28 / 03 / 2024

Kiracılar emlak vergisi öder mi?

Kiracılar emlak vergisi öder mi?

Bir daireniz olduğunu ancak, maliki olduğunuz bu dairede kiracınızın yaşadığını farz edelim. Bu durumda emlak vergisini kim öder? Kiracılar emlak vergisi öder mi? İşte yanıtı...



Kiracılar emlak vergisi öder mi?

Size ait bir işyeri, konut ve bina gibi gayrimenkulünüz olduğunu ancak gayrimenkulünüzü kiraya verdiğinizi farz edelim. Bu noktada merak edilen hususlar arasında emlak vergisi de yer alıyor. Emlak vergisini kiracı mı yoksa mal sahibi mi öder? Kiracılar emlak vergisi öder mi, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Emlak vergisi ile ilgili yasal esaslara yer verilen 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu kapsamında emlak vergisinin mükellefinin kim olduğu açık bir şekilde belirtiliyor.


Kanunun 3. maddesini incelediğimiz takdirde, "Kiracılar emlak vergisi öder mi?" sorumuzun yanıtını görebiliyoruz. Emlak vergisi kanunu madde 3'e göre söz konusu vergiyi kiracılar değil, mal sahipleri ödüyor.


Emlak vergisi kanunu mükellef:

Madde 3 – Bina Vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder.

Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.


İki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisi borcu için ikinci taksit dönemi Kasım ayının başında başladı, vergi ödemeleri ay sonuna kadar sürecek.



Emlak vergisi kanunu!
Bina vergisi nereye ödenir?



Geri Dön