlak vergilerinin ilk taksitinin ödenmesi gereken aydır.

VERGİ TUTARI NASIL HESAPLANIR?


Öteden beri üzerine arsa, arazi, bina gibi taşınmaz kaydı bulunanlar herhangi bir beyanda bulunmazlar. Yeni emlak elde edenler belediyeye beyanda bulunur.

Dört yılda bir takdir komisyonlarını marifeti ile semtler itibarıyla Emlakların değerleri belirlenir. Sonraki yıllarda vergi usul kanunu uyarınca her yıl için tespit edilen yeniden değerleme katsayısının yarısı oranında artırımlar yapılarak verginin matrahı tespite edilir. Bu matrah üzerinden;

Arsalarda yüzde 3,

İşyerlerinde yüzde 2,

Konut ve arazilerde yüzde 1 oranında emlak vergisi tahakkuk ettirilir. Ancak araziler için özel bir hüküm bulunmaktadır. Belediye mücavir alan sınırları içinde bulunan arazilerin 10.000 TL’si vergiden istisnadır.

EMLAK VERGİSİNDEN KİMLER MUAFTIR?


Emlak vergisinden muaf olmak için şartlar aşağıdaki gibidir.

Konutun brüt alanı 200 metrekareyi geçmeyen tek konut,
Hiçbir geliri olmayan ev hanımı işsizler,
Emekliler,
Gaziler,
Şehitlerin dul ve yetimleri
Emlak vergisi ödemezler. En önemli şart tek konut olmasıdır. Birden fazla konut olması durumunda bu muafiyetten yararlanılmaz.

Farkında olmadan muafiyet hakkı olduğu halde vergi ödenmiş ise, zaman aşımı süresinde (5 yıl) bir dilekçe ile ödedikleri vergileri iade isteme hakkına sahiptir.

 

Vergi mükellefleri dikkat! Süre daralıyor!


Geri Dön